ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποια η διαφορά της κρίσης πανικού και της κρίσης άγχους;

Post by: 17/03/2023 0 comments

Υπάρχουν αρκετές ομοιότητες μεταξύ μιας κρίσης πανικού και μιας κρίσης άγχους. Το άγχος συχνά πυροδοτείται από ορισμένους στρεσογόνους παράγοντες και μπορεί να δημιουργηθεί σταδιακά. Από την άλλη πλευρά, οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν απροσδόκητα και απότομα.

Μπορεί να ακούσετε ανθρώπους να μιλούν για κρίσεις πανικού και κρίσεις άγχους σαν να είναι το ίδιο πράγμα. Αλλά είναι διαφορετικές καταστάσεις.

Τι είναι η κρίση άγχους;

Η κρίση άγχους είναι το αποτέλεσμα των παρακάτω:

  1. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
  2. Διαταραχή πανικού
  3. Διαταραχή άγχους αποχωρισμού
  4. Αγοραφοβία χωρίς ιστορικό διαταραχής πανικού
  5. Διαταραχή μετατραυματικού στρες
  6. Κοινωνική αγχώδης διαταραχή
  7. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Η κρίση άγχους συνήθως σχετίζεται με την προσμονή μιας αγχωτικής κατάστασης, εμπειρίας ή γεγονότος και μπορεί να εμφανιστεί σταδιακά.

 Τι είναι η κρίση πανικού;

Οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται ξαφνικά και εμπεριέχουν έντονο φόβο. Συνοδεύονται από ταχυπαλμία, δύσπνοια ή ναυτία. Οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν απροσδόκητα, χωρίς προφανή αιτία.

Οι κρίσεις πανικού μπορεί να συμβούν σε οποιονδήποτε, αλλά το να υπάρχουν περισσότερες από μία μπορεί να είναι σημάδι διαταραχής πανικού, μια κατάσταση ψυχικής υγείας που χαρακτηρίζεται από ξαφνικές και επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού.

Συμπτώματα κρίσης πανικού έναντι κρίσης άγχους.

Οι κρίσεις πανικού και άγχους μπορεί να μοιάζουν και να μοιράζονται πολλά συμπτώματα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να συνυπάρχουν.

Για παράδειγμα, μπορεί να νιώθεις άγχος επειδή ανησυχείς για μια δυνητικά αγχωτική κατάσταση, όπως μια σημαντική παρουσίαση στη δουλειά. Όταν έρθει η κατάσταση αυτή, το άγχος μπορεί να κορυφωθεί σε μια κρίση πανικού.

Μια κρίση πανικού ή κρίση άγχους μπορεί να προκαλέσει τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά συμπτώματα, όπως ανησυχία, δυσφορία, φόβος του θανάτου ή της απώλειας του ελέγχου, αίσθημα απόσπασης από τον κόσμο (αποπραγματοποίηση) ή τον εαυτό (αποπροσωποποίηση), αίσθημα παλμών ή ταχυκαρδία, πόνο στο στήθος, δυσκολία στην αναπνοή, σφίξιμο στο λαιμό ή αίσθηση ότι πνίγεσαι, σφίξιμο στον αυχένα, ξερό στόμα, ιδρώτας, ρίγη ή εξάψεις, τρέμουλο, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα (παραισθησία), ναυτία, κοιλιακό άλγος ή στομαχικές διαταραχές, πονοκέφαλο, αίσθημα λιποθυμίας ή ζάλης.

Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβεις αν αυτό που βιώνεις είναι άγχος ή κρίση πανικού.  Έχε υπόψη σου τα εξής:

  1. Αιτία.

Το άγχος συνήθως σχετίζεται με κάτι που εκλαμβάνεται ως αγχωτικό ή απειλητικό.  Οι κρίσεις πανικού δεν προκαλούνται πάντα από στρεσογόνους παράγοντες.

  1. Το επίπεδο της αγωνίας.

Το άγχος μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή σοβαρό. Για παράδειγμα, το άγχος μπορεί να υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού σου καθώς κάνεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες. Οι κρίσεις πανικού, από την άλλη πλευρά, περιλαμβάνουν κυρίως σοβαρά, ενοχλητικά συμπτώματα.

  1. Σωματικά συμπτώματα.

Κατά τη διάρκεια μιας κρίσης πανικού, τα σωματικά συμπτώματα είναι συχνά πιο έντονα από τα συμπτώματα του άγχους.

  1. Ταχύτητα έναρξης.

Ενώ το άγχος μπορεί να αυξηθεί σταδιακά, οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται συνήθως απότομα.

  1. Αποτέλεσμα.

Οι κρίσεις πανικού προκαλούν συνήθως ανησυχίες ή φόβους που σχετίζονται με μια άλλη κρίση. Αυτό μπορεί να έχει επίδραση στη συμπεριφορά, οδηγώντας σε να αποφύγεις μέρη ή καταστάσεις όπου πιστεύεις ότι κινδυνεύεις από κρίση πανικού.

Και μη ξεχνάς! Όταν σε πονάει το δόντι σου, πας στον οδοντίατρο. Όταν σε πονάει η ψυχή σου, γιατί να μην πας στον ψυχολόγο;

Φωτό από: https://gr.depositphotos.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons