ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

10 εύκολα και πρακτικά tips για μια καλή σχέση με τη δασκάλα του παιδιού σας.

Post by: 22/10/2023 0 comments

Πολλές φορές, οι γονείς παραπονιούνται ότι η επαφή τους με την δασκάλα του παιδιού τους δεν είναι όπως θα ήθελαν. Άλλες φορές θεωρούν ότι δεν καταλαβαίνει το παιδί τους, άλλοτε ότι εξαντλεί την αυστηρότητά της σε αυτό ή ότι το αδικεί. Κάποιες φορές δυσφορούν με τη μεγάλη ποσότητα της ύλης που του βάζει για το σπίτι ή και για τη συμπεριφορά της, αν π.χ. φωνάζει ή τους κάνει διαρκώς παρατηρήσεις, τους επιβάλλει τιμωρίες, δεν τα ενθαρρύνει, κ.α. Γενικά, ιδιαίτερα συχνά δεν έχουν καλή σχέση με τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του παιδιού τους.

Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι συχνά θεωρούν ότι οι γονείς παρεμβαίνουν στο έργο τους, είναι επιφυλακτικοί απέναντί τους και δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους αυτά που τους λένε. Στις τακτικές συγκεντρώσεις δεν παρευρίσκονται. Επίσης, αναφέρουν ότι για κάθε δυσκολία που παρουσιάζει το παιδί στο σχολείο με ευκολία μερικοί γονείς αποδίδουν την ευθύνη στη δασκάλα. Έτσι, συχνά, της υποδεικνύουν τι να κάνει. Πράγματι, σε κάποιες περιπτώσεις – ευτυχώς λίγες – η συνεργασία γονιών–δασκάλων δεν είναι ικανοποιητική. Τότε η ευθύνη βαραίνει και τις δυο πλευρές.

Τι θα πρέπει να κάνετε για να χτίσετε μια καλή σχέση με την δασκάλα του παιδιού σας:

  1. Προσεγγίστε με ευγένεια τη δασκάλα του παιδιού σας.
  2. Αφήστε την να σας ενημερώσει πρώτα η ίδια για το μαθητή της.
  3. Σκεφτείτε τις ερωτήσεις που έχετε σκοπό να της θέσετε από πριν.
  4. Δείξτε εμπιστοσύνη σε αυτά που σας λέει.
  5. Αναγνωρίστε την προσπάθειά της.
  6. Αν το παιδί σας αντιμετωπίζει κάποια δυσκολία στο σχολείο, συζητήστε μαζί της και μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθειά της.
  7. Μην παραπονιέστε για την αυστηρή βαθμολογία ή αντιμετώπισή της.
  8. Αν έχετε διαφορετική άποψη, συζητήστε μαζί της τα κριτήρια με βάση τα οποία αξιολογεί το παιδί.
  9. Μη φύγετε ποτέ χωρίς να πείτε μια καλή κουβέντα στη δασκάλα του παιδιού σας, ας είναι κι ένα σκέτο «ευχαριστώ», για το χρόνο που διέθεσε για σας.

Οι εκπαιδευτικοί έχουν πείρα με πολλά παιδιά. Επίσης, οι περισσότεροι διαθέτουν ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους μαθητές τους. Οι γονείς που δε σέβονται το έργο τους είναι εύλογο ότι δεν θα βρουν στους εκπαιδευτικούς έναν πρόθυμο συνεργάτη.

Πηγή: Αλεξάνδρα Καππάτου

H Αλεξάνδρα Καππάτου είναι ψυχολόγος-παιδοψυχολόγος, συγγραφέας. 

Πηγή: eirinika.gr

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons