ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

OK-DIADIKTIO3

Διαδίκτυο. Απολαύστε υπεύθυνα.

Post by: 10/04/2014 0 comments

To διαδίκτυο συγκαταλέγεται σίγουρα στις σπουδαιότερες ανακαλύψεις του 20ου αιώνα. Έχει αλλάξει ουσιαστικά τον τρόπο που ενημερωνόμαστε, που επικοινωνούμε, που εκπαιδευόμαστε, που διασκεδάζουμε.

Το διαδίκτυο είναι ένας ολόκληρος κόσμος, μέσω του οποίου επικοινωνεί, εκφράζεται και εργάζεται πλέον ένα σημαντικό και ολοένα αυξανόμενο τμήμα του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι ένα μέσο ελεύθερο, που προωθεί τις απόψεις και τη μαζική συμμετοχή και συνδιαμορφώνεται καθημερινά από τον καθένα από εμάς. Αυτή είναι η μαγεία του. Την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, η συντριπτική πλειοψηφία του κοινού απλώς τα παρακολουθεί και τα καταναλώνει. Το διαδίκτυο έχει τη δύναμη, τη δυνατότητα και το προνόμιο να το συνδιαμορφώνει.

Αυτή είναι και η «ευαισθησία» του. Στο διαδίκτυο ο καθένας είναι ελεύθερος να ποστάρει, να ανεβάσει, να bloggαρει, να σχολιάσει. Να το παίξει γνώστης, ειδικός, παιδαγωγός, ακόμα και γιατρός. Το διαδίκτυο είναι μια μεγάλη δεξαμενή και ο καθένας μπορεί να τη γεμίσει με το δικό του περιεχόμενο. Αυτό ορισμένες φορές το καθιστά επικίνδυνο μέσο και παραπλανητικό σύμβουλο, ειδικά σε σοβαρά θέματα που απαιτούν εμπεριστατωμένη επιστημονική γνώση και σοβαρή προσέγγιση. Εξηγούμαι.

Είναι μια χαρά να διαβάζεις τις ειδήσεις από το ειδησεογραφικό portal, να ανεβάζεις τη φωτογραφία σου στο instagram, να βλέπεις το βιντεάκι σου στο youtube, να κάνεις το σχολιάκι σου στο facebook, να διαβάζεις το άρθρο για την καλή διάθεση στο tsemperlidou.gr. Είναι όμως μια χαρά και δυο τρομάρες να συμβουλεύεσαι και να λαμβάνεις αποφάσεις για ζητήματα ιατρικά και θέματα που αφορούν τη φροντίδα και την ανατροφή των παιδιών αποκλειστικά και άκριτα από το διαδίκτυο. «Μα το διάβασα στο internet!» είναι η γνώριμη ατάκα. «Μα και τι έγινε;» λέω εγώ.

Στο διαδίκτυο, ο καθένας μπορεί να πει ό,τι θέλει και να μη φέρει ουσιαστική ευθύνη γι’ αυτό. Είναι δυνατόν για τα εξανθήματα του μωρού να θεωρείς έγκυρη, πλήρη και τεκμηριωμένη την εμπειρία μιας άλλης μητέρας, που την μοιράστηκε σε ένα blog; Κάθε μωρό, κάθε παιδί, κάθε ασθενής είναι μοναδική περίπτωση και πρέπει να απευθύνεται και να συμβουλεύεται τους ειδικούς γιατρούς, που γνωρίζουν συγκεκριμένα και εξατομικευμένα.

Μερικά παραδείγματα που τελείως ενδεικτικά απέσπασα από το διαδίκτυο αποδεικνύουν περίτρανα πως στο διαδίκτυο μπορείς να βρεις όλων των ειδών τις αντικρουόμενες απόψεις για ακριβώς τα ίδια θέματα. Εσείς με ποιο κριτήριο θα διαλέξετε, αν δεν είστε ειδικός;

Έτσι

Ο μαιευτήρας – χειρουργός γυναικολόγος κ. Α.Α. αναφέρει πως από τη στιγμή που μια γυναίκα κάνει καισαρική στο πρώτο παιδί είναι ιατρικά απαραίτητο να ακολουθήσει ο γιατρός την ίδια μέθοδο και σε επόμενη γέννα. Ο βασικός λόγος είναι ότι σε αντίθετη περίπτωση υπάρχουν τεράστια ποσοστά επιπλοκών, τα οποία βάζουν σε κίνδυνο τη μητέρα και το παιδί.

Αλλιώς

Ο μαιευτήρας, ενδοσκοπικός χειρουργός, γυναικολόγος κ. Σ.Χ. υποστηρίζει πως μια γυναίκα που έχει γεννήσει την πρώτη φορά με καισαρική έχει κάθε δικαίωμα να γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό σε επόμενη εγκυμοσύνη, καθώς τελικά αποδείχθηκε στατιστικά ότι πλέον ο φυσιολογικός τοκετός αποτελεί ασφαλή επιλογή για τη γυναίκα που έχει κάνει στο παρελθόν καισαρική.

Έτσι

  • Οι πιπίλες ηρεμούν τα παιδιά και τα βοηθάνε να κοιμηθούν. Αρκετές φορές ανακουφίζουν από πονάκια, οπότε σε μερικές περιπτώσεις είναι η λύση για τους κολικούς.

  • Τα τελευταία χρόνια έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

  • Οι οδοντίατροι συμφωνούν ότι η πιπίλα βλάπτει την οδοντοστοιχία του μωρού λιγότερο από το δάχτυλο, αφού ο αντίχειρας πιέζει τα δόντια του προς τα έξω και κινδυνεύουν να παρουσιάσουν μελλοντικό προγναθισμό. 

Αλλιώς

  • Η μακροχρόνια χρήση της πιπίλας αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οδοντικών προβλημάτων όπως π.χ χασμοδοντίας.

  • Αυξάνεται ο κίνδυνος επεισοδίων οξείας μέσης ωτίτιδας.

  • Έχει συνδεθεί με αυξημένη συχνότητα λοιμώξεων του αναπνευστικού και του γαστρεντερικού συστήματος καθώς και με μυκητίαση του στόματος

  • Ευθύνεται πιθανότατα και για περιπτώσεις καθυστέρησης ομιλίας, γιατί αποθαρρύνει τα παιδιά να λένε λογάκια.

Μην καταναλώνετε από το διαδίκτυο άκριτα για σοβαρά θέματα που αφορούν τη ζωή, την υγεία και την φροντίδα του εαυτού σας και των αγαπημένων σας. Απολαύστε υπεύθυνα.

Φωτό από: www.sxc.hu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons