ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Κέα το νησί της διπλανής πόρτας.

Post by: 13/05/2023 0 comments

Εξήντα λεπτά. Τόσο χρειάζεται το καράβι μέχρι το νησί του weekend. Ένα νησί με Χώρα στα χνάρια της αρχαίας και της μεσαιωνικής, κρυφές παραλίες, χαμένα μονοπάτια και πλούσια γαστρονομία.

Βουτιές στον Οτζιά στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού.

Είναι η μεγαλύτερη παραλία με καλή οργάνωση και ρηχά νερά, χρυσαφένια αμμουδιά, πυκνά αρμυρίκια, αραγμένες στο μόλο βαρκούλες και τα λευκά ξωκλήσια του Αη Σώστη και Αη Γιώργη στις δύο άκρες της. Εξαιρετική επιλογή και η παραλία Σπαθί που έχει φανατικούς οπαδούς. Ο βατός χωματόδρομος οδηγεί στην παραλία με τα κρυστάλλινα νερά, μια χαριτωμένη ταβέρνα και ένα καλόγουστο beach bar. Σταθερή αξία η παραλία του Κούνδουρου στα νοτιοανατολικά αλλά η κοντινή αμμουδερή παραλία των Ποισσών.

Περπατήστε στην Ιουλίδα ή αλλιώς Χώρα.

Η πρωτεύουσα και καρδιά της Τζιάς, βρίσκεται στην ενδοχώρα του νησιού, περίπου 5,5 χλμ από το λιμάνι. Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την παραδοσιακή κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με βάση την οποία είναι κτισμένη, ήδη από την ώρα που το πλοίο προσεγγίζει το λιμάνι, καθώς διακρίνονται από μακριά τα λευκά σπιτάκια με τις κεραμοσκεπές. Φτάνοντας στην Χώρα δεσπόζει η ξακουστή και τραγουδισμένη στη Τζιά, βρύση του Ροκομμένου, όπου μπορεί κανείς να ξαποστάσει στη δροσιά του πλάτανου. Ανηφορίζοντας, αντικρίζετε την πλατεία της Πιάτσας, την παλαιότερη πλατεία, με το χαρακτηριστικό στεγάδι με τους ζωγραφιστούς τοίχους. Το γραφικό στεγάδι, φιλοτεχνημένο από τον Αλέκο Φασιανό, αποτελεί την είσοδο του οικισμού.

Η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα σοκάκια θα σας μαγέψει και θα σας οδηγήσει σε μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε, όπως τον Λέοντα της Κέας που ανάγεται περίπου στον 6ο αιώνα π.Χ., τη νεοκλασική Βρύση του Βενιαμίν, το Αρχαιολογικό μουσείο με ευρήματα από την νεολιθική περίοδο έως και τους ιστορικούς χρόνους, την εκκλησία του Αγ. Χαραλάμπους, του Πολιούχου του νησιού, και βέβαια το μεσαιωνικό Κάστρο, από το οποίο πήρε το όνομα της, η ομώνυμη συνοικία, όπου βρίσκονταν τα σπίτια των πλουσιότερων γαιοκτημόνων και εμπόρων του νησιού.

Ανεβείτε στο μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, που είναι η προστάτιδα της Κέας.

Ιδρύθηκε γύρω στο 1700 στην τοποθεσία Καστρί, νοτιοανατολικά του Οτζιά, σε ένα επιβλητικό τοπίο μέσα από μια διαδρομή που σου κόβει την ανάσα με την ομορφιά της. Γύρω από το Kαστρί υπάρχουν γκρεμοί, θαλασσοσπηλιές και παραλίες που μπορεί κάποιος να τις ανακαλύψει μόνο με σκάφος. Η Παναγία η Καστριανή γιορτάζει κάθε Δεκαπενταύγουστο ενώ γίνονται κι άλλες λειτουργίες μέσα στην χρονιά. Θα βρείτε και ξενώνες για να διανυκτερεύσετε κατόπιν συνεννόησης.

Ακολουθήστε ένα από τα πολλά μονοπάτια που έχουν κάνει διάσημο το νησί στους λάτρεις της πεζοπορίας.

Είναι λιθόστρωτα, καλοχαραγμένα και με καλή σήμανση. Σας προτείνουμε τη διαδρομή “6” που ξεκινά από τον οικισμό Σταυρουδάκι – 17 χιλιόμετρα από την Ιουλίδα – και καταλήγει στην αρχαία Καρθαία μετά από περίπου 2 χιλιόμετρα. Υπολογίστε ότι θα χρειαστείτε περίπου μία ώρα περπάτημα σε μια πανέμορφη διαδρομή με πυκνή βλάστηση αλλά και μοναχικές παραλίες, που οδηγούν στο σπουδαιότερο αρχαιολογικό χώρο του νησιού.

Η Καρθαία ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις της αρχαίας Κέας.

Βρίσκεται στα νοτιοανατολικά του νησιού, στην παραθαλάσσια περιοχή που σήμερα ονομάζεται Πόλες. Αν βρεθείς εκεί νομίζεις ότι έχει γυρίσει ο χρόνος πίσω, γιατί τίποτα δεν θυμίζει 21ο αιώνα, ούτε καν ο τρόπος για να φτάσεις. Η πρόσβαση στην Καρθαία, γίνεται μέχρι και σήμερα μέσω του αρχαίου δρόμου που συνέδεε την πόλη με τις άλλες πόλεις του νησιού. Η ακρόπολη περιβάλλεται από τείχη με έξι τουλάχιστον εισόδους, ενώ υπήρχαν πύργοι, από τους οποίους έλεγχαν την περιοχή.

Στο δρόμο από την Ιουλίδα στην Κορησσία αποκλείεται να μην προσέξετε την τούβλινη καμινάδα, ύψους 45 μέτρων, που σηματοδοτεί το παλιό εργοστάσιο εμαγιέ, το μεγαλύτερο της Μεσογείου. Το εγκαταλελειμμένο σήμερα, εργοστάσιο Εμαγιέ, που όμως υπήρξε πηγή ζωής για τις Τζιώτικες οικογένειες, κατά τα έτη λειτουργίας του, από το 1927 έως το 1957, καθώς απασχολούσε εκατοντάδες εργάτες. Μπορείτε να δείτε αρκετά από τα μηχανήματα του, τα οποία έχουν συντηρηθεί και εκτίθενται από το Σύλλογο Φίλων Εργοστασίου Εμαγιέ, στον δημοτικό χώρο που βρίσκεται κοντά στο εργοστάσιο.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons