MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Πώς το παραδοσιακό χειρόγραφο γράψιμο κάνει καλό στον εγκέφαλο.

Post by: 09/08/2021 0 comments

Όχι πολλά χρόνια πριν, η χρήση στυλό και χαρτιού αποτελούσε τον κανόνα στην καθημερινότητά μας. Το ημερολόγιο ήταν κλασική συνήθεια, όπως επίσης και η ανταλλαγή χειρόγραφων επιστολών μεταξύ φίλων, αγαπημένων προσώπων και συνεργατών.

Ενώ η χειρόγραφη επικοινωνία είναι πιο χρονοβόρα και απαιτητική, υπάρχουν ενδείξεις ότι ωφελεί τους ανθρώπους περισσότερο από το πληκτρολόγιο.

Οι ψυχολόγοι έχουν καταλάβει εδώ και πολύ καιρό ότι η προσωπική, συγκινησιακή γραφή μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν και να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους. Από τη δεκαετία του 1980, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι «η θεραπεία γραφής», που συνήθως προϋποθέτει την καταγραφή των συναισθημάτων κάθε μέρα για 15 έως 30 λεπτά, μπορεί να οδηγήσει σε μετρήσιμα οφέλη σωματικής και ψυχικής υγείας. Αυτά τα οφέλη περιλαμβάνουν τα πάντα, από χαμηλότερο στρες και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης έως βελτιωμένη ανοσολογική λειτουργία. Και υπάρχουν ενδείξεις ότι το χειρόγραφο μπορεί να διευκολύνει καλύτερα αυτήν τη μορφή θεραπείας από το πληκτρολόγιο.

Αν θέλεις περισσότερους λόγους για να πιάσεις στυλό και χαρτί:

  • Ο εγκέφαλος εμπλέκεται διαφορετικά όταν γράφουμε κάτι με το χέρι, αντί να το πληκτρολογούμε ή αγγίζοντας μια οθόνη. Μελέτες δείχνουν ότι η γραφή βελτιώνει τη μνήμη.
  • Η εμπλοκή του χεριού συμβάλλει στο να γίνεται η γραφή μια πιο ολιστική δραστηριότητα. Υπάρχει κάτι μοναδικά φυσικό και πολυδιάστατο σχετικά με την τοποθέτηση του στυλό σε χαρτί για τη διαμόρφωση λέξεων και προτάσεων.
  • Πολλοί συγγραφείς βεβαιώνουν την αξία ενός χειρόγραφου πρώτου προσχεδίου και την επακόλουθη διαδικασία ανάγνωσης και αλληλεπίδρασης με το γράψιμό τους σχολιάζοντας, διορθώνοντας, επεξεργάζοντας και αναδιαμορφώνοντάς το στο σύνολό του. Η πληκτρολόγηση σε μια οθόνη μας δελεάζει, όμως ενδεχομένως προκαλεί παρεμβολές στη ροή των ιδεών.
  • Ακόμα και σε αυτήν την ψηφιακή εποχή, πολλοί καταξιωμένοι άνθρωποι θεωρούν κριτήριο για την επιτυχία τους τη διατήρηση ενός μικρού σημειωματάριου και στυλό, ώστε να μπορούν να καταγράφουν τις ιδέες τους όποτε θέλουν και να ανατρέξουν σε αυτό αργότερα.
  • Η γραφή μπορεί να μας βοηθήσει να επιβραδύνουμε τους ρυθμούς και να ασχοληθούμε πλήρως με τις σκέψεις μας. Έχετε ακούσει ποτέ κάποιον να λέει, «πληκτρολογώ τόσο γρήγορα όσο σκέφτομαι»; Αυτό είναι σίγουρα ένα πλεονέκτημα κατά τη μεταγραφή της προφορικής λέξης, αλλά οι σκέψεις πρέπει να αναπνέουν (όπως και οι συγγραφείς), και η γραφή με το χέρι δίνει τον χώρο για να σχηματιστούν πλήρως οι σκέψεις πριν τεθούν σε προτάσεις.
  • Με ένα στυλό ανά χείρας, υπάρχουν άμεσα προσβάσιμες δημιουργικές και καλλιτεχνικές ευκαιρίες που δεν είναι δυνατόν να υφανθούν όταν χρησιμοποιεί κανείς ένα πληκτρολόγιο.
  • Το χειρόγραφο είναι μοναδικό για καθέναν. Το στυλ γραφής κάποιου, και ειδικά η υπογραφή του, είναι μια δημόσια και μόνιμη δήλωση. Η εκμάθηση της γραφής μπορεί να βοηθήσει να γίνει αυτή η δήλωση ισχυρή, όμορφη και – ίσως το πιο σημαντικό – ευανάγνωστη.
  • Οι χειρόγραφες σημειώσεις σε φίλους και αγαπημένους είναι οικείες και προσωπικές με τρόπο που το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και το γραπτό κείμενο από υπολογιστή δεν μπορούν να μεταφέρουν πλήρως. Τίποτα εκτός από το χειρόγραφο δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει πλήρως τη διάθεση και την προσωπικότητα του συγγραφέα. Ένα χειρόγραφο σημείωμα αγάπης είναι ένα μικρό δώρο.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons