ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Πόρος: Ο παλμός του φθινοπώρου!

Post by: 01/09/2023 0 comments

Η γαλήνια θαλασσινή πολιτεία περιμένει τους κουρασμένους των πόλεων για να τους κάνει να ξεχάσουν το χρόνο και να τους στείλει πίσω διαφορετικούς. Έστω και για ένα Σαββατοκύριακο.

Πριν καν πατήσουμε το πόδι μας στο μικροσκοπικό νησί, το μάτι πέφτει στην κορυφή του λόφου. Ανάμεσα σε φραγκοσυκιές και πεύκα δεσπόζει το ιστορικό Ρολόι του 1927 που είναι ορατό από παντού και αποτελεί το στολίδι και σύμβολο της πόλης. Είτε επιλέξεις το πλοίο από τον Πειραιά είτε τη διαδρομή από την απέναντι πλευρά της Τροιζηνίας, ο προορισμός θα σε ανταμείψει. Μια πόλη χτισμένη αμφιθεατρικά σε καταπράσινο λόφο με πεύκα που φτάνουν ως το νερό, με νεοκλασική γοητεία και μικροσκοπικούς κολπίσκους. Η γαλήνη και η απομόνωση είναι εξασφαλισμένες σε τούτη την νησιωτική απόδραση. Τα σπίτια στην παραλία είναι μεγάλα νεοκλασικά σε αντίθεση με τα απλά διώροφα σπίτια στη Μπρίνια, στο Μύλο, στην Πούντα και στο Καστέλι. Οι πρώτες κατοικίες κτίσθηκαν το 1463 στην περιοχή γύρω από το Ρολόι. Περπατάμε στο λιμάνι-πρωτεύουσα ανάμεσα στα γραφικά σοκάκια του Πόρου και στα άσπρα ασβεστωμένα σπίτια, γεμάτα από μπουκαμβίλιες και σε κάθε βήμα νιώθουμε ότι φεύγει από τους ώμους μας το βάρος της ρουτίνας. Εδώ στις γειτονιές της Παλιάς Χώρας ο χρόνος παγώνει όσο χρειάζεται για να καθαρίσει το μυαλό από τα περιττά.

Ιδιαίτερα γραφική είναι η μικρή πλατεΐτσα δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου και το παλιό υδραγωγείο ενώ στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πλατείας Κορύζη κάνουμε μια σύντομη “βουτιά” στην ιστορία. Βγαίνοντας από την πόλη στα βορειοδυτικά βρίσκεται το Προγυμναστήριο, η πρώτη κατοικία του Όθωνα. Εκεί σήμερα γίνεται η κατάταξη και η προπαίδευση των ναυτών. Στη συνέχεια υπάρχει μια μικρή διώρυγα που χωρίζει τη Σφαιρία από την Καλαυρία και μας οδηγεί στο Συνοικισμό, που πρωτοκατοικήθηκε από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Ακολουθώντας τον ελικοειδή δρόμο ανάμεσα σε μεγάλα πεύκα, φτάνουμε στο Εκκλησάκι της Παναγίας της Αγίας Ζώνης, που γιορτάζει στις 2 Ιουλίου και βρίσκεται ανάμεσα σε μια χαράδρα με πλατάνια και τρεχούμενα νερά. Συνεχίζοντας το δρόμο συναντάμε το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία και τέλος τα Παλάτια, στα οποία βρίσκεται ο Ναός του Ποσειδώνα. Με το θαλάσσιο ταξί περνάμε απένταντι στις ακτές της Πελοποννήσου στο χωριό Γαλατάς όπου παραδινόμαστε στα μεθυστικά αρώματα των χιλιάδων λεμονιών στο Λεμονοδάσος ανάμεσα σε άφθονα νερά και νερόμυλους. Πολύ κοντά, μετά το χωριό της Τροιζήνας, βρίσκεται και το Διαβολογέφυρο, ένα φαράγγι βγαλμένο από τα παραμύθια με άγρια ομορφιά, βράχια, καταρράκτες και πλούσια βλάστηση.

Τελευταίες βουτιές: Παρά τη μικρή του έκταση, ο Πόρος έχει πολλές παραλίες, όλες σχεδόν κατά μήκος της νότιας, κατάφυτης ακτογραμμής του νησιού. Οι περισσότερες είναι κοντά στην πόλη και μπορείτε να πάτε με αυτοκίνητο, λεωφορείο, με τα πόδια αλλά και με βαρκάκια από το λιμάνι. Η μεγάλη, αμμουδερή παραλία Ασκέλι βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από το λιμάνι και έχει καλή οργάνωση. Το Μοναστήρι, ανατολικότερα, είναι μία ήσυχη οργανωμένη πλαζ με πεντακάθαρα νερά και γραφικά ταβερνάκια, κάτω από το λόφο που είναι κτισμένο το μοναστήρι. Το Νεώριο είναι μια από τις πιο ωραίες αμμουδιές του Πόρου και βρίσκεται στα δυτικά με τα πεύκα να φθάνουν μέχρι την θάλασσα.

Insider tip.

Ζητήστε από τους ντόπιους να σας δείξουν ανάμεσα από τις κουτσουπιές και τα πεύκα τη θρυλική Βίλα Γαλήνη – αυτοί το ξέρουν ως “κόκκινο σπίτι”. Το νεοκλασικό αρχοντικό του 1892 της οικογένειας Δραγούμη, υπήρξε καταφύγιο καλλιτεχνών, ποιητών και συγγραφέων. Εδώ έχουν περάσει τα καλοκαίρια τους η Γκάρμπο, ο Μαρκ Σαγκάλ, ο Καραγάτσης, ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ο Σεφέρης ήταν από τους πιο τακτικούς παραθεριστές και έγραψε εδώ την ποιητική συλλογή “Κίχλη”.

Highlight.

Το νησάκι Δασκαλιό βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο του λιμανιού, απέναντι από τον Ρώσικο Ναύσταθμο. Πιθανώς να ονομάστηκε έτσι γιατί κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας, λειτουργούσε «κρυφό σχολειό» εκεί. Στο νησάκι υπάρχει το εκκλησάκι της Κοίμησης της Θεοτόκου (Παναγίτσα). Αυτό που κάνει ιδιαίτερο το Δασκαλιό είναι το γεγονός πως αν το κοιτάξεις από ψηλά, θα δεις ότι έχει το σχήμα καρδιάς. Γι αυτόν τον λόγο, το 2002 ο ΕΟΤ, ονόμασε το νησάκι Έρως και αποτέλεσε τη διαφημιστική καμπάνια προβολής της χώρας μας.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons