ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Εργασία και προσωπική ζωή: δεν διαχωρίζονται!

Post by: 08/01/2019 0 comments

Ένας μύθος λέει πως η δουλειά μας είναι διαφορετική από την υπόλοιπη ζωή μας. Στη δουλειά μας, δηλαδή, είμαστε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε σε διαπροσωπικές σχέσεις; Γιατί είναι μύθος αυτός ο διαχωρισμός;
 
Είναι πολύς ο χρόνος εργασίας για να διαχωριστεί από την προσωπική μας ζωή!

Τουλάχιστον 8 ώρες εργαζόμαστε. Μην σκεφτούμε καν πόσες ακόμη ώρες σκεφτόμαστε τα της εργασίας. Ο εγκέφαλός μας είναι σε μια συγκεκριμένη λειτουργία. Λύνει προβλήματα, υπολογίζει, αναλύει κτλ. Επιπρόσθετα, το τηλέφωνό μας έχει αδειάσει από μπαταρία στα μισά του χρόνου εργασίας! Οι συνάδελφοί μας, θέλοντας και μη, είναι η οικογένειά μας. Συνυπάρχουμε μαζί τους είτε στον εργασιακό χώρο, είτε σε τηλεφωνικές επικοινωνίες κτλ. Επομένως, είναι παράλογο να μπορούμε να διαχωρίσουμε εντελώς το επάγγελμά μας από την προσωπική μας ζωή.
 
«Τι θέλαμε να γίνουμε όταν θα μεγαλώναμε;».

Μια τρανή απόδειξη πως το επάγγελμά μας, η εργασιακή μας ρουτίνα και οι λόγοι που μας οδήγησαν σε αυτήν, δεν μπορεί να αποκοπεί από την έκφραση του χαρακτήρας μας, είναι η παιδική ηλικία! Ως παιδιά, διαμορφώναμε απόψεις παιδικές για τα επαγγέλματα μέσα από τα παιχνίδια μας. Είναι αποδεδειγμένο κιόλας πως ένα παιδί, αγγίζει το μελλοντικό του επάγγελμα μέσα από παιχνίδι! Ο χαρακτήρας μας είναι ο οδηγός για τη ζωή μας συνολικά. Οι κλίσεις που έχουμε και μας οδηγούν προς ένα επάγγελμα μαρτυρούν στοιχεία της προσωπικότητάς μας (πχ. Γίνονται γιατροί άνθρωποι που τους αρέσει η ιδέα του να σώζουν ζωές, άρα θέλουν να προσφέρουν). Γίνεται λοιπόν να ξεχωρίσουμε τη ζωή μας από το επάγγελμά μας;
 
Η επαγγελματική ζωή μάς κάνει ρεαλιστές και στην προσωπική.

Στη δουλειά μας, όλοι θα θέλαμε κάτι καλύτερο από συναγωνισμό και ανταγωνισμό, χρήματα, θέσεις, προαγωγές κτλ., αλλά αυτό υπάρχει και αυτό γίνεται. Η εργασία και η επαγγελματική ρουτίνα όχι μόνο διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό τη συνολική μας ζωή, αλλά μας ωριμάζει κιόλας. Πόσες φορές έχουμε βιώσει μια κακή συμπεριφορά που κατέληξε σε τέλος φιλίας και σχέσης; Πόσες φορές είδαμε κοινά χαρακτηριστικά με άλλες σχέσεις που είχαμε ή έχουμε στον επαγγελματικό μας χώρο; Η ζωή μας είναι ενιαία και απλώς προσαρμοζόμαστε στις διάφορες περιστάσεις. Δεν μπορεί να διαχωριστεί το ένα από το άλλο τόσο εύκολα!
 
Κάναμε και κάνουμε φιλίες μέσα από τη δουλειά!

Η πιο τρανή απόδειξη που μπορούμε να έχουμε για το ότι είναι μύθος ο απόλυτος διαχωρισμός μεταξύ εργασιακής ζωής και προσωπικής-ιδιωτικής, έρχεται από τις φιλίες που έχουμε κάνει μέσα στη δουλειά! Και όχι μόνο φιλίες! Μέχρι και σχέσεις και γάμοι προκύπτουν, όσο δύσκολο και αν είναι κάτι τέτοιο μέσα σε τέτοια σφιχτούς επαγγελματικούς κανόνες. Αν οι άνθρωποι επιθυμήσουν να ενωθούν, ο τρόπος θα βρεθεί! Δύσκολες ή και ευχάριστες στιγμές μας, καθαρά προσωπικές, τις μοιραζόμαστε με ανθρώπους που κάποτε συνεργαστήκαμε ή ακόμη συνεργαζόμαστε. Επομένως, καθόλου κακό και καθόλου αφύσικο δεν είναι το να ενώνονται οι ρόλοι της ζωής μας. Ο τρόπος είναι αυτός που έχει σημασία!

Φωτό από: Metal Supply NO

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons