ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για τάρτα με κρέμα σοκολάτα-καφέ.

Post by: 10/02/2024 0 comments

Το αγαπημένο γλυκό των παιδικών μας χρόνων στην πιο ενήλικη εκδοχή του, χωρίς να χάνει όμως την αρχική του αθωότητα. Με γκανάζ σοκολάτας-καφέ και βάση από ζύμη για κουλουράκια, αυτή η τάρτα είναι από μόνη της λόγος για να ξυπνήσουμε με όρεξη το πρωί.

Υλικά
(για 6 μερίδες)

  • 60 ml καφές espresso
  • 25 γραμμάρια ζάχαρη
  • 3 αυγά (1 ολόκληρο και 2 κρόκους)
  • 60 ml κρέμα γάλακτος
  • 125 γραμμάρια σκούρα σοκολάτα, 50% κακάο
  • 100 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 20 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
  • 75 γραμμάρια βούτυρο σε κύβους (σε θερμοκρασία δωματίου)
  • βανίλια σε σκόνη
  • ξύσμα λεμονιού

Εκτέλεση

Για την κρέμα γκανάς

  1. Σε ένα μεγάλο χτυπάμε καλά τους δύο κρόκους με 15 γραμμάρια ζάχαρη.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος και την αφήνουμε να πάρει μια βράση. Προσθέτουμε το μείγμα των κρόκων και της ζάχαρης και μαγειρεύουμε έως ότου η θερμοκρασία να φτάσει τους 90 °C. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ, ανακατεύοντας καλά.
  3. Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε τη σοκολάτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και περιχύνουμε σ’ αυτή το παραπάνω μείγμα, αναδεύοντας καλά μέχρι να λιώσει η σοκολάτα.

Για τη ζύμη

  1. Σε μια λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και το κακάο, αφού τα έχουμε κοσκινίσει, κάνοντας ένα λοφάκι.
  2. Ανοίγουμε μια τρύπα στο λοφάκι και τοποθετούμε το βούτυρο, την υπόλοιπη ζάχαρη, το αυγό, τη βανίλια και το ξύσμα λεμονιού. Ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την τοποθετούμε για 1 ώρα στο ψυγείο.
  3. Στρώνουμε τη ζύμη σε μια βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα πλάγια.
  4. Με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, τρυπάμε ελαφρά σε διάφορα σημεία τη βάση της τάρτας.
  5. Ψήνουμε την τάρτα στις αντιστάσεις του φούρνου, στους 180 °C για 18′ περίπου.
  6. Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και έπειτα με τη βοήθεια ενός κορνέ τοποθετούμε την κρέμα γκανάς πάνω στην τάρτα, καθώς και στα πλάγια.
  7. Βάζουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι η κρέμα να παγώσει καλά. Πασπαλίζουμε με κακάο και ζάχαρη άχνη (προαιρετικά) και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons