ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Όταν το παιδί έχει πονοκέφαλο… Πώς θα βοηθήσετε.

Post by: 07/11/2021 0 comments

Σε μία έρευνα που έγινε στο Παιδικό Εθνικό Ιατρικό Κέντρο και στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον, ανακάλυψαν ότι το 17% των παιδιών άνω των 4 ετών είχαν συχνούς ή έντονους πονοκεφάλους.

Για την ακρίβεια, οι ημικρανίες είναι ανάμεσα στις 5 κορυφαίες παθήσεις που επηρεάζουν τα παιδιά, μαζί με το άσθμα, τις αλλεργίες, την παχυσαρκία και την κατάθλιψη. Συμβαίνουν ακόμα και στα μωρά.

Τα ενθαρρυντικά νέα είναι ότι ο παιδικός πονοκέφαλος μπορεί να μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων γιατί αλλάζει και ο εγκέφαλος όσο μεγαλώνει. Μετά την εφηβεία, τα αγόρια είναι λιγότερο επιρρεπή. Σε γενικές γραμμές όμως, έχουν μικρότερη διάρκεια, συγκριτικά με αυτούς των ενηλίκων και εσείς μπορείτε να επιταχύνετε τη διαδικασία.

Εντοπίστε το αίτιο.

Μπορεί να συνοδεύονται από κάποιο κρύωμα ή γρίπη, αλλά κάποια παιδιά συνεχίζουν να τις έχουν και αργότερα. Η διάρκεια ξεκινά από μισή ώρα και να φτάσει ακόμα και συναπτές μέρες.

Οι ημικρανίες συμβαίνουν όταν τα υπερδιεγερμένα εγκεφαλικά κύτταρα κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και οι μεμβράνες που καλύπτουν τον εγκέφαλο ερεθίζονται. Και αυτό προκαλεί πόνους στο κεφάλι. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, αυξάνονται και οι πιθανότητες για το παιδί. Αν ένα παιδί νιώθει εύκολα αναγούλες στο αυτοκίνητο ή δεν αντέχει να κάνει στροφές, είναι πιο επιρρεπές στις ημικρανίες. Ένα άλλο βασικό αίτιο είναι το άγχος. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κακό οικογενειακό περιβάλλον ή μία απότομη αλλαγή στη ρουτίνα μπορεί να πυροδοτήσει πονοκέφαλο.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί.

  • Σιγουρευτείτε ότι κοιμάται επαρκώς σε δωμάτιο με ήσυχη, σκοτεινή και δροσερή ατμόσφαιρα. Αυτό είναι μάλλον και το μεγαλύτερο μέτρο πρόληψης.
  • Πρόληψη με ισορροπημένη διατροφή, ενυδάτωση και σωματική άσκηση. Οι τρεις κανόνες για συνολική καλή υγεία.
  • Αποσπάστε του την προσοχή με παιχνίδια, επιτραπέζια ή βιβλία. Αν η ημικρανία είναι ελαφριά, μην το κρατάτε στο σπίτι γιατί αυτό δημιουργεί ένα αρνητικό μοτίβο και του δημιουργεί φοβία για το σχολείο.
  • Στηρίξτε το ψυχολογικά. Εξηγήστε ότι καταλαβαίνετε πώς νιώθει και πως θα κάνετε ό,τι μπορείτε για να του περάσει.
  • Επισκεφθείτε το γιατρό. Μόνο εκείνος είναι σε θέση να σας δώσει φαρμακευτική αγωγή.

Πηγή: imommy.gr / eirinika.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons