ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Μυτιλήνη: Λαμπρή με άρωμα γλυκάνισου.

Post by: 23/04/2024 0 comments

Αρκούν η μυρωδιά του γλυκάνισου στον αέρα, το πρωινό φως του Απρίλη στη Βαρειά- τη γειτονιά του ζωγράφου Θεόφιλου- η μέθη οικειότητας που επικρατεί στα ουζερί και στα μικρά γλέντια που στήνονται με πολύ λίγα πράγματα πλάι στο κύμα. Βοηθούν και τα πανέμορφα αρχοντικά στους ηλιόλουστους δρόμους της Σουράδας, αλλά και ο φωτισμένος τρούλος του Αγίου Θεράποντα που στέλνει σήματα μορς στους επιβαίνοντες των πλοίων που φτάνουν βράδυ στο νησί. Αλλά βεβαίως έχουν και τα έθιμα το μερτικό τους.

Στη Μυτιλήνη, με την ολοκλήρωση της περιφοράς των Επιταφίων, οι πιστοί παίρνουν τα λουλούδια, γιατί πιστεύουν πως κλεμμένα έχουν πιο θαυματουργές ιδιότητες. Τα Χριστολούλουδα, όπως τα ονομάζουν, τα φυλάνε για το καλό. Τα κάνουν φυλαχτά και με αυτά γαληνεύουν τη θάλασσα όσοι ταξιδεύουν. Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την ολονυχτία που έχει προηγηθεί για τον στολισμό των Επιταφίων, στις εκκλησίες της πόλης αλλά και στα γύρω μοναστήρια, είναι τόσο πυκνός ο αέρας από τις άπειρες δεήσεις και τις προσευχές όσων έρχονται για να ζητήσουν ένα θαύμα, που επηρεάζεσαι ακόμα κι αν δεν πιστεύεις.

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε Πάσχα στη Λέσβο:

  1. Να προσκυνήσετε στην εκκλησία του Αγίου Θεράποντα, του συμβόλου της πόλης, αφού πρώτα θαυμάσετε τον εμβληματικό τρούλο του.
  2. Να επισκεφθείτε τη Μεγάλη Παρασκευή την εκκλησία των Ταξιαρχών στο Καγιάνι, το αμφιθεατρικό χωριουδάκι που βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη, για να δείτε την περιφορά του Επιταφίου με την πιο ωραία θέα στη Μυτιλήνη και τα τουρκικά παράλια.
  3. Να συγκεντρωθείτε με τους ντόπιους το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στην προκυμαία της πόλης όπου συναντιούνται οι Επιτάφιοι των δύο μεγαλύτερων εκκλησιών, του Αγίου Θεράποντα και του Αγίου Θεοδώρου (Μητρόπολη).
  4. Να κάνετε Ανάσταση στη Μονή Πυθαρίου στην Ερεσό. Σε ατμόσφαιρα μυσταγωγίας, μακριά από την πολυκοσμία και τους ενοχλητικούς κρότους από τα βεγγαλικά.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons