ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο του Σταμάτη Βασίλαρου: Ατραπός, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου

Post by: 05/02/2018 0 comments

Σταμάτης Βασίλαρος

Ατραπός, διηγήματα

 

Εκδόσεις Νότιος Άνεμος

 

Μια συλλογή 18 διηγημάτων που θα σε ταξιδέψει στην όμορφη Ιακρία και θα σε φέρει ξανά σε επαφή με τις ανθρώπινες αξίες.

Συγγραφέας τους, ο επιστήμονας χειρουργός Σταμάτης Βασίλαρος, ο άνθρωπος από την Ικαρία, στον οποίο οι γυναίκες χρωστάνε πολλά για την πρόληψη της υγείας τους ή τη σωτηρία τους στο στήθος.

Θεραπεύοντας ανθρώπους με την ιατρική που ασκεί, προχωρά και ένα βήμα παραπέρα ως συγγραφέας (και ποιητής) για να θεραπεύσει και την ψυχή μας με τις ιστορίες του.

Μέσα από τα 18 διηγήματά του, ο συγγραφέας αφηγείται προσωπικά βιώματα με τη γλύκα του ανθρώπου που έχει αγαπήσει και θεραπεύσει ανθρώπους. Μας εκθέτει τα κενά της τραυματισμένης ελληνικής πραγματικότητας με οξυδέρκεια και παρατηρητικότητα και μας ξεναγεί στις ομορφιές και την παράδοση της Ικαρίας.

Μα, πάνω απ’ όλα, το μήνυμα που βγαίνει από τα κείμενά του, είναι αυτό των αξιών. Πώς ο ίδιος δεν συμβιβάστηκε και τράβηξε το δικό του δρόμο, πώς η αξία της αγάπης προσφέρει ελπίδα, πώς το δέσιμό μας με τη φύση και τα αγαπημένα μας μέρη, μας δημιουργεί ρίζες και το συναίσθημα της ασφάλειας.

Κάθε επιλογή που κάνουμε στη ζωή, έχει και τις θυσίες της. Αυτό είναι το νόημα της αυτοβιογραφικής ιστορίας “Και πάλι όχι θάλεγα”.

Πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες:

“Τα παπούτσια”, “Η αλληλεγγύη, το όπλο μας”, “Μοιραία συνάντηση”.

Μοσχοβολάνε Ικαρία οι ιστορίες:

“Ο βασιλικός”, “Το μήνυμα”, “Τα Λουβιάρικα”, “Ηρχόμουν”.

Με πολλούς κοινωνικούς προβληματισμούς οι ιστορίες:

“Το λαχείο”, “Ενόραση”, “Τα τυχερά και τα αδέσποτα”, “Κάθε πράγμα στον καιρό του”, “Η δεύτερη ευκαιρία”, “Out of bounds”, “Τον έλεγαν Γιάννη”, “Οι τραυματισμένοι άγγελοι”, “Το τηλεφώνημα”.

Ένα υπέροχο βιβλίο, που μέσα στις 139 σελίδες του, σε ξεναγεί στην πραγματικότητα του απλού ανθρώπου, άλλοτε με πίκρα και άλλοτε με ελπίδα.

Διαβάζεται εύκολα, ρουφιέται κάθε του ιστορία. Μπορείς να τη διαβάζεις μία κάθε μέρα. Το σημαντικό είναι να απορροφάς όλα τα συναισθήματα που σου προκαλεί, χωρίς να βιαστείς.

Υπέροχος Σταμάτης Βασίλαρος. Η “Ατραπός” του είναι σαν μια ζεστή σουπίτσα για την ψυχή.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons