ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Φιλία.. μια μικρή λέξη με μία τόσο μεγάλη σημασία…

Post by: 02/10/2018 0 comments

«Τους φίλους τους διαλέγουμε για αυτό δεν τους παιδεύουμε», «κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς κοντύτερα», «δείξε μου το φίλο σου να σου πω ποιος είσαι» και διάφορα άλλα έχουν ειπωθεί από εξέχουσες προσωπικότητες και μη, για τη φιλία και τους φίλους μέσα στους αιώνες.

 • Τι είναι όμως ο φίλος; Ένας άνθρωπος που σίγουρα αγαπάς, γιατί η λέξη φίλος προέρχεται από το φιλώ που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αγαπώ. Και η αγάπη είναι ένα συναίσθημα που προκύπτει όταν αυτός για τον οποίο τη νιώθεις έχει αρχίσει να καλύπτει ανάγκες σου, ερωτικές, φιλικές, συντροφικές κλπ.
  Άρα η φιλία είναι κάτι πολύ βαθύ και όχι τόσο επιφανειακό όσο το έχουμε κάνει στην καθημερινότητα «θα βγω με κάτι φίλους, να σου συστήσω μια φίλη, είναι οι νέοι μου φίλοι κλπ»
  Τείνει περισσότερο να έχει γίνει η λέξη που καλύπτει το κενό της αρχαίας λέξης «συνδαιτυμόνας» και της αδιάφορης «γνωστός», και η πραγματική λέξη «φίλος» να έχει αντικατασταθεί από τις μεταμοντέρνες κολλητός, αυτοκόλλητος κλπ.
 • Στην πραγματικότητα, λοιπόν, οι πραγματικοί φίλοι στον κοινωνικό μας περίγυρο δεν μπορεί να είναι ΠΑΡΑ πολλοί, μιας και λίγοι είναι σχετικά οι άνθρωποι που πραγματικά μπορούν να καλύψουν τις ουσιαστικές σου ανάγκες. Έχοντας πάντα στο μυαλό πως οι λέξεις λίγοι και πολλοί κρύβουν μέσα τους μία τεράστια υποκειμενικότητα.
 • Σύμφωνα με πολλούς λοιπόν, οι φίλοι είναι 2-3 και συνήθως ιδίου φύλου με εμάς, μπλέκοντας μάλλον τη λέξη φίλος και φύλο. Για μία μεγάλη μερίδα ανθρώπων, τόσο γυναικών όσο και αντρών, μία φιλία ανάμεσα σε γυναίκα και άντρα δεν μπορεί να υπάρξει και να ευδοκιμήσει γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει φιλία ανάμεσα σε γυναίκες και άντρες. Πολλές συζητήσεις γύρω από το θέμα και πολλοί πολέμιοι για το γεγονός πως δεν μπορούν άνθρωποι των δύο φύλων να είναι φίλοι.
  Η «λογική» εξήγηση σύμφωνα με τους πολλούς οφείλεται στο ότι πάντα ανάμεσα σε έναν άντρα και μία γυναίκα θα υπάρχει η «σωματική» έλξη και θα υποβόσκει ένα ερωτικό φλερτ που θα περιμένει την κατάλληλη και αδύναμη στιγμή για να εμφανιστεί. Όπως είπε και ο Oscar Wilde «μεταξύ ανδρών και γυναικών υπάρχουν τα πάντα εκτός από φιλία».
 • Από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς πως η φιλία με κάποιον του άλλου φύλου, μπορεί να δώσει νέα τροπή στη ζωή μας και έναν άλλο αέρα στον τρόπο της σκέψης μας. Είναι σαν να έχεις μία κλειδαρότρυπα στον κόσμο των ανδρών και γυναικών αντίστοιχα. Σαν ένα γλωσσάρι που θα μπορέσει να σε βοηθήσει να δεις πιο ξεκάθαρα πράγματα που μπλέκεις, αναλύεις και παραποιείς. Και μία πιο αντικειμενική ματιά μιας και το άλλο φύλο δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από σένα!
 • Σίγουρα για τις γυναίκες τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα και μπορούν να κρατήσουν πολύ πιο εύκολα τις ισορροπίες και τα προσχήματα σε αντίθεση με τους άντρες που είναι πιο «χαλαροί» και «χύμα». Αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορεί να διατηρηθεί μία πρώτης τάξεως ουσιαστική φιλία μεταξύ άνδρα και γυναίκας.
 • Το αν υπάρχει ή όχι φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μείνει περισσότερο ένα ρητορικό ερώτημα καθώς δεν υπάρχουν κανόνες ούτε do’s and dont’s στη φιλία. Αν ο άλλος σε καλύπτει, και η φιλία σου μαζί του/της σε κάνει ευτυχισμένο, τότε δεν υπάρχουν λόγοι για εξηγήσεις και για δεύτερα μηνύματα.
  Δεν είναι όλα πονηρά ή ερωτικά στη ζωή, υπάρχει και η αγάπη που παραπαίει ανάμεσα στη φιλία και στον έρωτα και ξέρει πολύ καλά να κρατήσει μόνο τις ισορροπίες.
  …να σηκώσουν τα like τους όσες όντως έχουν ένα τουλάχιστον κολλητό φίλο με τον οποίο η σχέση ποτέ δεν πήρε ερωτική τροπή!

 

Φωτό από: www.uncorkd.biz

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons