ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο του Θοδωρή Δεύτου: Ασπασία, το μυστικό της Καπετάνισσας, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 21/11/2022 0 comments

Θοδωρής Δεύτος

Ασπασία, το μυστικό της Καπετάνισσας

Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη

Έχοντας πρόσφατα επισκεφθεί την Κύθνο για πρώτη φορά, καταλαβαίνω πώς μπορεί να ήταν το νησί στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, όταν ξεκινάει η φλόγα του έρωτα για τον Ιάσονα και την Ασπασία.

Ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινή ιστορία, που περιγράφει την πίεση της επαρχιακής κοινωνίας πάνω στις ανάγκες και τις επιθυμίες των ανθρώπων της. Εμποδισμένες αγάπες, ένοχες σιωπές και η υποκρισία του ψέματος προκειμένου «οι άλλοι» να μην σχολιάσουν.

Η μικρή κλειστή κοινωνία του νησιού έχει τον τρόπο της να τιμωρεί ό,τι ξεφεύγει από τους κανόνες της.

Ο Ιάσων Πετρίδης, από το Κιλκίς, γόνος ποντιακής οικογένειας, μετά από πολλούς  διωγμούς λόγω των φρονημάτων του, καταφέρνει να σπουδάσει γιατρός. Στα 27 του χρόνια, διορίζεται γιατρός στην Κύθνο και αναχωρεί από τη Μακρόνησο κατευθείαν για το νησί. Ο διορισμός στο μικρό νησί της Κύθνου, απομονωμένου και φτωχού, έχει σχεδόν τιμωρητικό χαρακτήρα.

Το πρώτο περιστατικό στο οποίο καλείται να σπεύσει, είναι για να σώσει τη 17χρονη Ασπασία. Η καρδιά του σκιρτά για το πανέμορφο κορίτσι που οι γονείς της δέχονται συνεχώς προξενιά. Ανάμεσά τους ανάβει μια φωτιά και ένα μεγάλο πάθος. Όμως ο πατέρας του κοριτσιού πεθαίνει ξαφνικά και η μάνα της θέλει να παντρέψει το κορίτσι με έναν 40άρη καπετάνιο, νοικοκύρη, ευκατάστατο. Ο Ιάσων βλέπει να χάνεται η γη κάτω από τα πόδια του και νιώθει πως χάνει κάθε του διάθεση για ζωή. Το κορίτσι, κάτω από τις πιέσεις της μητέρας της, αναγκάζεται να κάνει βιαστικά, έναν γάμο ανεπιθύμητο.

Γιατί το κορίτσι, η Ασπασία, κρύβει ένα μυστικό…

Χρόνια μετά, ο Αλέξανδρος, βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν εκβιαστή που του ζητάει χρήματα για να του αποκαλύψει μια σκληρή αλήθεια για την οικογένειά του που ανατρέπει ό,τι ήξερε μέχρι τότε. Μόνο η μητέρα του μπορεί να τον λυτρώσει. Αν δεν είναι αργά πια….

Μέσα από τη διήγηση, ο συγγραφέας κάνει αναφορές σε όλα τα σημαντικά πολιτικά γεγονότα στην Ελλάδα του 20ου αιώνα, Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, Εμφύλιο, Διώξεις, Εξορίες, αλλαγές κυβερνήσεων, δικτατορία, μεταπολίτευση, Παπανδρέου-Καραμανλή-Σημίτη….

Το μυθιστόρημα του Θοδωρή Δεύτου έχει πολλά χαρακτηριστικά από ηθογραφίες και η αφήγησή του προσφέρει άγνωστα στοιχεία για τη ζωή στα νησιά. «Όταν φυσούν οι αέρηδες στα Κυκλαδονήσια, οι καμπάνες χτυπούν μοναχές τους». Σκηνές όπως η αγία μετάληψη του μελλοθάνατου, η οικονομική ευρωστία των ναυτικών, ο τοκετός στα σπίτια από τη μαία, ο τηλεφωνητής που στέλνει τηλεγραφήματα ή, αν δεν έχει αέρα, επικοινωνεί τηλεφωνικά με άλλη πόλη, η αντιβίωση που πωλείται μόνο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρα, ακούγονται νοσταλγικές, σε μια Ελλάδα που δυσκολεύεται να επιβιώσει.

Για αυτό το λόγο, θα χαρακτήριζα το μυθιστόρημα ιστορικό, αν και στον πυρήνα του, βρίσκεται μια ιστορία αγάπης που συγκρούεται με την πικρή πραγματικότητα.

Ένα ωραίο μυθιστόρημα για να διαβάσεις, χουχουλιάζοντας στα κρύα του φθινοπώρου.

Πηγή: www.vivlio.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons