PETS, ΦΥΣΗ

Χάρη σε αυτά τα έντομα και τα μικρόβια υπάρχει σοκολάτα.

Post by: 08/01/2023 0 comments

Όλα ξεκινάνε από ένα λουλούδι.

Τα λουλούδια του κακάο αρχίζουν να ανοίγουν αργά το απόγευμα. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της νύχτας, τα μικρά λευκά άνθη, τα οποία αναπτύσσονται πάνω στον κορμό του δέντρου, συνεχίζουν να ανοίγουν. Ανοίγουν πλήρως λίγο πριν την αυγή, και νωρίς το πρωί, είναι πιο δεκτικά στην επικονίαση. Έτσι, ξεκινά η βιολογική αλυσίδα των γεγονότων που κάνει τη σοκολάτα.

Τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Περισσότερα από 6 είδη οργανισμών συμβάλλουν στη μετατροπή των περίεργων αυτών μικρών λουλουδιών του κακάο, σε σοκολάτα.

Τα λουλούδια του δέντρου χρειάζονται ειδικά έντομα για να τα επικονιάσουν, προτού να μετατραπούν σε καρπούς.

Η γονιμοποίηση εξαρτάται από τα άγρια ​​έντομα των τροπικών δασών.

Επιπλέον, ένα υγιές δέντρο κακάο μπορεί να φιλοξενήσει δεκάδες είδη μυκήτων σε ένα μόνο φύλλο.

Τα περισσότερα κακαόδεντρα δεν είναι σε θέση να αυτογονιμοποιήθουν. Τα λουλούδια του δέντρου επικονιάζονται από μικρά μυγάκια, όχι μεγαλύτερα από έναν κόκκο σκόνης.

Μόλις ένα στα είκοσι…

Η αναλογία των λουλουδιών κακάο που μετατρέπονται σε καρπούς είναι μικρότερη από μία στα είκοσι. Για να βελτιώσουν τις αποδόσεις, οι εργαζόμενοι μερικές φορές επικονιάζουν τα λουλούδια με το χέρι, χρησιμοποιώντας λεπτά πινέλα.

Με γεύση μπανάνα;

Στην Κόστα Ρίκα, ένας ερευνητής βρήκε ότι οι αριθμοί των λουλουδιών κακάο που μετατράπηκαν σε καρπούς, αυξήθηκαν ελαφρά, όταν άφηναν κομμένα κομμάτια φυτών μπανάνας γύρω από τις βάσεις των κακαόδεντρων.

Μη πειράζετε το δάσος!

Όσο περισσότερο κρατιέται το τροπικό δάσος άθικτο γύρω από μικρές φυτείες κακάο, τόσο καλύτερη είναι η απόδοση από την επικονίαση, επειδή το τροπικό δάσος είναι μια δεξαμενή επικονιαστών και οι επικονιαστές αυτοί μπορούν να προσελκύονται πιο εύκολα.

Στην αρχή έχει γεύση λεμόνι!

Μόλις ένα λουλούδι επικονιαστεί, κάνει έναν καρπό σε μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου. Ο καρπός έχει ένα παχύ κέλυφος, σάρκα κολλώδη και λευκούς σπόρους. Η σάρκα είναι βρώσιμη και έχει γεύση λεμονιού-ασβέστη.

Η ζύμωση.

Για να προετοιμαστούν τα φασόλια του κακάο και να γίνουν σοκολάτα, οι καλλιεργητές κόβουν το φρούτο και ξεσκονίζουν τους σπόρους. Στη συνέχεια, ρίχνουν τα φασόλια στο έδαφος, και τα καλύπτουν με φύλλα μπανάνας. Τότε τα ​​μικρόβια πιάνουν δουλειά. Η ζύμωση αποτελεί τη βάση για μερικές από τις χαρακτηριστικές γεύσεις της σοκολάτας. Η σοκολάτα που παράγεται από φασόλια που έχουν υποστεί ζύμωση έχει γεύση πικρή και ξινή και φαίνεται γκρίζα, όχι καφέ.

Κρασί, μπύρα, σοκολάτα.

Όπως και με τους επικονιαστές του κακάο, οι οργανισμοί που το ζυμώνουν είναι παρόμοιοι σε όλο τον κόσμο. Είναι το ίδιο είδος που ζυμώνει κρασί, μπύρα και ψωμί.

Καθώς το επίπεδο αιθανόλης αυξάνεται στα φασόλια, σκοτώνονται τα περισσότερα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων ζυμών. Ωστόσο, τα βακτήρια Lactobacillus και Acetobacter ανθίζουν, τροφοδοτούν την αιθανόλη και παράγουν γαλακτικά και οξικά οξέα, τα οποία αποτρέπουν άλλα μικρόβια. Μπορεί να υπάρχουν μέχρι και 100 εκατομμύρια κύτταρα ζύμης και βακτηρίων σε κάθε γραμμάριο κακάο.

Δεν είναι σαφές από πού προέρχονται οι ζύμες και τα βακτήρια, αν και υπάρχουν πολλές πιθανές πηγές: τα χέρια των εργαζομένων, ο αέρας, οι σάκοι και τα κιβώτια, τα πόδια των εντόμων… Είναι μια ανεξέλεγκτη και φυσική διαδικασία.

Ήρθε η ώρα να γίνει σοκολάτα.

Μετά από περίπου έξι ημέρες ζύμωσης, οι καλλιεργητές στεγνώνουν τα φασόλια και τα μεταφέρουν σε εργοστάσια σοκολάτας. Στο εργοστάσιο, οι εργάτες ψήνουν τα φασόλια για να τα προετοιμάσουν την παραγωγή σοκολάτας.

Φωτό από: El Guia Latino

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons