ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Η καλύτερη σπιτική συνταγή για τάρτα galette με κολοκύθα, πράσο και κατσικίσιο τυρί.

Post by: 18/02/2023 0 comments

Η κολοκύθα είναι ένα πολύ ευέλικτο υλικό και ταιριάζει σχεδόν παντού! Αυτή τη φορά τη δοκιμάζουμε σε μια ντελικάτη γαλλική ανοιχτή τάρτα με βουτυράτη και νιφαδωτή ζύμη, ταιριάζοντάς την με πράσο και κατσικίσιο τυρί.

Υλικά (για 6-8 άτομα)

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 12 κουταλιά της σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο μικρά κομμάτια
  • 1/3 φλιτζανιού παγωμένο νερό

Για τη γέμιση

  • 1 μέτρια κολοκύθα ξεφλουδισμένη και κομμένη σε κομμάτια
  • 1 κλωναράκι φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο
  • 2 πράσα, το λευκό και το πράσινο τμήμα τους, κομμένα σε ροδέλες
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • 100 γραμμάρια κατσικίσιο τυρί ή φέτα, θρυμματισμένο
  • 1 αυγό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, τη ζάχαρη και το βούτυρο σε μικρά κομμάτια. Με τις παλάμες μας, τρίβουμε τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να έχουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα ψωμιού. Προσθέτουμε το παγωμένο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την κάνουμε μια μπάλα, την τοποθετούμε σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε σε ένα φύλλο μετρίου πάχους διαμέτρου περίπου 24 εκ. Τη μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο ταψί, σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά.
  2. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Ραντίζουμε τα κομμάτια της κολοκύθας με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, πασπαλίζουμε με το δενδρολίβανο, το αλάτι, και το πιπέρι και τα ψήνουμε για 30 περίπου λεπτά μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σε ένα μεγάλο τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά τα πράσα και το σκόρδο, μέχρι το σκόρδο να βγάλει το άρωμά του και τα πράσα να μαλακώσουν, περίπου 3-4 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ανακατεύουμε τα πράσα τα ψημένα κομμάτια της κολοκύθας. Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  5. Σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε τη ζύμη σε δίσκο με διάμετρο 35 εκ. περίπου. Απλώνουμε στο κέντρο της τη γέμιση, αφήνοντας κενό στις άκρες και πασπαλίζουμε με την φέτα εδώ κι εκεί. Διπλώνουμε τις άκρες της ζύμης ώστε να μισοκαλύψουμε την κολοκύθα. Χτυπάμε το αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό και με ένα πινέλο αλείφουμε τις άκρες της ζύμης.
  6. Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 40 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ροδοκόκκινη κρούστα. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει η τάρτα και σερβίρουμε.

Πηγή: arttable.gr

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons