ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τι είναι η τοξική θετικότητα και πώς μπορεί να βλάψει τα οικονομικά σου.

Post by: 14/11/2023 0 comments

Είχες ποτέ μια κακή μέρα ή μια ατυχία και κάποιος φίλος σου είπε «να σκέφτεσαι θετικά» ή «όλα γίνονται για κάποιο λόγο»;

Εάν ναι, τότε πιθανότατα έχεις βιώσει την τοξική πλευρά της θετικότητας. Ενώ το να παραμένεις θετική είναι απαραίτητο για την επίτευξη των στόχων σου, το να παραμερίζεις ή να καταπιέζεις τα αρνητικά σου συναισθήματα μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα μακροπρόθεσμα. Όσο για τις αναποδιές που αφορούν χρήματα, η τοξική θετικότητα μπορεί να βλάψει ακόμα περισσότερο τα οικονομικά σου, γιατί υπάρχει κίνδυνος να υποθέσεις ότι όλα θα πάνε καλά χωρίς να καταβάλεις κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια.

Στην πραγματικότητα, όμως, αν προσπαθήσεις να ξεφύγεις από μια δύσκολη οικονομική κατάσταση κάνοντας θετικές σκέψεις και μόνο, μπορεί πραγματικά να καταλήξεις σε μια πολύ χειρότερη κατάσταση.

Η διαφορά μεταξύ τοξικής θετικότητας και ανθεκτικότητας.

Πολλοί λένε ότι πρέπει να σκεφτείς θετικά αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι  καλό στη ζωή σου. Και ενώ μια δόση θετικότητας είναι απαραίτητη, αν το μόνο που κάνεις είναι χαρούμενες σκέψεις, δεν θα σημειώσεις μεγάλη πρόοδο.

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, τοξική θετικότητα είναι η αποφυγή ή η καταστολή κάθε αρνητικού συναισθήματος, κατάστασης ή εμπειρίας που συμβαίνει στη ζωή. Μπορεί να αρνηθείς τα συναισθήματά σου όταν τα πράγματα γίνονται δύσκολα, επιλέγοντας να πιστεύεις σε ένα καλύτερο μέλλον αλλά ποτέ να μην αναλαμβάνεις δράση για να βελτιώσεις το παρόν.

Η ανθεκτικότητα, από την άλλη πλευρά, σου επιτρέπει να συνεχίσεις να προχωράς σε μια δύσκολη κατάσταση, όπως μια ασθένεια ή μια απόλυση, ενώ ταυτόχρονα είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις ότι όντως τα πράγματα είναι δύσκολα. Με την ανθεκτικότητα, μπορείς να ανεχτείς ότι έχουν συμβεί αρνητικά πράγματα και να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματά σου, όποια κι αν είναι αυτά.

Φυσικά, είναι χρήσιμο να διατηρήσεις μια θετική στάση στις δύσκολες καταστάσεις. Ωστόσο, η μακροπρόθεσμη αγνόηση αρνητικών συναισθημάτων όπως ο φόβος, ο θυμός, το άγχος και η ντροπή, συνήθως δεν λειτουργεί.

Γενικά, όταν δεν επεξεργαζόμαστε τα συναισθήματά μας τη στιγμή που τα νιώθουμε, μπορεί να οδηγήσει σε αναπάντεχα ξεσπάσματα ή σε συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης.

Όταν αποφεύγεις δύσκολες οικονομικές αποφάσεις ή προσπαθείς να γλυτώσεις από τα χρέη μόνο μέσω της θετικότητας και με βοηθό τις «καλές δονήσεις» του σύμπαντος, δεν υπάρχει περίπτωση να βελτιώσεις την κατάστασή σου.

Πώς να κρατήσεις την τοξική θετικότητα έξω από τα οικονομικά σου.

Ενώ το να νιώθεις αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος, η ντροπή και ο θυμός είναι άβολο, μπορούν να σε βοηθήσουν να επεξεργαστείς με ασφάλεια τα συναισθήματά σου και να κάνεις θετικά βήματα προς τα εμπρός.

Δες πώς μπορείς να αφαιρέσεις την τοξική θετικότητα από τα οικονομικά και τη ζωή σου.

Μίλησε για τα καλά και τα κακά.

Ένα εξαιρετικό πρώτο βήμα για να αφαιρέσεις την τοξική θετικότητα από τα οικονομικά σου είναι να αναγνωρίσεις ότι υπάρχουν καλά και κακά συναισθήματα και ότι και τα δύο ισχύουν. Κάθε συναίσθημα έχει το σκοπό του. Η αναγνώριση των αρνητικών συναισθημάτων και των θετικών, μπορεί συχνά να διευκολύνει την επεξεργασία τους.

Για παράδειγμα, εάν προσπαθείς να δημιουργήσεις έναν προϋπολογισμό, η φωνή μέσα στο μυαλό σου μπορεί να πει: «Δεν θα τα καταφέρεις ποτέ σωστά ή θα καταλήξεις να πληρώνεις για πάντα το χρέος, οπότε γιατί να ασχοληθείς;» Εάν απομακρύνεις αυτές τις σκέψεις και προσπαθήσεις να αποσπάσεις την προσοχή σου, πιθανότατα θα επιστρέψουν πιο δυνατά και πιο δυναμικά.

Αντίθετα, αν σκεφτείς λογικά και ασχοληθείς με αυτές τις σκέψεις, τις αναλύσεις, θα βρεις τον φόβο που προσπαθούν να καλύψουν. Εάν μπορείς να ανακαλύψεις τι φοβάσαι, μπορείς να βρεις μια λύση που θα σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και να αυξήσεις την εμπιστοσύνη στον εαυτό σου.

Κάνε χώρο για τα συναισθήματα των άλλων.

Δυσκολεύεσαι να δεις πώς είναι δυνατόν να βασίζεσαι στην τοξική θετικότητα για να αποφύγεις να πάρεις δύσκολες αποφάσεις στη ζωή και τα οικονομικά σου; Μπορεί να είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις αυτή την τοξική θετικότητα στις αντιδράσεις των άλλων απέναντί σου, όταν αναζητάς υποστήριξη.

Για παράδειγμα, σκέψου μια στιγμή που είχες μια δύσκολη μέρα και απευθύνθηκες σε έναν φίλο σου για συμπάθεια. Εάν αυτός απάντησε με ένα «να είσαι ευγνώμων που έχεις δουλειά» ή «τουλάχιστον δεν είναι τόσο κακό όσο…», μπορεί απλώς να προσπαθεί να σε κάνει να δεις τη θετική πλευρά μιας άχαρης κατάστασης.

Ωστόσο, με αυτή την απάντηση, μπλοκάρει τα συναισθήματά σου και είναι σαν να σου λέει ότι δεν μπορείς να διαχειριστείς την αρνητικότητα. Πιθανότατα θα νιώσεις απογοητευμένη που ο άλλος δεν μπορεί να δει πόσο πολύ δυσκολεύεσαι. Οι περισσότεροι άνθρωποι που καταφεύγουν στην τοξική θετικότητα δεν το κάνουν από κακία, αλλά η έλλειψη ενσυναίσθησης μπορεί να βλάψει το ίδιο.

Την επόμενη φορά που θα αντιμετωπίσεις εσύ μια τέτοια κατάσταση σε κάποιον άλλον, δώσε προσοχή στο πώς θα μπορούσες να απαντήσεις. Ακόμη και κάτι τόσο απλό όπως το να πεις, «Πω, πω, αυτό είναι πολύ δύσκολο» ή «Λυπάμαι που το ακούω», μπορεί να βοηθήσει τον άλλο να αισθανθεί ότι κάποιος τον καταλαβαίνει.

Να είσαι ευάλωτη (εκ του ασφαλούς).

Η καταπολέμηση της τοξικής θετικότητας στη ζωή και τις συζητήσεις μας – ειδικά όταν πρόκειται για οικονομικά – απαιτεί σκληρή δουλειά. Χρειάζεται χρόνος για να σκεφτείς τα συναισθήματά και να εντοπίσεις τη ρίζα του προβλήματος.

Η συζήτηση με κάποιον που εμπιστεύεσαι μπορεί να είναι χρήσιμη. Ένας θεραπευτής ή μέντορας μπορεί να σε βοηθήσει να ταξινομήσεις τα συναισθήματά σου και να αποκτήσεις νέα οπτική χωρίς να παραμερίσεις τα αρνητικά συναισθήματα.

Ένα γνωστό ρητό στις ομάδες θεραπείας είναι: «Λειτουργεί αν το δουλέψεις και το αξίζεις». Δεν πρόκειται να διορθώσεις την τοξική θετικότητα ή άλλα αρνητικά χαρακτηριστικά μέσα σε μια νύχτα, επομένως πρέπει να συνεχίσεις να δουλεύεις με αυτά τα συναισθήματα ξανά και ξανά.

Συμπέρασμα.

Δεν μπορείς να σημειώσεις πρόοδο αν πρώτα δεν πιστέψεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι, είτε στα οικονομικά, είτε στην υγεία είτε στη ζωή σου. Μια καλή στάση είναι συχνά αναπόσπαστο κομμάτι για την επίτευξη των στόχων σου και μια υγιής δόση θετικότητας μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις την πορεία σου, ακόμα και όταν θέλεις να τα παρατήσεις.

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons