ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

5 παγίδες των επιτυχημένων ανθρώπων.

Post by: 29/01/2019 0 comments

Δουλέψαμε σκληρά για πολύ καιρό και πλέον είμαστε στην ευχάριστη θέση να απολαμβάνουμε την προαγωγή μας σε μια θέση ευθύνης. Πολλές είναι οι φορές που η ίδια η επιτυχία…μας οδηγεί στην αποτυχία, στον κορεσμό και στην παρακμή! Όπως λένε άλλωστε, πιο δύσκολο είναι να διατηρηθείς «ψηλά» από το να φτάσεις. Παρακάτω, υπάρχουν 5 «κίνδυνοι» που πρέπει να διαχειριστούμε αν θέλουμε η επιτυχία να είναι σταθερή και όχι … «φευγάτη»!

1.Επαναπαυτήκαμε!
Ο πιο διαδεδομένος κίνδυνος που ακολουθεί μια επιτυχία, είναι το οτι νιώθουμε «γεμάτοι». Νιώθουμε πως η επίτευξη του στόχου ολοκλήρωσε τα πάντα. Φτάσαμε στην κορυφή και αντί να απολαύσουμε τη θέα…μας παίρνει ο ύπνος και κοιμόμαστε γλυκά! Δεν θέτουμε άλλους στόχους και στρογγυλοκαθόμαστε στην επιτυχία μας. Μεγάλη προσοχή λοιπόν! Η επιτυχία διαρκεί μόνο όταν κάνουμε πάνω σε αυτήν σχέδια για άλλες επιτυχίες! Φτάσαμε ψηλά για να εξελιχθούμε και όχι για να βολευτούμε.

2.Αποκτάμε και αλαζονεία.
Τρομερή παγίδα. Αλλοιώνει όχι μόνο την επαγγελματική ανέλιξη αλλά μας διαβρώνει και σε ανθρώπινο επίπεδο! Η κούραση που περάσαμε για να φτάσουμε κάπου ψηλά σε συνδυασμό με την διαφορετική αντιμετώπιση που λαμβάνουμε από τους άλλους, εγκυμονεί τον κίνδυνο να νιώσουμε ψευδώς, πολλά παραπάνω από αυτά που είμαστε. Ο κακός εαυτός είναι έτοιμος να βγει. Γινόμαστε αδιάλλακτοι, απόλυτοι, φερόμαστε άσχημα στον εργασιακό περίγυρο και το χειρότερο, προκαλούμε τον τρόμο και μας αρέσει! Είναι αυτή εικόνα ανθρώπου που έχει μεγάλη θέση και ευθύνη; Σίγουρα όχι. Ας προσέχουμε πολύ λοιπόν γιατί δύσκολα ανεβαίνεις και εύκολα πέφτεις!

3.Αλλάζουμε τις αξίες που μας οδήγησαν ψηλά.
Το «ύψος» κάνει κακό αν δεν το διαχειριστούμε σωστά. Εδώ θα μιλήσουμε για ακόμη έναν κίνδυνο που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Όταν βάζουμε στόχους ακολουθούμε συγκεκριμένες αξίες. Για παράδειγμα, αποκτούμε υπομονή, επιμένουμε στην επένδυση στο θάρρος και σε μια συγκεκριμένη ηθική. Ξαφνικά, ανεβαίνουμε στην «κορυφή» και γινόμαστε …ξεφούσκωτα μπαλόνια. Χάνουμε τον αξιακό μας κώδικα. Γινόμαστε συντηρητικοί, χάνουμε την ζωντάνια και τη δίψα για κάτι μεγάλο και πολλές φορές, αλλάζουμε τις απόψεις που μας οδήγησαν σε επιτυχίες. Εκεί έχουμε ήδη ξεκινήσει να κυλούμε στην αποτυχία! Η επιτυχία είναι εκεί για να ανακαλύψουμε περισσότερο τον εαυτό μας και όχι να τον αλλάξουμε!

4.Παύουμε να πιστεύουμε στην ποιότητα.
Μια υψηλόβαθμη θέση μας δίνει περισσότερα μέσα και εργαλεία και μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Τόσο στο εργασιακό περιβάλλον μας, όσο και υλικά, αφού μας παρέχει περισσότερα χρήματα. Εκεί υπάρχει μια μεγάλη παγίδα. Αρχίζουμε να παρατηρούμε πως η ποσότητα, φέρνει ποιότητα. Αυτό είναι μεγάλο λάθος. Είναι βραχυπρόθεσμο αυτό που παρατηρούμε και συν τοις άλλοις, μας πλανά! Μια υπέυθυνη και ώριμη στάση θα ήταν να πιστεύουμε πως η ποιότητα (πχ ένας συνάδελφος με ποιοτικά χαρακτηριστικά ήρεμης δύναμης) θα συνεχίσει να είναι οδηγός επιτυχιών. Η ποσότητα είναι μόνο ένα μαγικό μαξιλάρι που χαρίζει γλυκό ύπνο!

5.Απομακρυνόμαστε και ….παθαίνουμε συναισθηματική αμνησία.
Όπως και στο κομμάτι της αλαζονείας και του εγωϊσμού, έτσι συμβαίνει και εδώ. Στην περίπτωση που η επιτυχία μας κάνει να απομακρυνθούμε από τον κόσμο και ακόμη χειρότερα, να ξεχάσουμε αυτούς που αγαπάμε πολύ και που μας στήριξαν για να φτάσουμε εδώ. Ζωή χωρίς αναγνώριση, παύει να είναι αξιοπρεπής. Η επιτυχία είναι σωστό τεστ για το πώς φερόμαστε στους ανθρώπους που αγαπούμε. Τους…ανοίγουμε την πόρτα πια; Ή τους βάζουμε να μιλήσουν με κάποιον υπάλληλο; Βγαίνουμε μαζί τους όπως πριν γίνουμε «σημαντικοί»; Ή μήπως πλέον μας φαίνονται «λίγοι» και οι νέοι μας «φίλοι» ταιριάζουν περισσότερο με την…καρέκλα μας; Απώλεια της ανθρώπινης πλευράς μας λόγω επιτυχίας, σημαίνει πως μάλλον ήμασταν άτυχοι που «πετύχαμε»!

Φωτό από: Bekia moda

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons