ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Γιατί νηστεύουμε;

Post by: 19/04/2024 0 comments

Η νηστεία είναι ένα χριστιανικό θρησκευτικό έθιμο, μια πνευματική άσκηση, που έχει τις ρίζες του στα πρώτα χριστιανικά χρόνια και σκοπός της είναι να γυμνάσει την ψυχή και το πνεύμα μας.

Κατά τη διάρκεια της νηστείας οι πιστοί απέχουν από τις υλικές απολαύσεις, αλλά και από τους πνευματικούς πειρασμούς, ώστε να έρθουν πιο κοντά στον Κύριο, αρνούμενοι τις ηδονές του σώματος και του πνεύματος. Είναι επίσης και ένας τρόπος να δηλώσουν οι πιστοί το πένθος τους για τη Σταύρωση του Χριστού, να εισέλθουν οι ίδιοι στα Άγια Πάθη και να προετοιμάσουν την ψυχή τους για τα χαρμόσυνο νέο του θαύματος της Ανάστασης.

Ο Ιησούς Χριστός ήταν ο πρώτος που έδειξε το δρόμο της νηστείας ως μέσο για την κάθαρση της ψυχής και του σώματος, όταν, πριν ξεκινήσει να κηρύττει το λόγο του Θεού, οδηγήθηκε από το Άγιο Πνεύμα στην έρημο, όπου νήστεψε για 40 ημέρες, ώστε να μπορεί να αντέξει στους πειρασμούς και στις δοκιμασίες που έρχονται.

Για αυτό το λόγο, η Μεγάλη Σαρακοστή, η νηστεία μετά την Καθαρά Δευτέρα έως το Σάββατο του Λαζάρου και μετά όλη την επόμενη εβδομάδα μέχρι την Ανάσταση, είναι η πιο σημαντική νηστεία της Ορθοδοξίας.

Τι μας διδάσκει η νηστεία.

Μέσα από τη νηστεία:

  • Ενισχύουμε την πνευματική μας δύναμη ώστε να μπορούμε να αντιστεκόμαστε στους πειρασμούς, υλικούς, πνευματικούς, συναισθηματικούς.
  • Αποκτούμε αυτοπειθαρχία, ώστε το πνεύμα μας να μπορεί να επιβάλλεται στο σώμα μας και τα πάθη μας.
  • Γινόμαστε πιο ταπεινοί και συμπονετικοί προς τους άλλους.
  • Αναπτύσσουμε ευγενικά συναισθήματα, όπως αγάπη, ελεημοσύνη, μετάνοια, φιλευσπλαχνία και εγκράτεια.
  • Προσευχόμαστε με μεγαλύτερη δύναμη.
  • Αποκτάμε πνευματικότητα, εξαγνιζόμαστε και πλησιάζουμε περισσότερο στο Θεό.

Τι νηστεύουμε;

Τα τρόφιμα που παραδοσιακά απέχουμε είναι όσα έχουν αίμα, όπως το κρέας και τα ψάρια, τα ζωικά τρόφιμα, όπως τα αυγά και τα γαλακτοκομικά, το κρασί και το λάδι. Εάν η μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου πέφτει τη Μεγάλη Σαρακοστή, τότε το ψάρι, το κρασί και το λάδι, επιτρέπονται. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της νηστείας, επιτρέπονται όσπρια, φρούτα, λαχανικά, χόρτα, ψωμί, θαλασσινά, πατάτες και περιστασιακά κάποιο νηστίσιμο γλυκό, συνήθως χαλβάς.

Ποιες είναι οι μεγαλύτερες νηστείες;

  1. Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή: από την Καθαρά Δευτέρα και τελειώνει την Κυριακή της Αναστάσεως.
  2. Η νηστεία των Χριστουγέννων: από 15 Νοεμβρίου μέχρι και 24 Δεκεμβρίου.
  3. Νηστεία της Παναγίας: από 1 Αυγούστου μέχρι και 14 Αυγούστου.
  4. Νηστεία των Αγίων Αποστόλων: από την Δευτέρα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων μέχρι τις 28 Ιουνίου.

Εκτός από αυτές τις περιόδους, έχουμε και αρκετές μονοημέρες νηστείες, όπως την παραμονή των Θεοφανίων (5 Ιανουαρίου), του Τίμιου Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου), της Τίμιας Κεφαλής του Προδρόμου (29 Αυγούστου), και πολλές άλλες.

Φωτό από: Elia Pellegrini / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons