ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Τι συμβολίζει η φουστανέλα του Τσολιά;

Post by: 25/03/2024 0 comments

Η ύψιστη τιμή του να ανήκεις στην Προεδρική Φρουρά συνοδεύεται από πολλές στιγμές υπερηφάνειας. Η Ευζωνική στολή είναι ένα θέαμα που συγκινεί κάθε Έλληνα και όχι μόνο, για αυτό το λόγο συγκεντρώσαμε στοιχεία που εντυπωσιάζουν το ευρύ κοινό.

Η στολή του Εύζωνα ~ μια ιστορία πίσω από κάθε κομμάτι της

 • Εμφανίστηκε με τον απελευθερωτικό αγώνα του 1821. Έπειτα από το 1821, η Φουστανέλα καθιερώνεται ως η επίσημη Εθνική ενδυμασία όλων των οπλαρχηγών και αγωνιστών της επανάστασης.
 • Η Ευζωνική στολή συμβολίζει τη σκλαβιά από τους Τούρκους: οι Δίπλες της Φουστανέλας είναι ίσες με τα χρόνια της σκλαβιάς (400).
 • Το Φάριο είναι το καπέλο του Εύζωνα, φέρει στο κέντρο το Εθνόσημο. Σε άλλες περιόδους έφερε τη Βασιλική Κορώνα. Σημαντικό κομμάτι του Φάριου είναι η μακριά μαύρη φούντα που λέγεται ότι συμβολίζει το δάκρυ του Χριστού κατά τη Σταύρωση.
 • Το λευκό χρώμα που κυριαρχεί στην Ευζωνική στολή θεωρείται ότι συμβολίζει την αγνότητα των Εθνικών Αγώνων.
 • Η Φέρμελη (γιλέκο) είναι το πιο δύσκολο κομμάτι στη διαδικασία κατασκευής της Ευζωνικής στολής. Στο πίσω μέρος, από τον ώμο και ως τη μέση προεξέχουν δύο κομμάτια: πάνω τους υπάρχουν λευκά και επίχρυσα νήματα όπου απεικονίζονται σχέδια λαογραφικής σημασίας: ένα από αυτά τα σχέδια είναι το ‘Χ’ και το ‘Ο’ που αντιστοιχούν στις λέξεις ‘Χριστιανός Ορθόδοξος’. Οι κίτρινες λωρίδες που υπάρχουν διευκρινίζουν το βαθμό του Εύζωνα. Δύο λωρίδες είναι ο βαθμός του Λοχία και η μία ο βαθμός του Δεκανέα.
 • Τα Κρόσσια, χρώματος μπλε-άσπρο, συμβολίζουν τη Γαλανόλευκη Σημαία.
 • Τα Τσαρούχια είναι κατασκευασμένα από δέρμα. Η σόλα, ανάλογα με το μέγεθος, κρατάει 60 έως 120 καρφιά, συμβάλλοντας στην εντυπωσιακή κίνηση των Ευζώνων, ειδικά την ώρα των Βημάτων. Κατά μέσο όρο το κάθε τσαρούχι ζυγίζει 3,5 κιλά. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι πως στην εποχή που τα Ευζωνικά Τάγματα ήταν μάχιμα τμήματα του Ελληνικού Στρατού, οι φούντες των τσαρουχιών, έκρυβαν αιχμηρό αντικείμενο, το οποίο λάμβανε δράση στις μάχες σώμα με σώμα.
 • Το όπλο που χρησιμοποιείται από τους Εύζωνες είναι το Μ1 Garrand. Πρόκειται για το πιο δύσκολο κομμάτι και όχι μόνο λόγου βάρους, αλλά περισσότερο λόγου της σωματικής πίεσης που ασκείται στο σώμα του Εύζωνα. Πιο συγκεκριμένα: για να είναι επιβλητική η κίνηση «επ΄ ώμου», ο Εύζωνας χτυπά με μεγάλη δύναμη το όπλο στον ώμου του για να προκληθεί θόρυβος. Στις πρώτες υπηρεσίες, οι αριστεροί ώμοι όλων των Ευζώνων είναι μελανιασμένοι.
 • Για τις πολύ κρύες νύχτες του χειμώνα (δεν επιτρέπεται τη μέρα όσο κρύο και αν κάνει) οι Εύζωνες φορούν Κάπα, η οποία είναι φτιαγμένη από πολύ χοντρή τσόχα. Το καλοκαίρι έχει και αυτό τις δυσκολίες του: καθώς οι Εύζωνες στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη δεν επιτρέπεται να κουνηθούν για κανένα λόγο, ένας λοχίας αναλαμβάνει να σκουπίζει τον ιδρώτα που στάζει στο μέτωπό τους λόγω της ζέστης.
 • Όλες οι στολές ράβονται και συντηρούνται από το πολιτικό προσωπικό της Προεδρικής Φρουράς και τα εργαστήρια βρίσκονται μέσα στο στρατόπεδο.
 • Η κατασκευή μιας Ευζωνικής στολής (30 μέτρα λευκού υφάσματος) απαιτεί 80 ημέρες για να κατασκευαστεί. Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο η «φέρμελη» (το γιλέκο της Ευζωνικής στολής) χρειάζεται ένα μήνα για να κατασκευαστεί.

“Μια φορά Εύζων ~ για πάντα Εύζων”

Πηγή πληροφοριών: www.proedriki-froura.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons