ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πόσο ασφαλής είναι η αποθήκευση σε cloud server;

Post by: 17/02/2022 0 comments
  • Τι είναι το cloud;
  • Είναι η αποθήκευση σε cloud ασφαλής;
  • Κρυπτογράφηση δεδομένων για ασφαλείς μεταφορές αρχείων.
  • Το udelete και τα μέτρα ασφαλείας των εταιριών υπηρεσιών cloud.

 

Μια από τις πιο χρήσιμες και διαδεδομένες τεχνολογίες στις μέρες μας είναι η αποθήκευση των αρχείων μας σε cloud. Είναι πολύ εύκολο και βολικό να αποθηκεύεις τα αρχεία σου σε cloud και να έχεις πρόσβαση σε αυτά από οποιαδήποτε συσκευή, όπου κι αν βρίσκεσαι, ακόμα και εν κινήσει. Αρκεί να έχεις internet και ένα πρόγραμμα περιήγησης.

Φυσικά, μπορείς να αποθηκεύσεις τα αρχεία σου με τον παραδοσιακό τρόπο, στον υπολογιστή σου ή σε ένα εξωτερικό σκληρό δίσκο, αλλά δεν μπορείς να έχεις εύκολη πρόσβαση σε αυτά πάντα και παντού. Επιπλέον, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να σου «χακάρουν» τον υπολογιστή, να «χτυπήσει» ο δίσκος, να σου κλέψουν τον εξωτερικό δίσκο ή να τον χάσεις και, μαζί, όλα τα αρχεία σου.

Όταν, όμως, ανεβάζεις τα αρχεία σου σε ένα cloud, όχι μόνο είναι ασφαλή, αλλά είναι και διαθέσιμα οπουδήποτε και, μάλιστα, μπορείς εύκολα να μοιραστείς συγκεκριμένα αρχεία με άλλους, ακόμα κι αν είναι πολύ μεγάλα και δεν χωράνε σε ένα e-mail.

Είναι η αποθήκευση σε cloud ασφαλής;

Μπορεί η λέξη cloud (σύννεφο) να μην ακούγεται τόσο σταθερή και αξιόπιστη, στην πραγματικότητα, όμως, το cloud είναι ένα δίκτυο από servers, δηλαδή χειροπιαστές συσκευές, οι οποίοι διαθέτουν τεράστιο αποθηκευτικό χώρο. Το Google Cloud ή το Amazon Web Services είναι ακριβώς αυτό. Μάλιστα, το Apple iCloud αποθηκεύει κάποια από τα δεδομένα των χρηστών του στους servers της Amazon ή της Google.

Αυτοί οι servers είναι εγκατεστημένοι σε data centers, τα οποία παρέχουν υψηλά επίπεδα ασφάλειας, τόσο φυσικής, όσο και ψηφιακής. Το προσωπικό των data centers έχει περιορισμένη πρόσβαση στους servers και τους σκληρούς τους δίσκους, ενώ υπάρχουν αρκετές δικλείδες ασφαλείας που προστατεύουν τα αρχεία, τις φωτογραφίες ή τα video που έχεις αποθηκεύσει στο cloud σου, από τους hackers ή τις φυσικές καταστροφές, όπως μια φωτιά για παράδειγμα. Μάλιστα, κάποια data centers μειώνουν τα επίπεδα οξυγόνου στις εγκαταστάσεις των servers, ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Από την άλλη, δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως χτυπήσει κάποιος σκληρός δίσκος, αφού οι περισσότεροι providers αποθηκεύουν αντίγραφα των αρχείων σε διαφορετικούς server, σε διαφορετικές περιοχές, ώστε ακόμα κι αν συμβεί κάποια καταστροφή σε ένα μέρος, να υπάρχει back up κάπου αλλού.

Κρυπτογράφηση δεδομένων για ασφαλείς μεταφορές αρχείων.

Οι εταιρίες που προσφέρουν υπηρεσίες cloud διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα σου δεν είναι προσβάσιμα από μη-εξουσιοδοτημένα άτομα. Για αυτό, όλοι οι providers έχουν κάποιου είδους κρυπτογράφηση, είτε από τη στιγμή που τα αρχεία σου παραλειφθούν από το server ή κάθε φορά που τα μεταφέρεις από και προς τη συσκευή σου. Έτσι, τα προστατεύουν από υποκλοπές.

Φυσικά, καμιά εταιρία δεν υπόσχεται 100% ασφάλεια, αλλά ούτε και η αποθήκευση των αρχείων σου στον υπολογιστή ή στον εξωτερικό σου δίσκο είναι 100% ασφαλής.

Οι εταιρίες cloud προστατεύουν τα αρχεία σου ακόμα κι από σένα.

Ένας άλλος τρόπος που οι εταιρίες cloud προστατεύουν τα αρχεία σου είναι το undelete. Πολλές φορές, τα δεδομένα σου κινδυνεύουν από εσένα την ίδια, γιατί είναι πολύ εύκολο να σβήσεις κάτι κατά λάθος. Όμως, οι εταιρίες cloud προσφέρουν ένα δίχτυ ασφαλείας. Όταν σβήνεις κάτι, δεν το διαγράφουν αμέσως, αλλά το τοποθετούν σε έναν «κάδο ανακύκλωσης», παρόμοιο με αυτό του υπολογιστή σου, και το διατηρούν εκεί για μικρό διάστημα μήπως και αλλάξεις γνώμη.

Άρα, η αποθήκευση σε cloud, είναι πολύ ασφαλής και βολική επιλογή. Οι εταιρίες cloud αναλαμβάνουν να συντηρούν τους σκληρούς δίσκους με τα αρχεία σου, να τους αντικαθιστούν όταν παρουσιάζουν προβλήματα και να έχουν όλα τα απαραίτητα softoware, προγράμματα και κρυπτογραφήσεις που προστατεύουν τα δεδομένα σου από τις υποκλοπές και τις επιθέσεις των hackers.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons