ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο του Arun Gandhi: Μαχάτμα Γκάντι, το δώρο του θυμού, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 26/11/2018 0 comments

Arun Gandhi

Μαχάτμα Γκάντι, το δώρο του θυμού

Εκδόσεις Διόπτρα

 

Αυτό το βιβλίο είναι ένα “καμπανάκι”.

Ένα βιβλίο φιλοσοφικό αλλά και αυτογνωσίας, γραμμένο από τον εγγονό του σπουδαίου ειρηνιστή Μαχάτμα Γκάντι, για να μας αφυπνίσει.

  • Στηρίζεται πάνω στη διδασκαλία και τα μαθήματα ζωής του ηγέτη των φτωχών της Ινδίας. Όλη η φωτισμένη προσωπικότητα, οι πεποιθήσεις, οι αξίες, οι αρχές του ανυποχώρητου Δασκάλου, περιγράφονται μέσα από ιστορίες και γεγονότα που αναδεικνύουν το χαρακτήρα του.
  • Ο άνθρωπος που έζησε ταπεινά, που δίδαξε με το προσωπικό του παράδειγμα, που επηρέασε θετικά εκατομμύρια ανθρώπους χάρη στην τακτική της μη-βίας, που πολέμησε την αδικία, τις διακρίσεις, τη φτώχεια και την υποδούλωση, σκιαγραφείται με τον πιο αξιοθαύμαστο τρόπο μέσα από τις σελίδες του βιβλίου.
  • Ο ήρωας αυτός της ανθρωπότητας, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε όσο λίγοι από εκατομμύρια ανθρώπους, αλλά δολοφονήθηκε από έναν (φανατικό Ινδουιστή), αποκαλύπτεται ολοζώντανα μπροστά μας, μέσα από τις αναμνήσεις του εγγονού του. Για δύο χρόνια τον συνόδευε στις περιοδείες και στη ζωή του στο φτωχό άσραμ-κοινόβιο που είχε διαλέξει για κατοικία, σε μια απομονωμένη περιοχή της Ινδίας.
  • Έντεκα είναι τα μαθήματα ζωής από τον Μαχάτμα Γκάντι που διάλεξε να μας μεταδώσει ο Αρούν Γκάντι. Το σημαντικότερο όλων, που αποτελεί και τη βάση της φιλοσοφίας της μη-βίας, είναι το να χρησιμοποιείς το θυμό σου για καλό σκοπό. Όπως ο συγγραφέας, που, όταν οργισμένος πλησίασε τον παππού του, εκείνος τον προέτρεψε να πάρε το ροδάνι του αργαλειού και να υφάνει κάτι χρήσιμο, ένα ύφασμα για τους φτωχούς.
  • Πολλές, απίστευτες ιστορίες αποδίδουν το πνεύμα του ανθρώπου που βοήθησε στην ανεξαρτησία της Ινδίας, χωρίς να ανοίξει μύτη. Όλες, τις αφηγείται μέσα από την προσωπική του εμπειρία ο συγγραφέας, εμπλουτισμένες από πολλές φράσεις της φιλοσοφίας του παππού του, γνωστές σε όλους μας ως τα αγαπημένα “ρητά”, που έχει πει ο Γκάντι.
  • Η δύναμη του βιβλίου, που οι διδασκαλίες του ακόμα και σήμερα ταρακουνάνε τα πιστεύω σου, είναι ότι έρχονται σε αντίθεση ακόμα περισσότερο με τον κόσμο του σήμερα, ειδικά το δυτικό.
  • Το να χρησιμοποιείς το θυμό θετικά για να δημιουργήσεις κάτι καλό, το να μην παραδέχεσαι την εκδίκηση, το να συγχωρείς, το να είσαι ταπεινός, το να λες την αλήθεια και ας μην αρέσει, το να μην κάνεις σπατάλες γιατί επιβαρύνεις την ανθρωπότητα, το να έχεις δύναμη ψυχής δείχνοντας Σεβασμό, Κατανόηση, Αποδοχή, Εκτίμηση και Συμπόνια για τους άλλους, είναι μερικές από τις έννοιες που δίδαξε με το προσωπικό του παράδειγμα ο ηγέτης-φιλόσοφος.
  • Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, θα αγαπήσεις όχι μόνο τον Γκάντι αλλά και τον εαυτό σου, κατανοώντας πόσες δυνάμεις ειρηνικές κρύβει μέσα του.
  • Θα το πάρεις, γιατί θα σε “ξυπνήσει”. Αυτό το βιβλίο σου λέει “ξυπνήστε” με όλες τις σελίδες του.
Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons