ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι συμβαίνει με την τεχνητή νοημοσύνη;

Post by: 11/01/2024 0 comments

Όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η τεχνητή νοημοσύνη θα επηρεάσει σημαντικά τις ζωές μας. Πριν από λίγα χρόνια, ίσως να είχαμε αμφιβολίες, ωστόσο οι εξελίξεις στον τομέα του AI (Artificial intelligence) δείχνουν ότι ξεκίνησε μία νέα περίοδος για την ανθρωπότητα. Μια περίοδος, κατά την οποία πιθανόν να παρακολουθήσουμε τις ζωές μας να αλλάζουν ραγδαία.

Τι είναι όμως η τεχνητή νοημοσύνη;

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ένα πεδίο της επιστήμης των υπολογιστών, που ασχολείται με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη συστημάτων, που μπορούν να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινη νοημοσύνη, όπως η μάθηση, η αναγνώριση φωνής, η αναγνώριση εικόνας και άλλες διαδικασίες που απαιτούν νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη εκμεταλλεύεται αλγόριθμους και μοντέλα που επιτρέπουν στις μηχανές να μάθουν από δεδομένα, να προβλέπουν μελλοντικά σενάρια και να βελτιώνουν την απόδοσή τους μέσα από την εμπειρία που αποκτούν. Βρίσκει εφαρμογή σε πολλούς τομείς, όπως ιατρική, ρομποτική, οικονομία και πολλοί άλλοι.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως επικεντρώθηκαν στο να ενσωματώσουν αυτές τις ικανότητες σε προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης, κάτι που μας οδήγησε στο σημείο που βρισκόμαστε σήμερα. Το γεγονός είναι ότι, αν και είναι ακόμα νωρίς, οι τεχνολογικές εξελίξεις στον χώρο της τεχνητής νοημοσύνης υπόσχονται να διαμορφώσουν το μέλλον μας με τρόπο εξαιρετικά επαναστατικό.

Αυτά τα συστήματα προορίζονται να μιμούνται την ανθρώπινη ικανότητα για εκμάθηση, επίλυση προβλημάτων, κατανόηση γλώσσας και λήψη αποφάσεων.Σκοπός της AI είναι να δημιουργήσει συστήματα που μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους.

Πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας ;

  1. Υγεία: Στην υγεία, η ΑΙ χρησιμοποιείται για την ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων για πρόβλεψη ασθενειών, εξατομικευμένη θεραπεία και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.
  2. Αυτοκίνηση: Στην αυτοκίνηση, η τεχνητή νοημοσύνη έχει συμβάλει στα συστήματα ασφαλείας, όπως το να φρενάρει ένα αυτοκίνητο μόνο του σε περίπτωση κινδύνου, μέχρι να “οδηγεί μόνο του”.
  3. Ρομποτική: Στη ρομποτική, βρίσκουμε ρομπότ που μπορούν να εκτελούν εργασίες, όπως δουλειές του σπιτιού έως τη χειρουργική ρομποτική. Διάσημο έχει γίνει και το ρομπότ “Sophia” το οποίο έχει δημιουργηθεί για να αναγνωρίζει την ομιλία και τις εκφράσεις του προσώπου ενός ανθρώπου και να αλληλεπιδρά αναλόγως, όπως επίσης να μπορεί να κάνει μια συζήτηση ελεύθερα πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.
  4. Γλώσσα και Επικοινωνία: Στον τομέα της γλώσσας και της επικοινωνίας, η τεχνητή νοημοσύνη πλέον έχει γίνει ο προσωπικός βοηθός μας. Μέσω του chatgpt είναι σα να έχεις μια “κινούμενη” εγκυκλοπαίδεια. Μπορείς να το ρωτήσεις ο,τι θες, να σου λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα χρειάζεται και να του ζητήσεις να δημιουργήσει ό,τι θες!
  5. Αυξημένη Απόδοση: Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να εκτελεστούν εργασίες μεγάλου όγκου δεδομένων και πολύπλοκες λειτουργίες με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια κι έτσι επιτρέπει στους ανθρώπους να επικεντρωθούν σε δημιουργικές και σύνθετες εργασίες, εξοικονομώντας χρόνο. Επιπλέον, οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης μπορούν να εξελιχθούν και να προσαρμόζονται, προσφέροντας υψηλή ακρίβεια και αξιοπιστία στις προβλέψεις και τις αποφάσεις.

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons