ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο της Stephane Carlier: Η Κλάρα διαβάζει Προυστ, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 26/02/2024 0 comments

Stephane Carlier

Η Κλάρα διαβάζει Προυστ

Εκδόσεις Ίκαρος

Αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που θα το διαβάσεις αργά, πίνοντας τον καφέ σου και απολαμβάνοντας τη γραφή του συγγραφέα.

Είναι ένα μικρό βιβλιαράκι χωρίς έντονη πλοκή αλλά με στυλ και λογοτεχνικό ύφος.

Σε ένα κομμωτήριο στη γαλλική επαρχία, ο χρόνος κυλάει αργόσυρτα και η ζωή προσφέρεται για μία ρουτίνα. Η Ζακλίν Αμπίμπ, η φανατική καπνίστρια, είναι η ιδιοκτήτρια του κομμωτηρίου, η Κλάρα, η Νολουέν και ο Πατρίκ κουρεύουν, χτενίζουν και ομορφαίνουν τις πελάτισσες του κομμωτηρίου. Οι μέρες κυλούν κάτω από τους ήχους του ραδιοφωνικού σταθμού Nostalgie, που μεταδίδει παλιομοδίτικα τραγούδια.

Κάπου-κάπου, ξεσπούν καυγάδες ή παρεξηγήσεις, έτσι για ποικιλία.

Η Κλάρα είναι ερωτευμένη με τον εντυπωσιακό Ζιμπέ με τον οποίο έχει σχέση εδώ και τρία χρόνια. O Ζιμπέ της κάνει νερά τον τελευταίο καιρό, πράγμα που αναστατώνει την Κλάρα. Έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται.

Όμως, μια μέρα, ένας πελάτης που ήθελε κούρεμα, φεύγοντας ξέχασε στο κομμωτήριο ένα βιβλίο. Η Κλάρα δεν έτρεξε να του το δώσει. Ούτε εκείνος γύρισε ποτέ να το αναζητήσει. Παρόλα αυτά, η νεαρή κομμώτρια μαζεύει το βιβλίο, το βάζει στην τσάντα της και το πηγαίνει στο σπίτι της, δίπλα σε κάποια άλλα βιβλία τοποθετημένα στη βιβλιοθήκη του διαδρόμου του σπιτιού της.

Έξι μήνες μετά, η Κλάρα αποφασίζει να ανοίξει το βιβλίο και ανακαλύπτει ότι το βιβλίο είναι το «Αναζητώντας το χαμένο χρόνο» του Μαρσέλ Προυστ. Ανοίγοντας τυχαία τις σελίδες του, τα μάτια της πέφτουν σε μια φράση που της τραβάει την προσοχή: «Αγαπούσα τρυφερά τα μάγουλά μου πάνω στα ωραία μάγουλα του μαξιλαριού, που είναι γεμάτα και δροσερά, είναι σαν τα μάγουλα της παιδικής μας ηλικίας».

Από αυτή τη στιγμή και μετά, η Κλάρα θα μυηθεί στο έργο του Προυστ και θα καταδυθεί στο έργο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Ταυτόχρονα, θα μυήσει και τον αναγνώστη του βιβλίου στο έργο του. Όμως, της ίδιας η λατρεία για τον Προυστ, θα της αλλάξει τη ζωή. Τίποτα δεν θα θυμίζει πια το συνεσταλμένο κορίτσι που ζει για τη ρουτίνα και την ασφάλεια.

Ένα μυθιστόρημα-ύμνος στη λογοτεχνία και στο πώς μπορεί να αλλάξει τις ζωές μας, ανοίγοντας νέους ορίζοντες. Μια ευκαιρία να γνωρίσει ο αναγνώστης τον Μαρσέλ Προυστ και μικρά αποσπάσματα από το έργο του (7.000 σελίδες), να προβληματιστεί και να σαγηνευτεί από την προσωπικότητα, τις αξίες και τη λογοτεχνική φινέτσα του μεγάλου Γάλλου συγγραφέα.

Πολύ διαφορετικό μυθιστόρημα από όσα έχω διαβάσει. Όμως το γεγονός ότι απευθύνεται σε όσους αγαπούν τα βιβλία, τη λογοτεχνία και το γράψιμο, το κάνει πιο γοητευτικό.

Πηγή: www.vivlio.gr

Φωτό από: https://depositphotos.com/gr/

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons