ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Βιβλίο της Ελευθερίας Μεταξά: Ο θησαυρός της Σμύρνης, περίληψη και κριτική του βιβλίου.

Post by: 19/09/2022 0 comments

Ελευθερία Μεταξά

Ο θησαυρός της Σμύρνης

Εκδόσεις Μίνωας

 

Τα περισσότερα μυθιστορήματα που έχω διαβάσει για τη Σμύρνη είναι ιστορικά. Αυτό  εδώ, όμως, είναι πολύ διαφορετικό.

Τα έχει όλα. «Ο θησαυρός της Σμύρνης» είναι όχι μόνο ιστορικό μυθιστόρημα αλλά και αστυνομικό μυθιστόρημα και μια συναρπαστική περιπέτεια.

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, εξιστορεί τη ζωή ανθρώπων που οι μοίρες τους συνδέθηκαν είτε για καλό είτε με τραγικά γεγονότα.

Όλα ξεκινούν από την καταστροφή και τις στάχτες της Σμύρνης που καταδιώκουν με τις συνέπειές τους, τους ήρωες για έναν αιώνα. Διαβάζοντας με απόλυτη αφοσίωση αυτό το βιβλίο των 615 σελίδων, θα νιώσεις αγωνία, θυμό, ένταση και στο τέλος, την κάθαρση. Το διάβασα σε δύο ημέρες.

Η ιστορία του Αρίστου που χάνει όχι μόνο την οικογένειά του στην καταστροφή της Σμύρνης αλλά και τη μνήμη του, την περιουσία του και, σχεδόν, τη ζωή του. Αυτός που προσπαθεί να του την αφαιρέσει, ο μοχθηρός Γαβριήλης, ταπεινής καταγωγής Έλληνας και όχι Τούρκος, ζηλεύει το θησαυρό του και κάνει ό,τι μπορεί για να τον αποκτήσει.

Ο θησαυρός της Σμύρνης βρίσκεται στο επίκεντρο και ορίζει τις ζωές των επόμενων γενεών. Όμως, οι λέξεις έχουν διφορούμενα νοήματα. Για τον καθένα η λέξη «θησαυρός» ορίζει άλλα πράγματα. Εκεί λοιπόν αρχίζει μια παρεξήγηση, αφού το βαρύ σεντούκι που περικλείει το θησαυρό σημαίνει άλλα πράγματα για το θύμα και άλλα πράγματα για το θύτη.

Όσο περνούν τα χρόνια, το σκοτεινό αυτό μυστικό θα κάνει πολλούς να πληρώσουν βαρύ τίμημα. Την υπόθεση των φόνων σήμερα, καλείται να διαλευκάνει ο συνταξιούχος αστυνομικός Μάνος Βαρσάμης, με την συνεργάτιδά του, ψυχολόγο Έλσα Γληνού.

Το βιβλίο έχει γραφτεί σε δύο χρόνους. Μερικά κεφάλαια διαδραματίζονται στο παρελθόν ξεκινώντας από το 1922, και τα υπόλοιπα στη σημερινή εποχή. Οι ιστορίες συνδέονται μεταξύ τους και αποκαλύπτουν μέχρι πού μπορεί να φτάσει η δίψα για εκδίκηση.

Τόσα γεγονότα, τόσες ανατροπές, τόσες αποκαλύψεις μυστικών, θα σε κρατήσουν άγρυπνη μέχρι να μάθεις την αλήθεια, τους δράστες των φόνων και τη λύση μιας σκοτεινής υπόθεσης που κρατάει εκατό χρόνια.

Απλά, συναρπαστικό!

Πηγή: www.vivlio.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons