ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Το νόημα της ζωής

Post by: 22/12/2014 0 comments

Βίκτωρ Ε. Φρανκλ

Το νόημα της ζωής

Εκδόσεις Ψυχογιός

Δεν είναι απλά ένα βιβλίο, είναι σημείο αναφοράς. Η ιστορία αυτή, δεν είναι τυχαίο ότι έχει διαβαστεί από 12.000.000 ανθρώπους.

Αν υπάρχει ένα βιβλίο που λειτουργεί σαν ένεση ελπίδας για το νόημα της ζωής, είναι αυτό. Θα έπρεπε να βρίσκεται στο πρώτο συρτάρι κάθε κομοδίνου και στα συρτάρια όλων των ξενοδοχείων δίπλα στη Βίβλο. Θα άξιζε να το διαβάσει κάθε άνθρωπος και ειδικά στο τέλος ή στην αρχή κάθε χρονιάς.

Είναι ένας φάρος για το πώς διατηρούμε την ανθρωπιά, το κουράγιο και την αξιοπρέπειά μας ακόμα και στις πιο δύσκολες ή σκοτεινές εποχές της ζωής μας, όσες φορές πάσχουμε ή νιώθουμε απελπισία.

Ο Βίκτωρ Φρανκλ έζησε 92 χρόνια, 4 από τα οποία σε 4 στρατόπεδα των Ες – Ες, στο Άουσβιτς, Τερέζιενστατ, Κάουφερινγκ και Τιρκενχάιμ (μέρος του Νταχάου). Επέζησε όχι μόνο των απάνθρωπων ταλαιπωριών της πείνας ή των ασθενειών αλλά και της απελπισίας και του φόβου του θανάτου.

Το παράδειγμά του ήταν η απόδειξη του θετικού οπτιμισμού. Με το που απελευθερώθηκε έγραψε το βιβλίο αυτό, χωρίς ανάσα, μέσα σε 9 μέρες!

Είναι τόσες οι αναφορές του από άλλους συγγραφείς, ψυχολόγους ή coaches που η επανειλημμένη αναφορά με έκανε να έχω αυτή την περιέργεια να το αναζητήσω για να το διαβάσω. Όταν έμαθα ότι κυκλοφορεί και στα ελληνικά, ενθουσιάστηκα.

Μέσα στις αναμνήσεις του, ο Βίκτωρ Φρανκλ, που υπήρξε ψυχίατρος (αλλά στα στρατόπεδα εργαζόταν σαν εργάτης στην κατασκευή σιδηροδρομικών γραμμών), μας εξηγεί πώς κράτησε το κουράγιο του, τι συνέβη σε όσους είχαν χάσει το δικό τους και πώς το να έχεις νόημα στη ζωή σε βοηθάει να βγεις από την απελπισία (ή την ανία σε άλλες χρονικές περιόδους)

Αξίζει να το διαβάσουμε και να το χαρίσουμε σε όλους μας τους φίλους. Νιώθεις άλλος άνθρωπος όταν το διαβάσεις. Σου εξηγεί τι σημαίνει νόημα της ζωής και πόσο εύκολο είναι να το ανακαλύψεις όποτε θελήσεις. Δεν είναι ένα το νόημα για κάθε εποχή της ζωής σου. Ανά τακτά διαστήματα αναπροσαρμόζεις το νόημά της. Σου δίνει κάθε λόγο να βρεις το δικό σου νόημα της ζωής με τρεις τρόπους:

  1. Κάνοντας ένα έργο ή κατόρθωμα
  2. Βιώνοντας κάτι ή συναντώντας κάποιον (η αγάπη, η καλοσύνη, η φύση, ο πολιτισμός, η ομορφιά)
  3. Με τη στάση που ακολουθούμε όταν κάτι μας κάνει να υποφέρουμε

Ο Φρανκλ πιστεύει ότι όταν δεν μπορούμε να αλλάξουμε μια κατάσταση, αντιμετωπίζουμε την πρόκληση αλλάζοντας τον εαυτό μας.

Πράγματι, το βιβλίο αυτό λειτουργεί σαν ένα θαύμα πάνω σου: σου δίνει δύναμη και κουράγιο να βάλεις σε εφαρμογή αυτό που θεωρείς το νόημα της ζωής σου.

Το κράτησα δίπλα μου για συνεχείς αναζητήσεις και αναφορές. Όταν ένας άνθρωπος μπορεί να σου μεταφέρει τη δίψα του για ζωή, τι άλλο να αναζητήσεις από ένα βιβλίο;

Έμπνευση, ελπίδα και αισιοδοξία. Πραγματικά θα συγκινηθείς, θα αναθεωρήσεις πολλά από αυτά που πίστευες, θα εκτιμήσεις τη ζωή που ζείς, παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες της.

Είναι το καλύτερο δώρο στον εαυτό σου σαν αφετηρία για τη νέα χρονιά.

Να είμαστε καλά και θα το παρουσιάζω κάθε χρόνο.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons