ΤΑΞΙΔΙΑ, ΤΕΧΝΕΣ

Η πιο εντυπωσιακή διαδρομή με τραίνο στο Διακοφτό!

Post by: 30/03/2024 0 comments

Μία κουκλίστικη αμαξοστοιχία, βγαλμένη από τα βίνταζ παραμύθια των παιδικών μας χρόνων, μας χαρίζει μια εμπειρία απαράμιλλης ομορφιάς, χαράζοντάς την για πάντα στη μνήμη μας. Η ομορφότερη διαδρομή στην Ελλάδα με τραίνο, μπορεί να μην κρατάει πολύ, αλλά είναι σίγουρα εξαιρετικά εντυπωσιακή. Πρόκειται για τη διαδρομή από το Διακοφτό μέχρι τα Καλάβρυτα διάρκειας μίας ώρας, η οποία καλύπτει 22 χιλιόμετρα παρθένας φύσης και θέας, που σου κόβει την ανάσα.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, αυτό που είχαμε να κάνουμε ήταν να βρεθούμε στον σιδηροδρομικό σταθμό του Διακοπτού και να πάρουμε τον «οδοντωτό». Μάλιστα, ο χαρακτηρισμός της συγκεκριμένης γραμμής οφείλεται στα «δόντια» που χρησιμοποιεί η αμαξοστοιχία, ώστε να μπορεί να κάνει την ανάβαση στην έντονη κλίση του φαραγγιού.

Αυτή η πανέμορφη διαδρομή, είναι από τις πιο μαγευτικές και εντυπωσιακές που κάναμε ποτέ στη ζωή μας. Διασχίζει το φαράγγι του Βουραϊκού, συμπορευόμενος με τον ομώνυμο ποταμό, φτάνοντας τελικά μέχρι τα Καλάβρυτα. Η επιλογή μας να πάρουμε το τραίνο αυτήν την εποχή του χρόνου, φυσικά δεν ήταν τυχαία. Η ανοιξιάτικη φύση φαίνεται πως παλεύει να φανεί όσο πιο λαμπερή μπορεί, πριν παραδοθεί στην αγκαλιά του καλοκαιριού.

Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ίσως το γεγονός, πως αυτή η διαδρομή μας ταξιδεύει για περισσότερο από 120 χρόνια, ενώ η γραμμή έχει φάρδος 0,75 μέτρα, βάζοντάς την στις πρώτες θέσεις με τα στενότερα περάσματα στον κόσμο.

Αν αυτοί δεν είναι αρκετοί λόγοι για να πείσουν τον ταξιδιώτη, η άγρια και παρθένα φύση, το εντυπωσιακό φαράγγι, οι καταρράκτες και οι γέφυρες που διασχίζει η διαδρομή, σίγουρα είναι. Μια ωδή στα τραίνα και στις μοναδικές διαδρομές τους. Τα δρομολόγια ξεκινούν από το Διακοφτό καθημερινά.

Φτάνοντας στα Καλάβρυτα, πήραμε μια μεγάλη και αναζωογονητική ανάσα. Αδύνατον να μη χαμογελάσεις μετά από αυτήν τη διαδρομή και τις βόλτες που μας περιμένουν ακόμα.

Συνεχίζουμε με το σπήλαιο των Λιμνών κοντά στο χωριό Καστριά. Εκεί, συναντήσαμε 13 μοναδικές λίμνες σπάνιας ομορφιάς, που εκτείνονται σε τρία επίπεδα (δύο από τα οποία επισκέψιμα).

Δε θα μπορούσαμε να βρεθούμε στα Καλάβρυτα και να μην επισκεφθούμε το μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Εδώ σηκώθηκε το λάβαρο της επανάστασης το 1821, το οποίο μάλιστα φυλάσσεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Πολύ όμορφη βόλτα είναι το γραφικό χωριό Ζαχλωρού, για μια κοντινή απόδραση με άρωμα παράδοσης. Περπατώντας στα πέτρινα σοκάκια ξαναθυμηθήκαμε την ευτυχία που σου χαρίζει η ηρεμία του χωριού σε συνδυασμό με τον καθαρό αέρα του βουνού.

Πηγή: arttravel.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons