ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι είναι η Black Friday; Γιατί είναι η επίσημη μέρα shopping therapy;

Post by: 24/11/2023 0 comments

Black Friday (Μαύρη Παρασκευή), η μεγαλύτερη εκπτωσιακή μέρα του χρόνου!

Ενώ στο άκουσμά της φανταζόμαστε κάτι κακό, εντούτοις πρόκειται απλά για μια γιορτή του εμπορίου. Πρόκειται για την επόμενη μέρα μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών, στις Ηνωμένες Πολιτείες, που ορίζει την έναρξη της Χριστουγεννιάτικης καταναλωτικής περιόδου.

Την μέρα αυτή, που πέφτει πάντα Παρασκευή, τα περισσότερα εμπορικά και μεγάλα καταστήματα στην Αμερική ανοίγουν πολύ νωρίτερα, πολλές φορές από τις 04:00 τα χαράματα (!) ή και νωρίτερα και προσφέρουν τα προϊόντα τους σε πρωτοφανείς εκπτώσεις ή /και σε προσφορές. Ατέλειωτες ουρές πριν ανοίξουν τα μαγαζιά και μαλλιοτραβήγματα ποιος θα πάρει πρώτος το “χτυπημένο” σε τιμές αντικείμενο!

Η Black Friday δεν είναι επίσημη αργία, αλλά πολλές εταιρίες προσφέρουν και αυτή τη μέρα σαν άδεια στο προσωπικό τους, μια και πέφτει την επομένη της Ημέρα των Ευχαριστιών (Thanksgiving), αυξάνοντας έτσι κατά πολύ τους εν δυνάμει καταναλωτές. Από το 2005 και μετά θεωρείται η πιο εμπορική μέρα της χρονιάς. Οι τιμές είναι πραγματικά εξευτελιστικά χαμηλές!

Όλα τα παραπάνω κάνουν τη Black Friday μια πολύ δημοφιλή μέρα για ψώνια.

Ο όρος πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Αμερική το 1869 για να περιγράψει ένα μικρό “κραχ” του χρυσού. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκε το 1951 για να περιγράψει την δήλωση “ασθένειας” των εργαζομένων μετά την αργία των Ευχαριστιών, ώστε να επεκτείνουν την αργία σε 4ήμερο.

Η ονομασία Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) πήρε την τελική της έννοια στη δεκαετία του ’80, όπου αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει την κυκλοφοριακή συμφόρηση πεζών και οχημάτων την επόμενη μέρα μετά τη γιορτή της Μέρας των Ευχαριστιών. Ο όρος ξεκίνησε πριν το 1961 από τη Φιλαδέλφεια, ενώ εξαπλώθηκε εκτός Φιλαδέλφειας γύρω στο 1975.

Πρόσφατα η Black Friday καθιερώθηκε και σε κράτη εκτός των ΗΠΑ, όπως η Αγγλία όπου μεγάλα online καταστήματα όπως το Amazon ή η Apple προσφέρουν τα προϊόντα τους με σημαντική έκπτωση.

Στη χώρα μας, ξεκίνησε να εφαρμόζεται η ημέρα αυτή των εκπτώσεων, τα τελευταία χρόνια. Επωφεληθείτε, αφού συγκίνετε τις τιμές προηγουμένως.

Στοιχεία από Wikipedia

Φωτό από: ClosetSpace

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons