ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί νηστεύουμε το Πάσχα;

Post by: 21/04/2021 0 comments

Από μικρή που ήμουν θυμάμαι πάντα προτού να κοινωνήσουμε νηστεύαμε τα πάντα, και μία μέρα πριν ακόμη και το λάδι.

Ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα τη βγάζαμε με πατατάκια, ταραμοσαλάτα, όλα τα όσπρια και σε νερόβραστη βερσιόν τη Μεγάλη Παρασκευή για να κοινωνήσουμε το Μεγάλο Σάββατο.

Μικρά όταν ήμασταν, ο κόσμος μας περιστρεφόταν στους συμμαθητές μας. Από αυτούς κάποιοι νήστευαν κάποιοι όχι, αλλά δεν το συζητούσαμε και πολύ καθώς τα σχολεία ήταν κλειστά το διβδόμαδο του Πάσχα και άρα συναναστρεφόμασταν κατά βάση αδέρφια, ξαδέρφια, γονείς, και όλοι μαζί νηστεύαμε.

Και κάνοντας την κλασσική αναγωγή που κάνουν όλα τα πιτσιρίκια, αν εμείς νηστεύαμε, τότε και όλος ο κόσμος νήστευε.

Και κάπου στα 18 τελειώνεις το σχολείο και γνωρίζεις άλλο κόσμο, και κάπου στα 22 πιάνεις και δουλειά και γνωρίζεις ακόμη περισσότερο κόσμο. Και άρα πλέον η περίοδος της νηστείας είναι εργάσιμη. Με λίγα λόγια έρχεσαι σε επαφή με κόσμο άλλον πέραν της οικογένειάς σου, όπως γινόταν στα σχολικά Πάσχα.

Εκεί λοιπόν που τη Μεγάλη Δευτέρα παραγγέλνεις τον καφέ σου χωρίς γάλα και την σπανακόπιτα χωρίς τυρί, ακούς με ύφος την ερώτηση «μα καλά νηστεύεις; Γιατί;». Και κάπως έτσι γίνεσαι δακτυλοδεικτούμενος που νηστεύεις, άρα πιστεύεις.

Τι θα πει λοιπόν γιατί; Δεν παίρνει απάντηση αυτή η ερώτηση, ή μάλλον παίρνει, γιατί έτσι…

Γιατί έτσι μεγάλωσα, γιατί το πιστεύω, γιατί με κάνει να νιώθω καλά, γιατί το χρειάζομαι, γιατί έτσι το νιώθω, πολύ απλά γιατί έτσι. Εγώ δεν σε ρωτάω γιατί δε νηστεύεις. Εσύ γιατί ρωτάς το ανάποδο; Και τέλος πάντων γιατί πρέπει όλα να περνάνε από μικροσκόπιο και κριτική;

Οι επιλογές είναι προσωπικές. Όπως κάποιος είναι χορτοφάγος γιατί δεν θέλει να «σκοτώνει» τα ζώα και να τα τρώει, και κανείς δεν τον κοροϊδεύει για αυτό αφού είναι απόλυτα σεβαστή και θεμιτή επιλογή, έτσι και όταν κάποιος νηστεύει για όποιο λόγο νηστεύει, δεν υπάρχει λόγος να τον ρωτάς τι και πως.

Τα εν οίκω μη εν δήμω αγαπητοί μου. Και έτσι για την ιστορία, αν νηστέψετε, καλό είναι να τα νηστέψετε όλα, δεν κάνει μόνο το κρέας και το τυρί τη ζημιά ;-).

Αυτά και καλό μας Πάσχα!

Φωτό από: Μαρία Τζιβανάκη

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons