ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης των βρεφών.

Post by: 26/11/2023 0 comments

Ο Άγιος Στυλιανός γεννήθηκε στην Ανδριανούπολη Παφλαγονίας στη Μικρά Ασία, περίπου τον 4ο αιώνα μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Νοεμβρίου.

Ο βίος του.

Ο Άγιος Στυλιανός προέρχονταν από πλούσια οικογένεια και από την παιδική του ηλικία έδειξε το σπάνιο χαρακτήρα του και την αγνότητα της ψυχής του. Δεν άφησε τα γήινα πάθη και τα υλικά αγαθά να υποτάξουν το πνεύμα του και τα πλούτη να τον αλλοιώσουν. Έφηβος ακόμη, πούλησε όλη την πατρική περιουσία του και χάρισε τα χρήματα στους φτωχούς της Εκκλησίας, αφού θεωρούσε ότι ήταν έγκλημα αυτός να ζει πλουσιοπάροχα και οι άλλοι να πεινούν.

Στη συνέχεια, αφοσιώθηκε στη λατρεία του Θεού, αρχικά ως μοναχός σε μοναστήρι και στην συνέχεια ως ασκητής, σε μια σπηλιά στην έρημο.

Προστάτης των βρεφών.

Ο Άγιος Στυλιανός ήθελε η ψυχή του να είναι το ίδιο αθώα όσο ενός μικρού παιδιού, γιατί ήξερε ότι τα παιδιά έχουν αγγελικές ψυχές. Πάντα προσπαθούσε να τα βοηθήσει και να τα προστατεύσει. Έτσι, ο Θεός του έδωσε τη θαυματουργή δύναμη να θεραπεύει τα άρρωστα παιδιά.

Γρήγορα απέκτησε μεγάλη φήμη, επειδή θεράπευε ακόμα και ανίατες ασθένειες των βρεφών. Πολλές μητέρες συνέρρεαν από όλες τις γωνιές του κόσμου στην ασκητική του σπηλιά στην έρημο, για να κάνει το θαύμα του και να θεραπεύσει τα παιδιά τους.

Ο Άγιος Στυλιανός, γεμάτος καλοσύνη και με δάκρυα στα μάτια, προσεύχονταν στο Θεό και του ζητούσε να κάνει το θαύμα του και να γιατρέψει τα παιδιά, τα οποία έβρισκαν την υγεία τους.

Επίσης, με την θαυματουργή προσευχή του, έκανε τα άτεκνα ανδρόγυνα να τεκνοποιήσουν, γεννώντας όμορφα και γεμάτα υγεία παιδιά. Ακόμα και μετά την κοίμησή του, πολλοί πιστοί απόκτησαν παιδιά μετά από τάμα στον Άγιο Στυλιανό.

Ο Άγιος Στυλιανός απεβίωσε στην Παφλαγονία, αλλά δεν γνωρίζουμε πού βρίσκεται ο τάφος του ή το λείψανό του. Ξέρουμε, όμως, ότι το όνομά του έμεινε στην Ορθοδοξία και τιμάται μέχρι τις μέρες μας ως προστάτης των παιδιών.

Στην εικόνα του, πάντοτε κρατάει στοργικά στην αγκαλιά του ένα σπαργανωμένο βρέφος. Πολλοί γονείς μάλιστα, δίνουν στα ασθενικά παιδιά τους το όνομα «Στέλιος» ή «Στυλιανή» για να στυλώσουν, να δυναμώσουν και να έχουν την ευλογία του Αγίου. Κατά την ημέρα της εορτής του, οι μητέρες των βρεφών και των παιδιών απέχουν από κάθε δραστηριότητα.

Τιμάται στις 26 Νοεμβρίου.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons