ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΣΕΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ, KATERINA's BLOG

Ισίδωρος Ζουργός: Λίγες και μία νύχτες, παρουσίαση και περίληψη του βιβλίου.

Post by: 31/07/2017 0 comments

Ισίδωρος Ζουργός

Λίγες και μία νύχτες

Εκδόσεις Πατάκη

 

Το καινούριο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού. Η ιστορία ενός “περιπλανώμενου” της ζωής στην Ευρώπη του 20ου αιώνα. Ο νέος ήρωας του Ζουργού έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον Ματίας Αλμοσίνο, (τον ήρωα του προηγούμενου μυθιστορήματος του συγγραφέα) αφού και αυτός περνάει τη ζωή του περιπλανώμενος σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης. Ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, ως φτωχό παιδί, ο Λευτέρης Ζεύγος, θα βρεθεί στρατιώτης στην Ουκρανία, θα λιποτακτήσει, θα πάει στο Παρίσι, μετά στη Μασσαλία και στην Αμβέρσα αναζητώντας και την τύχη του και πάλι πίσω στη Θεσσαλονίκη. Θα γίνει πλούσιος, θα γίνει φτωχός, θα ξαναγίνει πλούσιος. Μόνο που ο ήρωας αυτός έχει πολλές δυνάμεις αλλά αδυναμίες σε σχέση με τον Αλμοσίνο, επομένως είναι ένας χαρακτήρας τρισδιάστατος.

Και όλη του τη ζωή θα αγαπήσει μία και μόνη γυναίκα. Οι έρωτες μέσα στα βιβλία του Ζουργού έχουν πάντα ένταση, διάρκεια, πάθος και συγκινητική αφοσίωση.

Η ιστορία του ήρωα ξεκινάει το 1909, στη συνοικία Εξοχές της Θεσσαλονίκης, όπου έρχεται εξόριστος από την Τουρκία ο τελευταίος σουλτάνος της Αβδούλ Χαμίτ. Στην έπαυλη που ζει τις μέρες της εξορίας του, εργάζεται ως βοηθός κηπουρού ο 11χρονος Λευτέρης Ζεύγος. Κρυφακούγοντας ένα βράδυ το σουλτάνο να εξομολογείται τη ζωή του στο μικρό κορίτσι του βασικού συνεργάτη του, ο Λευτέρης βλέπει την κόρη και την ερωτεύεται.

Ο πατέρας της, ο Αλπερέν μπέης, ένας εξισλαμισμένος Εβραίος της Θεσσαλονίκης, ένας Ντονμές, δεν βλέπει με καλό μάτι την έλξη που σιγά-σιγά δημιουργείται ανάμεσα στα δύο παιδιά.

Το Μάιο του 1918, έρχεται ένα έγγραφο από το στρατό που καλεί το Λευτέρη Ζεύγο να υπηρετήσει σε μια μονάδα στην Ουκρανία (παρότι ο Αλπερέν μπέης του είχε υποσχεθεί ότι θα φρόντιζε να “γλυτώσει” το στρατιωτικό).

Ο Λευτέρης οδηγείται στην αφιλόξενη, χειμωνιάτικη Ουκρανία, όπου προσπαθεί να επιβιώσει. Μετά από περιπέτειες, λιποτακτεί και βρίσκεται, ύστερα από σειρά συμπτώσεων, στο Παρίσι. Εκεί, θα καταλήξει να συνεργαστεί με έναν έμπορο όπλων, να αλλάξει το όνομά του και να γίνει Ευγένιος Ζιρντό και Γάλλος πολίτης.

Μέσα από τις περιπέτειες του Λευτέρη, παρακολουθούμε όλη την ιστορία της Ευρώπης και της Ελλάδας τον 20ο αιώνα, μέχρι το 1979.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο στο σήμερα (όπου το “σήμερα” είναι το 1979) και με ματιές πίσω στο χρόνο, ο συγγραφέας μάς εξιστορεί το παρελθόν και την πλούσια ζωή του Ζεύγου ή Ζιρντό, τους πολέμους, τις κυβερνήσεις και την εξέλιξη της κοινωνίας επί 70 χρόνια. Παρακολουθούμε ως αναγνώστες την αλλαγή των μεταπολεμικών ελληνικών πόλεων και την παράδοσή τους στις αντιπαροχές.

Στο σήμερα, ο Λευτέρης έχει αναθέσει σε ένα νεαρό συγγραφέα να γράψει βιβλίο με θέμα τη ζωή του από τη μέρα της γέννησής του, το 1898, έως “τώρα”. Όμως, από το 1961 και μετά ο ήρωας του βιβλίου περνάει σιγά-σιγά σε ένα σκοτάδι που ενώ περιορίζει τις δραστηριότητές του, αμβλύνει τα συναισθήματά του.

Ο Λευτέρης είναι ένας πολυδιάστατος ήρωας. Αθώος αλλά και πονηρός. Αφοσιωμένος συναισθηματικά αλλά και γυναικάς, αφού το σώμα του συνεχώς υποκύπτει στις ορμόνες του. Σκληρός και τρυφερός, παράλληλα. Ευγενικός και στριμμένος μαζί. Ονειροπόλος και ρεαλιστής. Και πάντα, από κάθε σημαντική γνωριμία της ζωής του, το “σκάει”. Γίνεται ένας δραπέτης που θέλει να αφήσει πίσω του τις δεσμεύσεις και να διεκδικήσει την προσωπική του ελευθερία. Τολμηρός και δειλός ταυτόχρονα.

Το τέλος του βιβλίου είναι πολύ συγκινητικό, καθώς αποκαλύπτονται στον αναγνώστη οι στροφές της μοίρας που ανατρέπουν, άλλοτε καταστροφικά και άλλοτε ευεργετικά, τη ζωή του ήρωα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons