ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.

Post by: 25/03/2024 0 comments

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου είναι η χαρμόσυνη είδηση στην Παναγία της γέννησης του Ιησού Χριστού, που δόθηκε από τον αρχάγγελο Γαβριήλ. Η λέξη “ευαγγελίζομαι” σημαίνει φέρνω καλά, χαρμόσυνα νέα ή ειδήσεις. Από τη λέξη αυτή προέρχεται και ο “Ευαγγελιστής”. Η σημαντική αυτή επέτειος της Χριστιανοσύνης εορτάζεται την 25η Μαρτίου.

Η Παρθένος Μαρία ζούσε στη Ναζαρέτ, την πατρίδα των γονέων της, σε ένα φτωχικό σπίτι.

  • Τον έκτο μήνα από την σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, συναντά την Μαρία και της απευθύνει τον χαιρετισμό: “Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σού” και την καθησυχάζει  λέγοντάς της “Μή φοβού”. Της ανακοινώνει ότι θα φέρει στον κόσμο ένα γιο τον οποίο θα ονομάσει Ιησού και πως θα είναι ο Μεσσίας.
    Αμέσως μετά, η Μαρία εφράζει μια εύλογη απορία, πως θα γίνει αυτό, αφού ως τώρα δεν έχει συζυγικές σχέσεις. Ο Γαβριήλ θα της αναγγείλει την παρθενική σύλληψη του Ιησού με τρόπο υπερφυσικό.
  • Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου γιορτάζεται την 25η Μαρτίου, μιας και η ημέρα της συλλήψεως του Ιωάννη του Προδρόμου, δηλαδή η 24η Σεπτεμβρίου, συνέπιπτε με τη φθινοπωρινή ισημερία. Επομένως, αφού ο Ευαγγελισμός έγινε έξι μήνες αργότερα, η ημερομηνία αυτή συνέπιπτε με την εαρινή ισημερία, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, και έτσι η Γέννηση του Χριστού καθορίστηκε εννέα μήνες μετά, δηλαδή στις 25 Δεκεμβρίου, στο χειμερινό ηλιοστάσιο.
  • Σύμφωνα με την παράδοση, τα παιδιά βγάζουν από το χέρι τους τον «Μάρτη» και τον αφήνουν στα δέντρα να τον πάρουν τα χελιδόνια, την ημέρα αυτή.
  • Οι μελισσοτρόφοι βγάζουν τις κυψέλες στο ύπαιθρο για πρώτη φορά, οι κτηνοτρόφοι μετακινούν τα κοπάδια τους στα ορεινά μέρη.
  • Ως έθιμο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου καθιερώθηκε και ο μπακαλιάρος με σκορδαλιά. Κατά τη διάρκεια της νηστείας της Σαρακοστής, η Εκκλησία επιτρέπει στους πιστούς να φάνε ψάρι μόνο δύο φορές, του Ευαγγελισμού και την Κυριακή των Βαΐων.

Φωτό από: Enikos

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons