ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Γεννάδειος Βιβλιοθήκη: Όταν το βιολί ήταν βασιλιάς. (VIDEO)

Post by: 28/11/2023 0 comments

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα φιλοξενεί, για ακόμη μία φορά, τον πολυβραβευμένο Αμερικανό εθνομουσικολόγο Christopher C. King. Μία ιδιαίτερη μουσική διάλεξη θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο Cotsen Hall, μια γιορτή του Ηπειρώτικου μουσικού πολιτισμού.

 

Στην εκδήλωση με τίτλο «When Violin Was King – Όταν το βιολί ήταν βασιλιάς», ο κος King ξεδιπλώνει, μέσα από τη μοναδική μεθοδολογία του, τη μουσική ιστορία της Ηπειρώτικης μουσικής, τοποθετώντας αυτή τη φορά στο επίκεντρο το βιολί. Παίζει σπάνιους εμπορικούς δίσκους 78 στροφών από τις αρχές του 20ου αιώνα και αποκαθιστά την πρωτεύουσα θέση που κατείχε το μουσικό όργανο στην Ηπειρώτικη ορχηστρική μουσική. Συνομιλεί με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης κο Ανδρέα Ζομπανάκη, τους μουσικούς Κώστα Καραπάνο (βιολί), Aurel Qirjo (βιολί) και Μάριο Τούμπα (λαούτο), οι οποίοι θα ερμηνεύσουν ζωντανά παραδοσιακά κομμάτια της Ηπείρου.

Μια ιδιότυπη δημόσια παρουσίαση, ένας διάλογος ελεύθερης μορφής, όπου όλοι οι συμμετέχοντες εξερευνούν μαζί το μουσικο-ιστορικό θέμα της εξέλιξης και προσαρμογής της Ηπειρώτικης μουσικής. Ο Christopher C. King, με αφορμή τον πρώιμο ιστορικό ρόλο του βιολιού, αφηγείται την αρχαιολογία των ακουσμάτων της Ηπείρου. Θα είναι μία σπάνια ευκαιρία για τους λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής και του πολιτισμού της Ηπείρου να παρακολουθήσουν αυτή τη γιορτή της μουσικής.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά και στα ελληνικά, ενώ θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

Είσοδος ελεύθερη.

Εισηγητές

Christopher C. King
Ανδρέας Ζομπανάκης
Κώστας Καραπάνος (βιολί)
Aurel Qirjo (βιολί)
Μάριος Τούμπας (λαούτο)

Ο Christopher C. King είναι Αμερικανός εθνομουσικολόγος, συνθέτης, ακτιβιστής και συγγραφέας, βραβευμένος με Grammy το 2002. Το 2018 κυκλοφόρησε το βιβλίο του “Ηπειρώτικο Μοιρολόι”.

Ο Κώστας Καραπάνος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1974 και παίζει βιολί από τα 12 του χρόνια. Είναι πτυχιούχος κλασικού βιολιού και παράλληλα ασχολήθηκε με την παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας, και ιδιαίτερα της Ηπείρου.

Ο Aurel Qirjo γεννήθηκε το 1964 στην Κορυτσά της Αλβανίας. Σπούδασε μουσική και έγινε καθηγητής βιολιού στην Αλβανία, την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, αφού διηύθυνε τη συμφωνική ορχήστρα στη Μουσική Ακαδημία των Τιράνων και της Κορυτσάς. Έχει απορροφήσει τα ιδιωματικά στυλ της νότιας αλβανικής και της βορειοελλαδικής μουσικής, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον Etem Qerimi.

Ο Μάριος Τούμπας γεννήθηκε το 1992 στα Ιωάννινα, όπου και μεγάλωσε. Η ενασχόληση του με τη μουσική ξεκίνησε από την ηλικία των 7 ετών, κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα κλασικής κιθάρας και φοιτώντας στο ωδείο «Τσακάλωφ» στα Ιωάννινα. Το 2013 αρχίζει να παίζει επαγγελματικά λαϊκή κιθάρα. Από το 2016 και μετά ξεκινά να παίζει και λαούτο και να μελετά την παραδοσιακή μουσική.

Διεύθυνση
Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα
ΑΣΚΣΑ, Αμφιθέατρο Cotsen Hall, Αναπήρων Πολέμου 9, 106 76 Αθήνα
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons