ΜΟΔΑ, ΟΜΟΡΦΙΑ, ΣΠΙΤΙ

Καλοκαίρι και ήλιος: 4+1 tips για να επιλέξετε σωστά το αντηλιακό σας!

Post by: 01/06/2024 0 comments

Στην αγορά σήμερα, διατίθενται αντηλιακά προϊόντα σε πολλές μορφές, (λοσιόν, κρέμες, τζελ, σπρέι, λάδια κ.λπ.) και με ποικίλα χαρακτηριστικά, όπως διαφορετικοί δείκτες προστασίας.

Η επιλογή ενός αντηλιακού πολλές φορές συνδέεται με την επιθυμητή μορφή (π.χ. εύκολη χρήση ενός σπρέι) αλλά βασικότερα, με τις ανάγκες του καθενός. Μέσα από την ευρεία προσφορά προϊόντων στην αγορά, ποιο είναι το ιδανικό για εσάς;

Δείκτης αντηλιακής προστασίας (SPF).

Τα αντηλιακά προϊόντα παρασκευάζονται σε μία μεγάλη γκάμα SPF.

Ο δείκτης SPF υποδεικνύει το επίπεδο προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία που παρέχει το προϊόν. Όλα τα αντηλιακά ελέγχονται ως προς τη διάρκεια έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία που απαιτείται, για να προκληθεί ηλιακό έγκαυμα, γεγονός το οποίο καθορίζει και την τιμή SPF του προϊόντος.

Υψηλότερες τιμές SPF (έως 50) παρέχουν μεγαλύτερη προστασία από τα ηλιακά εγκαύματα.

Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο αντηλιακό;

Οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι η επιλογή ενός αντηλιακού προϊόντος σχετίζεται με το πόσο χρόνο θέλουν να περάσουν κάτω από τον ήλιο. Παράγοντες που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ωστόσο, είναι ο τύπος του δέρματος, η ηλικία και οι ιδιαίτερες ανάγκες του, καθιστώντας σημαντική την επιλογή του σωστού προϊόντος.

Αρχικά, προσδιορίστε τον τύπο του δέρματός σας.

Επιλέγοντας ένα αντηλιακό, θα πρέπει να λάβετε υπόψη τον τύπο του δέρματός σας.

Έχετε ξηρό δέρμα που κοκκινίζει εύκολα όταν εκτίθεται στον ήλιο;

Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεστε ένα  αντηλιακό αρκετά ενυδατικό και με υψηλό δείκτη προστασίας.

Αν πάλι το δέρμα σας είναι λιπαρό με τάση ακμής, συνιστάται ειδικό αντηλιακό για λιπαρό δέρμα, με βάση το νερό και όχι το λάδι.

Εάν το δέρμα σας είναι ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς, αποφύγετε προϊόντα με οινόπνευμα, συντηρητικά και αρώματα.

Για την προστασία του ευαίσθητου παιδικού δέρματος, συνιστάται η χρήση αντηλιακών προϊόντων με υψηλό δείκτη προστασίας (τουλάχιστον 50). Επιλέξτε αντηλιακά ειδικά  για παιδιά, καθώς τα αντηλιακά ενηλίκων μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα τους. Τα μωρά, που πρέπει να εκτίθενται μετά την ηλικία των 6 μηνών, χρειάζονται ακόμη πιο ισχυρή αντηλιακή προστασία, καθώς το δέρμα τους είναι πιο λεπτό και πιο ευαίσθητο.

Η συμβουλή μας: επιλέξτε αξιόπιστες μάρκες με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα βάσει κλινικών δοκιμών.

Ατομικές ανάγκες.

Πέραν από τον τύπο του δέρματος, υπάρχουν περιπτώσεις κατά τις οποίες η αντηλιακή προστασία, με χρήση προϊόντων με υψηλό δείκτη SPF, είναι απαραίτητη.

Γυναίκες που βρίσκονται σε εμμηνόπαυση, ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα τα οποία αυξάνουν τις πιθανότητες για εκδήλωση καρκίνου του δέρματος (π.χ. κάποια ανοσοκατασταλτικά) κ.λπ.

Καταρρίπτοντας τους μύθους σχετικά με την αντηλιακή προστασία:

Χρειάζομαι αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι. Η πεποίθηση πως το αντηλιακό χρειάζεται μόνο το καλοκαίρι, όταν πηγαίνουμε στην παραλία, είναι λανθασμένη. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε πως η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, ακόμη και τις μέρες με συννεφιά.

Έχω πιο σκούρο δέρμα, οπότε δεν καίγομαι ούτως ή άλλως.

Τα άτομα με πιο σκούρο δέρμα μπορούν ακόμα να καούν ή μπορεί να έχουν γενετική τάση για την εκδήλωση καρκίνου του δέρματος.

Χρειάζομαι τον ήλιο για βιταμίνη D.

Πολλοί ειδικοί επισημαίνουν πως η ισορροπημένη δίαιτα ή η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής, είναι τα ασφαλέστερα μέσα για την αύξηση των επιπέδων βιταμίνης D, που προκύπτει από την περιορισμένη έκθεση του δέρματος στον ήλιο.

Δεν χρειάζομαι αντηλιακή κρέμα πριν/μετά τις ώρες έντονης ηλιοφάνειας.

Αν και συνιστάται να μείνετε μακριά από τον ήλιο μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ., εξακολουθείτε να απορροφάτε τις ακτίνες UVA/UVB και τις άλλες ώρες. Γι’αυτό και η χρήση του αντηλιακού είναι απαραίτητη, όλη την ημέρα.

Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο τις συννεφιασμένες μέρες.

Τα σύννεφα μπορεί να μειώσουν τις ακτίνες UV μόνο κατά 20%. Για το λόγο αυτό, η αντηλιακή προστασία δεν παύει να είναι απαραίτητη ακόμη και τις ημέρες με συννεφιά.

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons