ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τι είναι η AI (Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη) και πώς επηρεάζει τη ζωή μας.

Post by: 18/03/2021 0 comments
  • Τι είναι η AI (Artificial Intelligence-Τεχνητή Νοημοσύνη);
  • Τι μας προσφέρει;
  • Τι επίδραση έχει στη ζωή μας και ποιους τομείς επηρεάζει;

Η AI (Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη) είναι η συνεργασία πολλών διαφορετικών τεχνολογιών οι οποίες επιτρέπουν στις μηχανές να αναλύουν, να κατανοούν, να ενεργούν και να μαθαίνουν, όπως ακριβώς κάνει ο ανθρώπινος εγκέφαλος.

Η εφαρμογές της ΑΙ μπορεί να είναι συγκεκριμένες, όπως είναι τα μετεωρολογικά μοντέλα πρόγνωσης, το google search, η Alexa του Amazon, ή ευρύτερες, όπως είναι τα ανθρωποειδή που βλέπουμε στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να αναλύουν, να σκέφτονται και να δρουν ως άνθρωποι. Κάτι, φυσικά, που ακόμα βρίσκεται πολύ μακριά από την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, ο υπολογιστής AlphaGo μπορεί να κατάφερε να νικήσει έναν master στο κινέζικο παιχνίδι Go, αλλά δεν μπορεί να οδηγήσει αυτοκίνητο ή να διαγνώσει μια ασθένεια.

Τα πλεονεκτήματα της ΑΙ

Η εφαρμογή της ΑΙ μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Μπορεί να βελτιώσει την ανάλυση και την αξιοποίηση πόρων μέσα σε μια επιχείρηση, με αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση χρόνου. Μπορεί να αυτοματοποιήσει τις διαδικασίες και να προγραμματίσει καλύτερα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Μεγαλύτερη ακρίβεια και καλύτερο decisionmaking

Η ΑΙ βοηθάει την ανθρώπινη ευφυΐα να γίνει καλύτερη, προσφέροντάς μας βαθιά ανάλυση των δεδομένων και προγνωστικά μοντέλα, που βελτιώνουν την ποιότητα, την αποτελεσματικότητα και τη δημιουργικότητα των αποφάσεών μας.

Διαφορετική οπτική

Επειδή οι υπολογιστές σκέφτονται διαφορετικά από τους ανθρώπους, μπορούν να ανακαλύψουν κενά, ευκαιρίες ή τάσεις στην αγορά πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα να βοηθούν στη δημιουργία νέων προϊόντων, υπηρεσιών και διαδικασιών.

Καλύτερη και εξατομικευμένη εξυπηρέτηση πελατών

Η συνεχής ανάλυση δεδομένων προσφέρει τεράστια insights που οδηγούν στην  εξατομικευμένη εξυπηρέτηση των πελατών. Από τα 24/7 chatbots έως τη γρηγορότερη ανταπόκριση των κέντρων εξυπηρέτησης πελατών, η ΑΙ μπορεί να αναγνωρίσει προβλήματα στις διαδικασίες, να αξιολογήσει συστήματα και να μεγαλώσει την ικανοποίηση των πελατών.

Ποιους τομείς της ζωής μας έχει επηρεάσει ήδη η AI (Artificial Intelligence – Τεχνητή Νοημοσύνη)

Αυτοκίνηση

Η αυτόνομη οδήγηση είναι ένα από τα πιο γνωστά παραδείγματα εφαρμογής της ΑΙ στη ζωή μας. Τα αυτόνομα οχήματα χωρίς οδηγό μπορούν να μειώσουν το χρόνο μιας διαδρομής, την κατανάλωση καυσίμων και τα τροχαία ατυχήματα.

Υγεία

Η ΑΙ έχει φέρει την επανάσταση στον τομέα της υγείας, δίνοντας τη δυνατότητα στους γιατρούς και τα νοσοκομεία να προσφέρουν καλύτερη περίθαλψη, σε περισσότερους ασθενείς και με μεγαλύτερη ταχύτητα.

Για παράδειγμα, μια γερμανική εταιρία ανέπτυξε έναν αλγόριθμο που μπορεί να διακρίνει τους αβλαβείς από τους δυνητικά καρκινικούς πολύποδες του παχέος εντέρου στη διάρκεια μιας αξονικής κολονογραφίας. Το «έξυπνο» σύστημα εκπαιδεύθηκε σε εικόνες αξονικής κολονογραφίας που απεικόνιζαν περισσότερους από 100 διαφορετικούς πολύποδες και είχε ακρίβεια 82% έως 85% στη διαφοροποίηση ανάμεσα σε αβλαβείς και προκαρκινικούς πολύποδες.

Στη Βρετανία, η εταιρία Babylon Health δημιούργησε μια έξυπνη εφαρμογή, την GP at Hand, για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που λειτουργεί ως πρώτο σημείο επαφής για ανθρώπους που δεν αισθάνονται καλά. Η εφαρμογή απαντάει στις ερωτήσεις των ασθενών σχετικά με τα συμπτώματά τους 24 ώρες το 24ωρο και τους δίνει ιατρικές συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν άμεσα. Δίνει ακόμα και την επιλογή να κάνεις video call με ένα γιατρό εάν είναι απαραίτητο. Αν η εφαρμογή κρίνει ότι το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα απλό μη-φαρμακευτικό σκεύασμα, σε γλυτώνει από μια επίσκεψη στο γιατρό, ο οποίος μπορεί να διαθέσει το χρόνο του σε πιο σοβαρά περιστατικά.

Internet of Things

Το Internet of Things είναι ένα δίκτυο αισθητήρων που συνεργάζονται μεταξύ τους μας επιτρέπουν να κατανοούμε και να βελτιστοποιούμε τον κόσμο γύρω μας.

Το start-up Nquiring Minds προσπαθεί να κάνει τις πόλεις μας εξυπνότερες κάνοντας προτάσεις για την πιο αποτελεσματική λειτουργία των αστικών περιοχών, με βάση την ανάλυση δεδομένων από διάσπαρτους αισθητήρες. Για παράδειγμα, αναλύει την κυκλοφορία οχημάτων μέσα από αισθητήρες εγκατεστημένους στο δρόμο, ώστε να μειώσει την κυκλοφορία και την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Βιοτεχνολογία

Η ΑΙ οδηγεί σε νέα εποχή την βιοτεχνολογία, την επιστήμη που ασχολείται με τις βιολογικές διεργασίες μικροοργανισμών, όπως ένζυμα, μεταβολίτες και αντισώματα, για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών προς όφελος του ανθρώπου. Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά τους ερευνητές να κάνουν πειράματα με μεγαλύτερη ακρίβεια και να βρίσκουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα που δεν είχαν παρατηρήσει πριν. Έτσι, μπορούν πιο εύκολα να κάνουν επαναστατικές ανακαλύψεις με στόχο να μεγαλώσουν το προσδόκιμο ζωής, να καταπολεμήσουν διάφορες ασθένειες και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωή στην ανθρωπότητα.

Για παράδειγμα, η βρετανική εταιρία Benevolent AI, χρησιμοποιεί έξυπνους αλγόριθμους για να προβλέψει ποιες φαρμακευτικές ουσίες μπορούν να θεραπεύσουν συγκεκριμένες ασθένειες, έτσι ώστε να επιταχύνει την παραγωγή νέων φαρμάκων. Αυτή τη στιγμή, γίνονται κλινικές έρευνες για την αποτελεσματικότητα ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με Πάρκινσον.

Διαφήμιση

Κάθε διαφήμιση στο internet, κρύβει πίσω της έναν αλγόριθμο που βοηθάει τα brands να κατανοήσουν καλύτερα τις ανάγκες των καταναλωτών και να ξεχωρίσουν από το πλήθος.

Διάφορες εταιρίες έχουν αναπτύξει αλγόριθμους που αναλύουν τα δεδομένα των καταναλωτών και τη συμπεριφορά τους, ώστε να βρουν ποιοι χρήστες είναι πιο πιθανό να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν ή να επισκεφτούν κάποιο κατάστημα. Τα αποτελέσματα αυτής της ανάλυσης εφαρμόζονται από την δημιουργική εκτέλεση έως την προβολή του μηνύματος στον καταναλωτή, κάνοντας τη διαφήμιση πολύ πιο αποτελεσματική.

Επενδύσεις

Οι επενδυτικοί οίκοι χρησιμοποιούν ΑΙ για να κάνουν καλύτερες προτάσεις στους πελάτες τους και να παίρνουν καλύτερες αποφάσεις για την πορεία των αγορών.

Υπάρχουν εταιρίες που αναλύουν τις συζητήσεις των επενδυτικών εταιριών με τους πελάτες τους στα chatbots (εφαρμογές οι οποίες «συνομιλούν» online με χρήστες), για να καταλάβουν τη νοοτροπία, τις επιθυμίες και τις προκαταλήψεις που κρύβονται κάτω από τις ερωτήσεις τους. Με αυτό τον τρόπο μπορούν να προσφέρουν εξατομικευμένες επενδυτικές προτάσεις και λύσεις.

Εκπαίδευση

Η ΑΙ χρησιμοποιείται από εκπαιδευτικούς οργανισμούς, για να αναπτύξουν νέες μεθόδους εκμάθησης.

Η Synap είναι μια online πλατφόρμα που χρησιμοποιεί προγνωστικούς αλγόριθμους με βάση τα δεδομένα των τελευταίων νευρολογικών ερευνών, ώστε να δημιουργήσει εξατομικευμένα προγράμματα εκπαίδευσης για τους φοιτητές. Το αποτέλεσμα είναι ένα πρόγραμμα που κάνει στο σπουδαστή την κατάλληλη ερώτηση, τη στιγμή που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένος για να την απαντήσει, με αποτέλεσμα να μαθαίνει ευκολότερα.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons