ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Tips για να βρεις χρόνο για τον εαυτό σου ως νέος γονιός.

Post by: 19/03/2023 0 comments

Το να βρίσκεις χρόνο για τον εαυτό σου ως νέος γονέας είναι δύσκολο. Αυτό ισχύει και για τους έμπειρους γονείς, αλλά ισχύει ιδιαίτερα για τους νέους. Υπάρχουν τόσες πολλές αλλαγές, τόσα πολλά να μάθεις, και όλα συμβαίνουν ταυτόχρονα.

Μπορεί να νιώθεις ότι δεν έχεις ελεύθερο χρόνο για τίποτα. Αν και αυτό βασίζεται εν μέρει στην πραγματικότητα, υπάρχουν κάποια βήματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις αυτό το αίσθημα, ότι δεν έχεις χρόνο και να αφιερώσεις χρόνο σε σένα για να χαλαρώσεις, τουλάχιστον για λίγο!

Το πρώτο βήμα για να αισθάνεστε σαν γονείς λιγότερο καταβεβλημένοι, είναι να καταλάβετε, γιατί νιώθετε ότι δεν έχετε χρόνο. Μόλις καταλάβετε από πού προέρχονται αυτά τα συναισθήματα, μπορείτε να τα αντιμετωπίσετε άμεσα και να εφαρμόσετε πρακτικές, για να δώσετε στον εαυτό σας ένα τόσο απαραίτητο διάλειμμα.

Όσο προσαρμόζεστε στην καινούργια ζωή με ένα νεογέννητο, αναπόφευκτα θα έχετε πολλά που συμβαίνουν:

 Η φροντίδα ενός μωρού είναι εξαντλητική.

Ακόμη και όταν δεν κάνετε τίποτα συγκεκριμένο σε μια δεδομένη στιγμή, εξακολουθείτε να αγχώνεστε για το τί κάνει το μωρό σας, εάν είναι ασφαλές, πότε θα ξυπνήσει, αν θα έχει γκρίνια ή πονάκια ή όταν το μωρό αρχίσει να μπουσουλάει ή να περπατά, μη χτυπήσει ή βάλει κάτι στο στόμα που δεν πρέπει και άλλα πολλά. Η συνεχής σκέψη και το άγχος, σάς εξαντλούν ψυχικά και μπορεί απροσδόκητα να καταλήξουν να είναι χρονοβόρα.

Νιώθετε τύψεις αν δεν έχετε γεμάτο πρόγραμμα.

Η σημερινή κοινωνία μάς επαινεί όταν είμαστε απασχολημένοι. Το να είσαι απασχολημένος είναι προσόν. Οι άνθρωποι καυχιούνται για το ότι δεν έχουν χρόνο να κάνουν διακοπές ή ότι πρέπει να δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα. Το να είσαι απασχολημένος εξισώνεται με το να είσαι σημαντικός, απαραίτητος, επιτυχημένος και όχι τεμπέλης και νοθρός.

Δεν είναι μόνο οι γονείς που πέφτουν θύματα αυτής της “κουλτούρας”, αλλά φαίνεται να πλήττει ιδιαίτερα τους γονείς. Φαντάζει απίθανο έως και απαράδεκτο, ένας γονιός να έχει χρόνο για τον εαυτό του. Ισοδυναμεί, στα αυτιά των ανθρώπων της κοινωνίας μας, με έναν αδιάφορο ή κακό γονιό, που δε φροντίζει το παιδί του.

Κι όμως τίποτα από αυτά δεν πρέπει να σας κάνουν να ξεχνάτε τον εαυτό σας! Ένα παιδί θέλει χαρούμενους γονείς, γονείς που είναι καλά σωματικά και ψυχολογικά. Δε θέλει εξαντλημένους γονείς!

Πρακτικοί τρόποι για να βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας:

Να είστε ξεκάθαροι σχετικά με το ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες και τί προαιρετικό.

Το πρώτο βήμα είναι να είστε ξεκάθαρες σχετικά με τα πράγματα που έχει ανάγκη το παιδί σας σε σχέση με το τί είναι ωραίο να έχει ή προαιρετικό. Αυτό θα γίνει ακόμη πιο σημαντικό όσο μεγαλώνουν. Θέστε ρεαλιστικές προσδοκίες!

Ανεξάρτητα από τις συνήθειές σας στο σπίτι πριν αποκτήσετε μωρό, μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε αυτές τις συνήθειες όταν έρθει το νεογέννητό σας. Ο βασικός σας στόχος πρέπει να είναι να φτιάξετε ένα σπίτι που να παρέχει ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον για όλους όσους ζουν σε αυτό. Όλους! Σκεφτείτε τι είναι απαραίτητο και τί είναι προαιρετικό κι εδώ.

Το πιθανότερο είναι ότι τα παράθυρά σας δεν χρειάζεται να καθαρίζονται κάθε βδομάδα και τα ράφια σας δεν χρειάζεται να ξεσκονιστούν 3 φορές τη βδομάδα. Το να έχετε καθαρά ρούχα είναι πιο σημαντικό από το να έχετε διπλωμένα ρούχα.

Δημιουργήστε λίστες υποχρεώσεων και απενοχοποιηθείτε.

Οι λίστες υποχρεώσεων μπορούν να σας βοηθήσουν να σκεφτείτε τί πρέπει να κάνετε σε σχέση με αυτό που θα θέλατε να κάνετε.  Απελευθερώνουν επίσης χώρο στο μυαλό και διευκολύνουν την παρακολούθηση όλων των εργασιών και των ραντεβού της ημέρας.

Βγείτε από τα στερεότυπα του γονιού χωρίς χρόνο, του γονιού που τα έχει όλα στην εντέλεια. Μη φοβάστε να δώσετε αγάπη στον εαυτό σας και μην ακούτε τους γύρω σας! Ακούστε μόνο τον εαυτό σας και τις ανάγκες του! Δείτε την αγαπημένη σας σειρά όσο το παιδί κοιμάται, αντί να σιδερώσετε. Πηγαίνετε μια βόλτα, αντί να μαγειρέψετε, και μη φοβάστε να ζητήσετε βοήθεια από όσους μπορούν να σας δώσουν λίγο χρόνο για τον εαυτό σας!

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons