MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

7 διάσημες και αγαπημένες γυναίκες της λογοτεχνίας!

Post by: 04/03/2024 0 comments

Η λογοτεχνία, έχει αποδείξει πολλές φορές ότι είναι γένους θηλυκού. Μέσα από την πένα και τη σελίδα, η γυναίκα κέρδισε πολλά! Ίσως επειδή μπόρεσε να εκφράσει τον εαυτό της και να αναδείξει το ταλέντο της. Οι γυναίκες που πέτυχαν να αποκτήσουν δόξα μέσα από τη συγγραφή είναι πάρα πολλές. Ωστόσο, μπορούμε να θυμηθούμε ενδεικτικά κάποιες πολύ σημαντικές γυναίκες της τέχνης της γραφής.

  1. Άγκαθα Κρίστι

Η Άγκαθα Κρίστι, αν ζούσε σήμερα, θα αναγκαζόταν να δημιουργεί μια fb page την ημέρα! Το όνομά της, αντικαταστάθηκε από την ιδιότητα που της έδωσαν οι θαυμαστές της. «Βασίλισσα του Εγκλήματος». Ούτε δέκα, ούτε είκοσι. Ογδόντα αστυνομικά μυθιστορήματα δημιούργησε η συγγραφέας από το Τόρκι και μας έμαθαν για τα καλά τον ορισμό του «θρίλερ» και του «μυστηρίου». Παρέα της, φανταστικοί ντεντέκτιβ με τους πιο γνωστούς να είναι ο Πουαρό και η μις Μάρπλ. Μεσουράνησε σε μία εποχή που το βιβλίο, πολύ δύσκολα… «παρακολουθούσε» σινεμά. Το «Έγκλημα στο Νείλο» αλλά και το «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές», μεταφέρθηκαν και στη μεγάλη οθόνη με μεγάλη επιτυχία. Ο χώρος της αστυνομικής λογοτεχνίας, ήταν πολύ μικρός για το ταλέντο της. Μέχρι σήμερα, έχει πουλήσει 2 δισεκατομμύρια αντίτυπα.

  1. Τζέην Όστεν

Τεράστια προσωπικότητα για τη λογοτεχνία. Αυτό που είναι εξίσου σημαντικό, είναι ότι η προσωπικότητά της και το ήθος της συμπορεύτηκαν με το ταλέντο της, κάτι που είναι εξαιρετικά σπάνιο! «Λογική και Ευαισθησία», «Περηφάνια και Προκατάληψη». Δύο έργα, ταυτισμένα με το όνομά της. Μέσα από τα έργα της, η Τζέην Όστεν, προσπαθεί να περάσει πολλά μηνύματα για τις σχέσεις των δύο φύλων και κυρίως, τη στάση της γυναίκας στο ζήτημα του γάμου. Μέσα από εκλεπτυσμένο χιούμορ, προσπαθεί να αφυπνίσει με ήπιο τρόπο τις γυναίκες να απογαλακτιστούν από την ανάγκη του γάμου, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να αισθανθούν ανεξάρτητες. Η ίδια, δεν παντρεύτηκε ποτέ καθώς ένιωθε ότι δεν βρήκε κάποιον που να τον αγαπήσει.

  1. Άννα Φρανκ

Δυστυχώς, η Άννα Φρανκ έζησε μόνο για 16 χρόνια. Ωστόσο, η πένα της πρόλαβε να κάνει τη διαφορά. Το «ημερολόγιο», («Το πίσω σπίτι») δείχνει ένα ταλαντούχο παιδί το οποίο προσπαθεί να εκφράσει τα βιώματά του. Το βιβλίο είναι αρκετά «βαρύ», καθώς μεταφέρει στις σελίδες του όσα δραματικά λάμβαναν χώρα την περίοδο της ναζιστικής προέλασης και του Ολοκαυτώματος. Το ημερολόγιο, πέρασε σε έκδοση από «θεία παρέμβαση». Αφού το βρήκε η καθαρίστρια στην αποθήκη που κρυβόταν η Άννα με την οικογένειά της, το παρέδωσε στον πατέρα της, ο οποίος μετά το θάνατό της, το εξέδωσε. Το θέατρο και το σινεμά, αγκάλιασαν την ιστορία της και σήμερα, το βιβλίο είναι ταυτισμένο με το Ολοκαύτωμα.

  1. Βιρτζίνια Γουλφ

Είναι απορίας άξιο, πώς η πένα ακολουθεί περισσότερο τις σελίδες της ζωής, παρά αυτές του βιβλίου. Η Βιρτζίνια Γούλφ, αποτελεί μια πολύ σημαντική γυναίκα της συγγραφής. Γεννήθηκε το 1882 και η παιδική της ηλικία, μόνο εύκολη δεν ήταν. Παρόλα αυτά, το λογοτεχνικό της ταλέντο τη συντρόφευσε σε όλες της τις δυσκολίες. Η εκφραστικότητά της είναι μνημειώδης και αποτελεί πρότυπο «γυναικείας γραφής». Η αγγλική γλώσσα οφείλει πολλά στη λογοτεχνική της δραστηριότητα. Το «Μια μέρα της Λαίδης Νταλογουέη» και το «Ορλάντο» είναι ίσως τα καλύτερα βιβλία της. Εκτός από τα έργα της, η Βιρτζίνια Γούλφ έμεινε στην ιστορία και για την τελευταία επιστολή που έστειλε στο σύζυγό της. Παρόλο ότι που είναι ιδιαίτερα δραματική, είναι ύμνος προς την αληθινή αγάπη.

  1. Έμιλυ Μπροντέ.

Άλλη μια εξαίσια συγγραφέας και ποιήτρια από τη Βρετανία! Η Έμιλυ Μπροντέ έζησε σχετικά λίγο, (1818-1848) ωστόσο ευτυχώς για την παγκόσμια λογοτεχνία, πρόλαβε να ολοκληρώσει το αριστούργημά της «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Η διάσημη φράση του Γκάντι «Πρώτα σε αγνοούν, μετά σε χλευάζουν, μετά σε πολεμούν και μετά νικάς», φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στην πιο εκκεντρική από τις τρείς αδελφές Μπροντέ. Η αγγλική σεμνοτυφία της εποχής, την οποία κατακεραύνωσε για τα καλά ο Όσκαρ Ουάϊλντ, ήταν η βασική αιτία για την οποία της άσκησαν αιχμηρή κριτική στο «τολμηρό» βιβλίο «Ανεμοδαρμένα Ύψη». Όπως και να είναι, πάντα θα υπάρχουν «Χίθκλιφ»! Ναί, στο βιβλίο που σήμερα θεωρείται ένα από τα κορυφαία βρετανικά λογοτεχνικά έργα όλων των εποχών! Σκοτεινή, ατημέλητη και σχετικά αντικοινωνική, η Έμιλυ Μπροντέ ήταν σίγουρα μια ενδιαφέρουσα προσωπικότητα πέρα από εξαιρετική συγγραφέας!

  1. Μαίρη Σέλλεϋ

Η Μαίρη Σέλλεϋ, ήταν μια εκκεντρική φυσιογνωμία! Έζησε και αυτή στα χρόνια (1797-1851) που η αγγλική λογοτεχνία ανέδειξε τη γυναίκα και αντιστρόφως! Παρόλα αυτά, η Μαίρη Σέλλεϋ έζησε εμπειρίες που θα ζήλευε κάθε γυναίκα! Την έκλεψε στην κυριολεξία ο μετέπειτα άντρας της, ο Πέρσι Σέλλεϋ που ήταν σπουδαίος ποιητής! Το έργο που την έκανε να ξεχωρίζει ήταν ένα πολύ προχωρημένο για την εποχή της μυθιστόρημα, με τίτλο «Φρανκεστάϊν». Ο «Σύγχρονος Προμηθέας», έδινε έμφαση στα τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής των βιομηχανικών επαναστάσεων και στο πως η πρόοδος μπορεί να αποβεί μοιραία για την ανθρωπότητα. Τα έργα «Βαλπέργκα» και «Ο Τελευταίος Άνθρωπος», αποτελούν επίσης κορυφαία έργα της αγγλίδας συγγραφέως.

  1. Τζέη Κέι Ρόουλινγκ

Η Αγγλίδα συγγραφέας, φαίνεται πως ήθελε να μας κρύβει για καιρό το αριστούργημά της. Από το 1997, μέχρι και το 2007 μας μύησε στον κόσμο του Χάρρυ Πότερ, γράφοντας 7 βιβλία που πούλησαν πάνω από 400 εκατομμύρια αντίτυπα συνολικά, σε όλον τον κόσμο. Το έργο της, «έσπασε ταμεία» και στον κινηματογράφο. Το αγγλικό κοινό, την ψήφισε ως την πιο αξιόλογη –εν ζωή– Βρετανή συγγραφέα. Επίσης, από το 2006, το όνομά της το «μοιράζεται» και με έναν…αστεροειδή. Η Ρόουλινγκ, μοιράζεται τον τίτλο της πιο επιτυχημένης πένας των δύο προηγούμενων δεκαετιών, μαζί με τον Νταν Μπράουν. Εδώ που τα λέμε, δεν είναι και λίγο πράγμα αυτό που έκανε! Δημιούργησε έναν καινούριο, μαγικό κόσμο από το μηδέν!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons