ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Οι 10 πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου!

Post by: 20/03/2023 0 comments

Αν σκεφτούμε τα τελευταία γεγονότα , κανείς δεν αισθάνεται τρισευτυχισμένος. Ίσως λοιπόν να μην υπάρχει καλύτερη στιγμή για να στρέψουμε την προσοχή μας στη φετινή Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών για την Παγκόσμια Ευτυχία. Παρακάτω θα βρείτε τις  10 πιο ευτυχισμένες χώρες στο κόσμο, σύμφωνα με τη μελέτη, μαζί και με ένα σημαντικό στοιχείο για την καθεμία.

  1. Φιλανδία: H χώρα με τα περισσότερα δέντρα στον κόσμο. 

Η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου έχει περισσότερα δάση ανά τετραγωνικό μίλι από οποιοδήποτε έθνος στην Ευρώπη και το 11ο στον κόσμο. Εκτιμάται ότι το 73% καλύπτεται από βελανιδιές, έλατα και σημύδες.

  1. Δανία: Διαθέτει ένα μυστικό αρχιπέλαγος με 37 λέξεις για την ομίχλη. 

Μιλάμε για τις Νήσους Φερόε, ένα αυτοδιοικούμενο τμήμα του Βασιλείου της Δανίας. «Οι Νήσοι Φερόες διαθέτουν 37 διαφορετικές λέξεις για την ομίχλη, από το mjorkabelti (μακρά, λεπτή ομίχλη) και το toppamjorki (ομίχλη στις κορυφές των βουνών), το kavamjorki (ομίχλη χιονιού), έως το pollamjorki, μια χαμηλή ομίχλη στη θάλασσα που σκοντάφτει σε όρμους και κοιλάδες ενώ ο καιρός είναι καθαρός.

  1. Ελβετία: Μια χώρα γεμάτη διάνοιες.

Από την Ελβετία κατάγονται 28 βραβευμένοι με Νόμπελ από πληθυσμό περίπου οκτώ εκατομμυρίων. Αυτό αποτελεί ρεκόρ κατά κεφαλήν, σε σύγκριση με οποιαδήποτε χώρα εκτός από την Αγία Λουκία. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, αν και γεννήθηκε στη Γερμανία, σπούδασε στη Ζυρίχη και ανέπτυξε επίσης τη θεωρία της σχετικότητας ενώ ζούσε στη Βέρνη.

  1. Iσλανδία: H χώρα που δεν έχει κουνούπια.

Όλοι μισούν τα κουνούπια και η Ισλανδία είναι ένα από τα δύο μόνο μέρη στον πλανήτη όπου οι ενοχλητικοί επισκέπτες δεν έχουν καταφέρει να εγκατασταθούν, ενώ το άλλο είναι η Ανταρκτική.

  1. Νορβηγία: Ο αρχηγός συνταγματάρχης της Νορβηγικής Βασιλικής Φρουράς είναι πιγκουίνος.

Και όμως. Ένας βασιλιάς πιγκουίνος στο ζωολογικό κήπο του Εδιμβούργου (με την ονομασία Nils Olav) υιοθετήθηκε από το σύνταγμα το 1972 και ανέλαβε την τάξη του υποδεκανέα. Προήχθη στο σώμα το 1982, και στη συνέχεια έγινε λοχίας το 1987. Δυστυχώς πέθανε λίγο αργότερα, αλλά αντικαταστάθηκε από έναν άλλο βασιλιά πιγκουίνο (Nils Olav II, φυσικά). Σήμερα, μετά από πολλές ακόμη προσφορές, είναι ο Ταξίαρχος Sir Nils Olav III που κατέχει τα ηνία της εξουσίας.

  1. Ολλανδία: Το γάλα τους έκανε ψηλούς.

Ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας Ben Coates εξηγεί: «Καθώς ο ολλανδικός πληθυσμός αυξήθηκε τον 17ο και 18ο αιώνα, το χορτάρι αποδείχθηκε τέλειο φαγητό για τα βοοειδή. Μερική από την ποσότητα του γάλατος μετατράπηκε σε τυριά, τα οποία συχνά πήραν το όνομά τους από τις πόλεις όπου τα εμπορεύονταν, όπως το Γκούντα και το Ένταμ. Καθώς η παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε, η κατανάλωση είχε επίσης μια περίεργη παρενέργεια: έκανε τις Κάτω Χώρες μια πόλη γιγάντων. Μελέτες δείχνουν ότι στα μέσα του 1800, ο μέσος Ολλανδός είχε ύψος περίπου 1,5 μέτρο, και ήταν αρκετά κοντύτερος από τους περισσότερους Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Κατά τα επόμενα 150 χρόνια, ωστόσο, καθώς η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε, οι Ολλανδοί ξεπέρασαν τους πάντες. Σήμερα, ο μέσος Ολλανδός έχει ύψος πάνω από 1,80 , γεγονός που τους καθιστά τους ψηλότερους ανθρώπους στον κόσμο.

  1. Σουηδία: Μπορείτε να ταξιδέψετε στο χρόνο.

‘Όχι βέβαια πραγματικά. Η Φινλανδία είναι δύο ώρες μπροστά από το Greenwich Mean Time, ενώ η Σουηδία μόλις μία ώρα. Αυτό σημαίνει ότι αν μεταβείτε στα σύνορα από ανατολικά προς δυτικά, θα «ξανακερδίσετε» τα 60 λεπτά της ζωής σας – ειδικά στις 31 Δεκεμβρίου, μπορείτε να γιορτάσετε δύο φορές την πρωτοχρονιά.

  1. Νέα Ζηλανδία: Η πιο ανέγγιχτη γη. 

Η Νέα Ζηλανδία μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι η τελευταία μεγάλη γη που κατοικήθηκε από ανθρώπους. Μόλις γύρω στο 1300 οι πρώτοι Πολυνησιακοί πάτησαν το πόδι τους στα νησιά και ανέπτυξαν τη μοναδική κουλτούρα Μαορί. Συγκριτικά, τα πρώτα στοιχεία για ανθρώπους στην Αυστραλία είναι τουλάχιστον 65.000 ετών. Το ότι οι θαλάσσιοι Πολυνησιακοί ανακάλυψαν το Βανουάτου, τα Φίτζι, την Τόνγκα, τη Σαμόα, το Νησί του Πάσχα και τα Νησιά Κουκ, μεταξύ άλλων, προτού βρουν την απέραντη Νέα Ζηλανδία, μπορεί να οφείλεται σε δυσμενείς ανέμους και ωκεάνια ρεύματα.

  1. Αυστρία: Εδώ βρίσκεται η πιο ευτυχισμένη πόλη.

Η Βιέννη είναι η καλύτερη πόλη στη Γη. Γιατί; Σημείωσε υψηλή βαθμολογία για «πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό κλίμα, ιατρική περίθαλψη, εκπαίδευση και υποδομές, όπως δημόσιες συγκοινωνίες, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και ύδρευσης». Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους ταξιδιώτες είναι οι “ψυχαγωγικές προσφορές”, οι οποίες έλαβαν επίσης κορυφαίες βαθμολογίες. Υπάρχουν μεγάλα παλάτια και γκαλερί (το Μουσείο Kunsthistorisches, με έργο των Rubens, Titian, Velasquez και Vermeer), είναι η γενέτειρα των καφέ, και απαράμιλλη πρωτεύουσα κλασικής μουσικής (τι άλλο θα περίμενε κανείς από την πόλη που έδωσε στον κόσμο τον Μότσαρτ και τον Μπετόβεν;).

  1. Λουξεμβούργο: Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι δωρεάν για όλους.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες μπορούν να απολαύσουν το μοναδικό δωρεάν παγκόσμιο σύστημα δημόσιων μεταφορών. Οι ναύλοι για τραμ, τρένα και λεωφορεία καταργήθηκαν από την 1η Μαρτίου του 2020. Η μόνη εξαίρεση είναι τα ταξίδια πρώτης θέσης με τρένο.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons