ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ

NFT (Non-Fungible Tokens): η επανάσταση στο χώρο της τέχνης που υπόσχεται τεράστια κέρδη!

Post by: 14/04/2022 0 comments
  • NTF (Nonfungible tokes): μια επαναστατική ιδέα.
  • Ένα ψηφιακό πιστοποιητικό αυθεντικότητας και κυριότητας ενός έργου τέχνης.
  • Ένα NFT πουλήθηκε για 69,3 εκατομμύρια ευρώ σε δημοπρασία των Christies.
  • Οι μπασκετμπολίστες Μάικλ Τζόρνατ και Λεμπρόν Τζέιμς, ο Μέσι, οι ράπερς Snoop Dog και Eminem, ο Μάικ Σινόντα των Linking Park και πολλοί άλλοι ήδη πουλούν NFT.
  • Οι σημαντικοί καλλιτέχνες της νέας εποχής των NFT και τα έργα τους.

Τα NFT (Non-fungible tokens) είναι το νέο φαινόμενο που ήρθε να κατακτήσει την κρυπτο-οικονομία και το χώρο της τέχνης.

Από τη στιγμή που ο οίκος δημοπρασιών Christie’s πούλησε το πρώτο έργο τέχνης NFT, ένα κολάζ του ψηφιακού καλλιτέχνη Beeble, για το εξωφρενικό ποσό των 69,3 εκατομμυρίων δολαρίων, τα NFT μπήκαν στο μικροσκόπιο των επενδυτών. Πολλοί είναι εκείνοι που έσπευσαν να ανέβουν νωρίς στο «τρένο» των NFΤ ώστε να επωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο από την άνοδο των αξιών στο πέρασμα του χρόνου.

Τι είναι τα NFT;

Ένα NFT είναι μια ψηφιακή «μάρκα», ένα πιστοποιητικό πνευματικής ιδιοκτησίας που αποδεικνύει ποιος έχει την κυριότητα ενός έργου τέχνης (τραγούδια, βίντεο, games, άρθρα, εικόνες, σενάρια ταινιών κτλ), καθώς και όλο το ιστορικό των αγοραπωλησιών του. Αυτή η «μάρκα» είναι μοναδική, δεν διαιρείται, δεν έχει συγκεκριμένη ονομαστική αξία, αλλά μπορεί να πουληθεί σε μια αξία που ορίζεται από τον πωλητή ή τον πιθανό αγοραστή. Όσον αφορά την τεχνολογία των NFT, ακολουθεί την λογική των κρυπτονομισμάτων, καθώς όλη η πληροφορία και το ιστορικό τους αποθηκεύεται σε blockchain.

Με άλλα λόγια, τα NFT μετατρέπουν ψηφιακά έργα τέχνης και άλλα συλλεκτικά αντικείμενα σε μοναδικά περιουσιακά στοιχεία τα οποία μπορούν να πουληθούν και να αγοραστούν. Αυτή η τεχνολογία υποστηρίζει ότι προσφέρει σημαντικά οφέλη στους καλλιτέχνες, τους μουσικούς, τους influencers, οι οποίοι μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν άμεσα την αξία των έργων τους, καθώς οι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά για να αγοράσουν τα NFT τους, δηλαδή την κυριότητα των έργων τους. Για παράδειγμα, ο Τζακ Ντόρσεϊ, ιδρυτής του Twitter πούλησε το NFT του πρώτου tweet για 2,9 εκατομμύρια δολάρια, ενώ ένα video με ένα κάρφωμα του αστέρα του NBA Λεμπρόν Τζέιμς, πουλήθηκε για 200.00 δολάρια.

Τα NTF χρησιμοποιούν κυρίως την πλατφόρμα του κρυπτονομίσματος Ethereum, το οποίο ήταν και το πρώτο που επέτρεψε στους χρήστες να αγοράζουν και να πουλούν NFT μέσω ενός ψηφιακού παιχνιδιού. Αυτά τα πρώτα NFT απεικόνιζαν ψηφιακές γάτες και είχαν τη λογική των αυτοκόλλητων ή καρτών π.χ. ποδοσφαιριστών, που μαζεύαμε μικροί.

Τα NFT των διάσημων και των καλλιτεχνών.

Πολλοί διάσημοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν την νέα μόδα των NFT, τόσο για να εξαργυρώσουν την αξία των έργων τους, όσο και για να έρθουν πιο κοντά στους fans και τους followers τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται πολλοί αθλητές, όπως οι μπασκετμπολίστες Μάικλ Τζόρνατ και Λεμπρόν Τζέιμς, ο Μέσι, οι ράπερς Snoop Dog και Eminem, ο Μάικ Σινόντα των Linking Park και πολλοί άλλοι.

Πέρα όμως από τους celebrities, πολλοί σημαντικοί καλλιτέχνες της ψηφιακής εποχής προσφέρουν τα NFT των έργων τους με υψηλά κέρδη.

Ο πιο γνωστός είναι ο ψηφιακός καλλιτέχνης Mike Winklemann ή αλλιώς Beeple, ένα κολάζ του οποίου πουλήθηκε για 69,3 εκατομμύρια ευρώ. Το έργο αποτελείται από 5000 ψηφιακές εικόνες, τις οποίες αναρτούσε στο Internet κάθε μέρα για 13 χρόνια.

Άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες των NFT είναι ο «εκρηκτικός» street artist Vhils, η κολεκτίβα Breakfast, η Alexa Meade, η φουτουριστική 3D artist Blake Kathryn, ο 18χρονος Victor Fewocious και πολλοί άλλοι.

 

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons