ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποιες είναι οι ανατολικές φιλοσοφίες που θα σε κάνουν καλύτερο πνευματικά άνθρωπο.

Post by: 01/11/2019 0 comments

Η ανατολική φιλοσοφία είναι ένα σύνολο από φιλοσοφίες και απόψεις ζωής, που έχουν θέμα τους το πώς λειτουργεί το σύμπαν και ο άνθρωπος, με την εξέλιξή του.

Αν λοιπόν σε ενδιαφέρει να γνωρίσεις φιλοσοφίες που θα διευρύνουν τους ορίζοντές σου και σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος άνθρωπος, τότε ήρθε η ώρα να γνωρίσεις τις παρακάτω:

Ινδουισμός
Η ινδική φιλοσοφία ή αλλιώς Ινδουισμός, έχει τις ρίζες της σε αρχαίες φιλοσοφικές παραδόσεις. Αυτές οι θρησκευτικές-φιλοσοφικές παραδόσεις αργότερα ομαδοποιήθηκαν κάτω από την ονομασία ινδουισμός. Ο Ινδουισμός είναι η κυρίαρχη θρησκεία ή ο τρόπος ζωής στη νότια Ασία. Περιλαμβάνει μεταξύ πολλών άλλων παραδόσεων και ένα ευρύ φάσμα νόμων και συνταγών της καθημερινής ηθικής, που βασίζονται στο κάρμα, το ντάρμα και τα κοινωνικά πρότυπα. Είναι μια μίξη πνευματικών και φιλοσοφικών απόψεων, παρά μιας ομάδας πεποιθήσεων. Ο Ινδουισμός, με περίπου ένα δισεκατομμύριο οπαδούς, είναι η τρίτη μεγαλύτερη θρησκεία στον κόσμο μετά τον Χριστιανισμό και το Ισλάμ. Ονομάζεται “παλαιότερη θρησκεία”, “ο αιώνιος νόμος” ή ο “αιώνιος τρόπος”. Οι δυτικοί θεωρούν τον Ινδουισμό ως σύνθεση διαφόρων ινδικών πολιτισμών και παραδόσεων με διαφορετικές ρίζες. Ο ινδουισμός αναφέρεται επίσης σε θέματα όπως η πολιτική φιλοσοφία, η φιλοσοφία της αγάπης.

Βουδισμός
Η βουδιστική φιλοσοφία είναι η κυρίαρχη φιλοσοφική παράδοση στο Θιβέτ και σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως η Σρι Λάνκα και η Βιρμανία. Το βασικό μέλημα του Βουδισμού είναι η ελευθερία από τις ανησυχίες. Η άγνοια για την αληθινή φύση των πραγμάτων θεωρείται μία από τις ρίζες του πόνου, οπότε οι βουδιστές στοχαστές ασχολήθηκαν με φιλοσοφικά ζητήματα που σχετίζονται με την χρήση της λογικής. Οι βασικές βουδιστικές έννοιες περιλαμβάνουν τις Τέσσερις Ευγενείς Αλήθειες, την αυτοκριτική, την παροδικότητα όλων των πραγμάτων και έναν σκεπτικισμό σχετικά με τα μεταφυσικά ερωτήματα. Οι βουδιστές κάλυψαν ποικίλα θέματα όπως η φαινομενολογία, η ηθική, η οντολογία, η λογική και η φιλοσοφία του χρόνου.

Κομφουκισμός
Ο Κομφουκισμός, είναι μια φιλοσοφία με τελετουργικές, ηθικές και θρησκευτικές εφαρμογές. Αναπτύχθηκε γύρω από τις διδασκαλίες του Κομφούκιου.

Ο Κομφουκισμός επικεντρώνεται στις ανθρωπιστικές αξίες, όπως η οικογενειακή και κοινωνική αρμονία, η φιλανθρωπία, η ανθρωπιά και  πώς ο καθένας θα πρέπει να ενεργεί για να είναι σε αρμονία με το νόμο του Ουρανού. Περιλαμβάνει επίσης την πίστη στα πνεύματα ή στους θεούς.

Ο Κομφουκισμός ήταν μια μεγάλη ιδεολογία του αυτοκρατορικού κράτους κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Χαν και αναβιώθηκε ως Νεο-Κομφουκισμός κατά τη διάρκεια της δυναστείας των Τανγκ.

Οι πολιτισμοί της Ανατολικής Ασίας που επηρεάζονται έντονα από τον Κομφουκισμό, είναι η ηπειρωτική Κίνα, το Χονγκ Κονγκ, το Μακάο, η Ιαπωνία, η Κορέα, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ, καθώς και η Σιγκαπούρη.

Ζεν Βουδισμός
Το Ζεν είναι μια συγχώνευση του βουδισμού Mahayana με ταοϊστικές αρχές. Ο Bodhidharma ήταν ένας Ινδός μοναχός που ταξίδεψε στην Κίνα τον 5ο αιώνα.  Εκεί, στον ναό των Σαολίν, ξεκίνησε την σχολή του Βουδισμού Ζεν.  Η φιλοσοφία του Zεν δίνει έμφαση σε αυτή τη στιγμή. Διδάσκει ότι ολόκληρο το Σύμπαν είναι το μυαλό κάποιου, και αν δεν μπορεί κανείς να συνειδητοποιήσει τη φώτιση στο μυαλό του τώρα, δεν μπορεί ποτέ να επιτευχθεί ο διαφωτισμός του.

Οι ασκούμενοι Zen ασχολούνται με το διαλογισμό.

Ταοϊσμός
Ο Ταοϊσμός είναι ένας όρος για διάφορες φιλοσοφίες που υπογραμμίζουν την αρμονία με τον Τάο, που θεωρείται ως η αρχή που είναι η πηγή, το πρότυπο και η ουσία  από όλα όσα υπάρχουν. Ο ταοϊσμός θέλει να τονίσει αρετές όπως η φυσικότητα, η απλότητα και ο αυθορμητισμός, ενώ δίνει λιγότερη έμφαση στους κανόνες και τα τελετουργικά, σε αντίθεση με τον Κομφουκισμό. Η επίτευξη της αθανασίας είναι ένας σημαντικός στόχος για πολλούς ταοϊστές.

Οι πρώιμες μορφές του ταοϊσμού αναπτύχθηκαν τον 4ο αιώνα π.Χ., επηρεασμένες από τις κοσμολογικές θεωρίες της Σχολής Φυσικών Επιστημών και του Ι Τσινγκ.  Η Σχολή Φυσικών Επιστημόνων ή Γιν-Γιανγκ ήταν μια άλλη φιλοσοφική σχολή που συνθέτει τις έννοιες του Γιν-Γιανγκ και των Πέντε Στοιχείων.  Οι μεταγενέστερες ταοϊστικές παραδόσεις επηρεάστηκαν επίσης από τον κινεζικό Βουδισμό.

Ίσως για αρχή να σου ακούγονται ξένες αυτές οι φιλοσοφίες. Είναι γιατί, εμείς οι δυτικοί, δεν είμαστε συνηθισμένοι σε αυτό τον τρόπο σκέψης. Πρόκειται για φιλοσοφίες που θέλουν αρκετή ενασχόληση, δουλειά, υπομονή και χρόνο για να μπεις σε βάθος στο νόημά τους.

Όμως, κάθε πνευματική ενασχόληση, φέρνει ανάταση ψυχής.

Φωτό από: slikepartizana.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons