ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Η κρυφή γοητεία του εντέρου

Post by: 30/01/2017 0 comments

Giulia Enders

Η κρυφή γοητεία του εντέρου

Εκδόσεις Πατάκη

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Εικονογράφηση: Jill Enders

 

Το πιο πρωτότυπο best seller που το έβλεπα παντού όπου πήγα στο εξωτερικό. Το πιο παρεξηγημένο όργανο του ανθρώπινου σώματος έρχεται στο φως, χάρη στη νεαρή γιατρό Giulia Enders και την αδελφή της Jill που εικονογράφησε με χαριτωμένα καρτούν τη λειτουργία και το εσωτερικό του εντέρου.

Με τρόπο ανάλαφρο, εκλαϊκευμένο και επιστημονικό η Τζούλια Έντερς μας παρουσιάζει με μια γλύκα αλλά και σεβασμό όλα όσα συμβαίνουν στο δεύτερο “εγκέφαλο” του σώματός μας. Πόσα δεν γνωρίζουμε , πόσα καινούρια θα μάθουμε και πόσο θα το αγαπήσουμε, αφήνοντας στην άκρη περιοριστικές απόψεις για “μυρωδιές” ή “απόβλητα”.

Το έντερο είναι ένα σκληρά εργαζόμενο όργανο. Θα μάθουμε και θα αγαπήσουμε τις λάχνες του, τις πτυχώσεις του, τις υποδιαιρέσεις του σε λεπτό και παχύ, καθώς και τα μότο των δύο τελευταίων. Θα κατανοήσουμε τι συμβαίνει καθώς και μια κουταλιά φαγητό κατεβαίνει στον οισοφάγο μας και παίρνει το δρόμο για τη διάσπασή του. Πώς την “παραλαμβάνει” ο “πλανήτης” του λεπτού εντέρου, πώς τη στέλνει στο παχύ και ποια κυτταράκια δουλεύουν για να αποσπάσουν βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να τα στείλουν στο αίμα μας.

Ειλικρινά, μιλάμε για ένα θαύμα της φύσης.

Και το σπουδαιότερο: θα κατανοήσουμε τους συνεργάτες του εντέρου, που είναι τα βακτήρια. 99% των μικροοργανισμών του σώματός μας βρίσκονται στο έντερο και κάνουν σκληρή δουλειά για λογαριασμό του/μας. Ζυγίζουν 2 κιλά και περιέχουν περίπου 100 τρισεκατομμύρια βακτήρια! Το ήξερες αυτό; Ήδη, από το 2007, έχει ξεκινήσει η δημιουργία του άτλαντα βακτηριδίων. (Κάθε μυρωδιά του ανθρώπινου σώματος βασίζεται στα βακτήρια).

Η συγγραφέας χρησιμοποιεί το χιούμορ για να εκφράσει την αγάπη και το σεβασμό της στο έντερό μας. Να μερικά δείγματα:

  • Το έντερό μας είναι το εκπληκτικότερο γιγάντιο δάσος του κόσμου.
  • (Με βάση τη ρήση του Ντεκάρτ “σκέφτομαι άρα υπάρχω”) Είναι ώρα να διευρύνουμε την πρόταση σε “πρώτα αισθάνομαι (με το έντερο), κατόπιν σκέφτομαι, άρα υπάρχω”.
  • Το δυστυχισμένο έντερο ίσως ευθύνεται για το δυστυχισμένο μυαλό.
  • Το λεπτό έντερο έχει το παρατσούκλι “η νοικοκυρά” – δύο ώρες μετά την ολοκλήρωση της πέψης καθαρίζει τα πάντα και τα κάνει να αστράφτουν (αυτό είναι το γουργουρητό της κοιλιάς που ακούμε. Δεν προέρχεται από το στομάχι μας αλλά από την κοιλιά, όταν υπάρχει χρόνος για καθάρισμα, πάστρα!)
  • Η πολτοποιημένη μπάλα (η μπουκιά) κατευθύνεται προς το φάρυγγα και είναι ώρα να εμφανιστούν οι χορευτές και να αρχίσει η παράσταση!
  • Η επιγλωτίδα σηκώνεται σαν διευθυντής ορχήστρας και μια ισχυρή ώθηση στέλνει το κέικ στον οισοφάγο, μέσα από θυελλώδη χειροκροτήματα του σιελογόννου συστήματος.
  • Ένα βιβλίο συναρπαστικό, αγαπησιάρικο και σοφό. Θα σε συναρπάσει όσο μια μικροκάμερα που σε ταξιδεύει στο ανεξερεύνητο εσωτερικό του σώματός μας.

Μαζί με το υπέροχο βιβλίο θα αγαπήσεις και το μοναδικό μας σώμα!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons