ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

10 ανερχόμενα fashion brands βιώσιμης μόδας που σέβονται το περιβάλλον, τα ζώα και την κοινωνία.

Post by: 04/06/2021 0 comments
  • Βιώσιμη μόδα σημαίνει λιγότερη σπατάλη, ανακυκλώσιμα υλικά, διαχρονική μόδα, οικολογικές πρακτικές.
  • Δεκάδες εταιρίες δημιουργούν ρούχα και αξεσουάρ με στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.
  • Εξοικονόμηση νερού, επικίνδυνα χημικά, κακοποίηση ζώων, μείωση σπατάλης, ανακύκλωση, δίκαιες αποδοχές, είναι μερικά από τα ζητήματα που απαντούν οι εταιρίες βιώσιμης μόδας.

 

Βιώσιμη, οικολογική, ηθική, «αργή» πες την όπως θες, αλλά η μόδα που ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τη βιωσιμότητα του πλανήτη ήρθε για να μείνει. Δεκάδες brands, ανάμεσά τους και πολλά κορυφαία, προσαρμόζουν τις collections και τις πρακτικές τους στα νέα δεδομένα που δημιουργούν η προστασία του περιβάλλοντος, οι δίκαιες εργασιακές συνθήκες και τα ανακυκλώσιμα υλικά.

Τα πιο συχνά ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν είναι:

Εξοικονόμηση νερού: οι αυξημένες απαιτήσεις των καλλιεργειών για νερό, ξεπερνούν τους διαθέσιμους πόρους. Για αυτό πολλά brands προσπαθούν να χρησιμοποιούν πρώτες ύλες, η καλλιέργεια των οποίων δεν απαιτεί πολύ νερό.

Επικίνδυνα χημικά: οι βαφές και τα χημικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία των ρούχων και αξεσουάρ μόδας είναι επικίνδυνα για τους εργαζόμενους και το περιβάλλον, αφού υπάρχει κίνδυνος να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Έτσι, πολλά brands ψάχνουν εναλλακτικούς τρόπους βαφής, αδιαβροχοποίησης και επεξεργασίας των υλικών τους.

Μικρός κύκλος ζωής: οι αλυσίδες και τα καταστήματα διαρκώς ανανεώνουν τις συλλογές τους, δημιουργώντας προϊόντα σχεδιασμένα να φορεθούν μόνο λίγες φορές και μετά να παταχτούν. Ένας από τους στόχους των βιώσιμων brands είναι να φτιάχνουν ρούχα διαχρονικά, που μπορούν να φορεθούν για πολύ περισσότερο χρόνο, μειώνοντας έτσι την σπατάλη πόρων.

Μείωση αποβλήτων: η μείωση των απορριμμάτων και της «φύρας» των εταιριών μόδας είναι άλλος ένας κεντρικός στόχος. Για αυτό είτε χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά ή επιδιορθώνουν ρούχα που έχουν φθορές και τα ξαναπουλούν.

Κακοποίηση ζώων: Πολλά brands θέλουν να χρησιμοποιούν υλικά από φάρμες υπεύθυνης εκτροφής, από εταιρίες που δεν κακοποιούν ζώα ή αντικαθιστούν ζωικά υλικά, όπως δέρματα και πούπουλα, με συνθετικά υλικά φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα πλαστικά.

Φυτοφάρμακα: οι καλλιέργειες φυσικών ινών, όπως για παράδειγμα το βαμβάκι, απαιτούν φυτοφάρμακα και λιπάσματα που είναι επικίνδυνα για τους αγρότες, τους εργαζόμενους και τα άγρια ζώα. Πολλά brands υιοθετούν υλικά από οργανικές καλλιέργειες βαμβακιού, λιναριού και άλλων φυσικών ινών, δίνοντας λύση στο πρόβλημα.

Αυτά είναι μερικά από τα δεκάδες βιώσιμα brands που δίνουν το πράσινο φως στο περιβάλλον και στην βιώσιμη ανάπτυξη των κοινωνιών

 

Bleusalt

 

View this post on Instagram

 

A post shared by B L E U S A L T (@bleusalt)

Η σχεδιάστρια Lyndie Benson εμπνέεται από την ομορφιά του Malibou, δημιουργώντας ρούχα που έχουν το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον ωκεανό και τη γη που τόσο αγαπά. Η εταιρία Bleusalt δημιουργεί υψηλής ποιότητας luxury ρούχα ακολουθώντας βιώσιμες πρακτικές, αφού κάθε ρούχο είναι vegan, cruelty free και αντιβακτηριδιακό. Πολλά διάσημα μοντέλα είναι fans της Bleusalt, όπως είναι η Κάια Γκέρμπερ και η Τζίτζι Χαντίντ.

 

Reformation

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Reformation (@reformation)

Τo brand Reformation έχει έδρα το Λος Άντζελες και είναι ένας από τους πρωτοπόρους της βιώσιμης μόδας. Δέσμευσή του είναι να έχει όσο το δυνατόν μικρότερο οικολογικό αποτύπωμα κατά την παραγωγή των ρούχων του και να προσφέρει ασφαλείς και δίκαιες συνθήκες εργασίας στους υπαλλήλους του.

 

People Tree

 

View this post on Instagram

 

A post shared by People Tree (@peopletreeuk)

Ένα brand από την Βρετανία, που επικεντρώνεται σε θέματα ηθικής και δίκαιης ανάπτυξης, προωθώντας δίκαιες αμοιβές και καλές συνθήκες εργασίας για τους εργάτες που κατασκευάζουν  τα ρούχα τους. Έχει πιστοποίηση Fair Trade, που σημαίνει ότι η διαδικασία παραγωγής των ρούχων του έχει ελεγχθεί και ανταποκρίνεται σε αυστηρά στάνταρ. Επίσης, χρησιμοποιεί πιο βιώσιμα υλικά, όπως είναι το οργανικό βαμβάκι, τα υφάσματα Tencel και πιο οικολογικές βαφές.

 

Patagonia

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Patagonia (@patagonia)

Ένα από τα καλύτερα fashion brands outdoor ρούχων και εξοπλισμού, διεθνώς αναγνωρισμένο για τις δίκαιες και βιώσιμες πρακτικές του. Εκτός από το ότι χρησιμοποιεί βιώσιμα υλικά όπου είναι δυνατόν, σε βοηθάει να επιδιορθώσεις τα δικά σου ρούχα, ώστε να κρατήσουν περισσότερο. Επιπλέον, έχει πιστοποιητικό Fair Trade και Bluesign, που σημαίνει ότι δίνει δίκαιες αμοιβές και φροντίζει για την ασφάλεια του περιβάλλοντος, των εργαζομένων και των καταναλωτών. Επίσης, αγοράζει πίσω τα μεταχειρισμένα του ρούχα και αξεσουάρ και τα ξαναπουλάει φθηνότερα.

 

Essén the Label

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ESSĒN (@essenthelabel)

Η Essén The Label είναι η απάντηση στη Fast Fashion στο χώρο των παπουτσιών. Κατασκευάζει παπούτσια με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σε μικρές παρτίδες, με χρωματικές παλέτες και σχέδια που αντέχουν στο χρόνο. Για πολλά από τα σχέδιά της, δέχεται προπαραγγελίες ώστε να αποφύγει την υπερπαραγωγή παπουτσιών και τη σπατάλη πόρων.

 

Save The Duck

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Save The Duck (@save_the_duck)

Όπως υποδηλώνει το όνομα της εταιρίας, ακολουθεί πρακτικές cruelty free, οι οποίες δεν κακοποιούν ζώα, για την κατασκευή των ρούχων της. Η εταιρία αντικατάστησε τα πούπουλα χήνας στα μπουφάν της Prumtech, ένα πρωτοποριακό υλικό που χρησιμοποιεί ίνες από ανακυκλωμένο υλικό. Με αυτό τον τρόπο έχει σώσει πάνω από 18 εκατομμύρια χήνες από το 2015.

 

Bite

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BITE Studios (@bitestudios)

Το brand Bite γεννήθηκε την Στοκχόλμη της Σουηδίας και αποτελεί το όραμα 4 φίλων που μοιράζονταν το ίδιο πάθος για βιωσιμότητα. Μίνιμαλ στιλ, πιστοποιημένα οργανικά υφάσματα, 20 διαφορετικά σχέδια τα οποία ανανεώνονται κάθε εποχή. Τα ρούχα του Bite είναι κομψά, σε κλασικά χρώματα και είναι φτιαγμένα για να αντέχουν στο χρόνο.

 

Gaâla

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gaâla (@gaalaparis)

Η εταιρία Gaâla συνδυάζει το γαλλικό ντιζάιν με την τέχνη της Λευκορωσίας. Το ζευγάρι , Kelly de Gaalon και Alexander Zhalezka, ξεκίησαν τη Gaâla με στόχο να δημιουργήσουν διαχρονικά ρούχα φτιαγμένα με ρετάλια από Ιταλικούς οίκους μόδας. Βαμβακερά, μεταξωτά, λινά, μάλλινα και βισκόζ υφάσματα, δημιουργούν μόδα που καλύπτει τις ανάγκες του σήμερα, ενώ ταυτόχρονα νοιάζεται για τις ανάγκες των επόμενων γενεών.

 

Theory

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Theory (@theory__)

Το brand Theory έχει έδρα τη Νέα Υόρκη και το 2017 ξεκίνησε την καμπάνια του Good Initiative, με στόχο μόδα με βιώσιμες πρακτικές. Στόχος του είναι να ενημερώνει τους πελάτες του για την ακριβή προέλευση των ρούχων που αγοράζει. Από πού προέρχονται και ποιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του ρούχου. Το μαλλί που χρησιμοποιεί προέρχεται από φάρμες υπεύθυνης εκτροφής στην Ταζμανία, Αυστραλία και τη Νότια Αμερική, ενώ τα οικολογικά λινά από τους μύλους Tollegno της Ιταλίας.

 

Re/Done

 

View this post on Instagram

 

A post shared by RE/DONE (@shopredone)

Η Re/Done ξεκίνησε το 2014 στο Λος Άντζελες με στόχο να ξαναδίνει ζωή και νέα όψη σε παλιά Levi’s τζην. Η ιδέα άρεσε πολύ και γρήγορα επεκτάθηκε και σε άλλα ρούχα και έγινε αγαπημένο brand πολλών κορυφαίων μοντέλων, όπως είναι οι αδελφές Τζίτζι και Μπέλλα Χαντίντ, η Κένταλ Τζένερ και η Έμιλι Ραταϊκόφσκι. Η Re/done προσπαθεί πάντα να αξιοποιεί καινοτόμες τεχνολογίες ώστε να δημιουργεί βιώσιμα ρούχα και αξεσουάρ. Χρησιμοποιεί ανακυκλωμένα δέρματα και υλικά φτιαγμένα από παλιά μπουκάλια, οργανικό βαμβάκι, τρουκς χωρίς ψευδάργυρο, ενώ οι σόλες των παπουτσιών της είναι από ανακυκλωμένα ελαστικά.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons