ΣΠΟΡ, ΥΓΕΙΑ, ΕΥΕΞΙΑ

Θες να χάσεις γρήγορα κιλά; – Να 10 αλήθειες που πρέπει να γνωρίζεις!

Post by: 03/05/2023 0 comments

Το θέμα της απώλειας βάρους απασχολεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και κυρίως του γυναικείου.

Πολλές φορές βλέπουμε το φαινόμενο να πανικοβάλλεται ένα άτομο με το βάρος του και να ψάχνει απεγνωσμένα μια γρήγορη λύση για να τα χάσει, είτε επειδή διαπιστώνει ότι σε λίγες μέρες έχει μια σημαντική εκδήλωση που θα παρευρεθεί ή γιατί κουράζεται και βαριέται εύκολα το να ακολουθεί μια δίαιτα.

Έτσι λοιπόν καταφεύγουν στις λεγόμενες εξπρές δίαιτες που υπόσχονται  γρήγορα αποτελέσματα του τύπου ‘χάστε 7 κιλά σε 7 μέρες’.

Πριν μπούμε όμως στη διαδικασία αναζήτησης μιας  γρήγορης δίαιτας, ας ενημερωθούμε για τις συνέπειες που μπορεί να έχει στον οργανισμό μας.

 1. Συνήθως μια εξπρές δίαιτα χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό πρωτεΐνης. Μια υπερπρωτεϊνική δίαιτα είναι παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση παθήσεων, όπως η νεφροπάθεια, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, και διαταραχών όπως η αυξημένη χοληστερόλη, το ουρικό οξύ, η ηπατική δυσλειτουργία, οι διαταραχές του εντέρου κ.ά.
  Από άτομα που ακολουθούν τέτοιου είδους δίαιτες έχουν αναφερθεί έντονα το αίσθημα αδυναμίας, ζαλάδες και κόπωση.
 2. Οι δίαιτες εξπρές προκαλούν απώλεια μυϊκού ιστού και κατ’ επέκταση μείωση του βασικού μεταβολισμού με αποτέλεσμα να μη μπορούμε να χάσουμε λίπος.
 3. Επιπλέον οι στερητικές δίαιτες δε καλύπτουν τις ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά γιατί λείπουν πολύ συχνά μεγάλες ομάδες τροφίμων όπως δημητριακά, φρούτα, γαλακτοκομικά κ.α. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να θέσουμε σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία μας.
 4. Ο σωστός ρυθμός απώλειας βάρους είναι 0,5-1 κιλό την εβδομάδα. Με αυτόν τον ρυθμό ο οργανισμός είναι σε θέση να ΄΄κάψει΄΄ λίπος χωρίς να χάσει μυϊκή μάζα και υγρά.
 5. Ένα πρόγραμμα διατροφής έχει στόχο να εκπαιδεύσει ένα άτομο ως προς τις βασικές αρχές τις ισορροπημένης διατροφής. Αυτό, όμως δεν ισχύει στις δίαιτες express. Συνεπώς το άτομο δε μαθαίνει να τρέφεται σωστά, να καταναλώνει όλα τα απαραίτητα μακρο- και μικροθρεπτικά συστατικά, να επιλέγει μόνος του την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει και να έχει αυτοσυγκράτηση.
 6. Συχνά παρατηρείται ότι άτομα που είχαν ακολουθήσει κάποιου τέτοιου είδους δίαιτα, επαναπροσέλαβαν όχι μόνο όλο το χαμένο βάρος αλλά και επιπλέον. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μετά την κατανάλωση ενός πλούσιου γεύματος θα απορροφήσει ταχύτατα τους υδατάνθρακες προκειμένου να ξαναγεμίσει τις αποθήκες του με γλυκογόνο, αλλά και το νερό που του χρειάζεται για να πραγματοποιήσει αυτή τη διαδικασία. Έτσι μπορεί η δίαιτα να υπόσχεται γρήγορη απώλεια βάρους για το σύντομο χρονικό διάστημα που ορίζει, αλλά δεν αναφέρει τίποτα για την επαναπρόσληψη βάρους που θα παρατηρηθεί.
 7. Ένα ακόμη αρνητικό επακόλουθο της τήρησης γρήγορων διαιτών είναι η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα. Αυτό συμβαίνει γιατί με την απώλεια του γλυκογόνου, το οποίο βρίσκεται αποθηκευμένο στους μυς, χάνεται και νερό. Αποτέλεσμα αυτού είναι η χαλάρωση στους μυς και η εμφάνιση ραγάδων στο σώμα.
 8. Μια ισορροπημένη διατροφή συχνά συνδυάζεται με ένα πρόγραμμα γυμναστικής έτσι ώστε το άτομο να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, να συμβάλλει στην πιο εύκολα απώλεια βάρους και να μη φτάσει ποτέ το σώμα να χαλαρώσει. Αντιθέτως, όμως, καμιά γρήγορη δίαιτα δεν προτείνει ταυτόχρονη άσκηση γιατί ακολουθώντας την δεν υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια στο άτομο για να αθληθεί.
 9. Να τονίσουμε ότι ακόμα δεν έχει βρεθεί το «χάπι» για την απώλεια βάρους. Όσα σκευάσματα κυκλοφορούν στα φαρμακεία και δεν απαιτούν τη συνταγή ιατρού για την αγορά τους, δεν μπορούν μεμονωμένα και χωρίς την ταυτόχρονη εφαρμογή ισορροπημένης διατροφής να προσφέρουν κάποιο αποτέλεσμα στην απώλεια βάρους. Εκείνα που ισχυρίζονται ότι βελτιώνουν τον μεταβολισμό, μπορούν να προκαλέσουν πολύ μικρό αποτέλεσμα που δεν θεωρείται άξιο για την απώλεια βάρους. Το ίδιο συμβαίνει και με άλλα σκευάσματα που ισχυρίζονται ότι μπορούν να μειώσουν την όρεξη.
 10. Μια γρήγορη δίαιτα μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να επιφέρει στον οργανισμό μας όπως, αφυδάτωση, ζαλάδα, ορμονικές διαταραχές, πονοκεφάλους, τριχόπτωση, ξηροδερμία, αδυναμία συγκέντρωσης, διαταραχές μνήμης, πτώση του ανοσοποιητικού.

Κατά την προσπάθεια απώλειας βάρους, δε θα πρέπει να συστήνεται η τήρηση κάποιας δίαιτας express, διότι τα μειονεκτήματα είναι περισσότερα από τα πλεονεκτήματα.

Θα πρέπει να τηρείται μια ισορροπημένη και εξατομικευμένη διατροφή με πληθώρα τροφών που θα στοχεύει στην απώλεια βάρους, και κυρίως λίπους από το σώμα, και στην εκμάθηση του σωστού τρόπου διατροφής.

Ταυτόχρονα καλό θα ήταν η δίαιτα να συνοδεύεται και από κάποια μορφή φυσικής δραστηριότητας, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της απώλειας λιπώδους και όχι μυϊκής μάζας.

Πηγή: logodiatrofis / eirinika.gr

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons