ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Άγιος Νικόλαος και η ζωή του: ο προστάτης των θαλασσών ή Santa Claus;

Post by: 06/12/2023 0 comments

Εμείς τον λέμε Άγιο Νικόλαο. Στη Δύση Santa Claus. Είναι ο γνωστός σε όλους μας άγιος και προστάτης των ναυτικών.

  1. Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270μ.Χ. στη Λυκία και ήταν από πλούσια και ευσεβή οικογένεια.
  2. Από βρέφος ακόμα, αρνιόταν να θηλάσει τις ημέρες της νηστείας, Τετάρτη και Παρασκευή.
  3. Στην Ελληνική παράδοση η εορτή του Αγίου Νικολάου σηματοδοτεί τη λήξη των Νικολοβαρβάρων, του εορταστικού τριημέρου, κατά το οποίο είναι και η γιορτή της Αγίας Βαρβάρας. Το τριήμερο αυτό είναι ταυτισμένο με έντονο κρύο και κακοκαιρία.
  4. Θεωρείται προστάτης των θαλασσών, του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού και εορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου.
  5. Ένα από τα πιο γνωστά θαύματα του Αγίου, αφορά στο θρυλικό υποβρύχιο Παπανικολής το 1940, το οποίο και διασώθηκε σε μια πολύ σκληρή μάχη στα στενά του Οτράντο, απέναντι από την πόλη του Μπάρι, όπου και βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Νικολάου. Κατά θαυματουργικό τρόπο, κατά τη διάρκεια της μάχης κόλλησαν τρία νομίσματα πάνω στην εικόνα του Αγίου, όπου είχαν προσευχηθεί οι ναυτικοί για να σωθούν από τα πυρά των εχθρών. Στη συνέχεια, το υποβρύχιο βύθισε ένα ιταλικό πλοίο με ακριβώς τρεις τορπίλες, όσα και τα νομίσματα.
  6. Στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ο Άγιος Νικόλαος θεωρείται επίσης προστάτης των παιδιών. Πρόκειται για τον γνωστό Santa Claus, το δικό μας Άγιο Βασίλη. Ο Άγιος φέρνει τα δώρα τα Χριστούγεννα στα παιδιά, μέσα σε μια κάλτσα, εάν φυσικά ήταν καλά παιδιά όλο το χρόνο!
  7. Την ημέρα της γιορτής του Αγίου Νικολάου στήνονται μεγάλα πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα. Ένα από τα πιο όμορφα, που γιορτάζει όλο το νησί, γίνεται στη Λευκάδα.
  8. Επίσης, την ημέρα της γιορτής το πολεμικό ναυτικό διοργανώνει εκδηλώσεις καθώς και είναι διαθέσιμες πολεμικές φρεγάτες για την ξενάγηση του κοινού.

Φωτό από: MyCityNet

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons