ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

4 ρητά έμπνευσης και σοφίας από τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, Γέρο του Μωριά.

Post by: 22/03/2024 0 comments

 Ό,τι και να πούμε για τον Γέρο του Μοριά, θα είναι λίγο. Όχι μόνο ήταν ο γενικός αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης το 1821 αλλά και εκείνος που την έσωσε αρκετές φορές όταν ήταν έτοιμη να διαλυθεί από εμφύλιους και έριδες μεταξύ των Ελλήνων. Ο Κολοκοτρώνης, συνδύαζε στρατηγική ευφυΐα, θάρρος και αγάπη για την πατρίδα. Κάποια λόγια του, αξίζουν να τα θυμόμαστε!

 

1. «Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδας και δεν την παίρνει πίσω.».
Ένα από τα πιο συγκινητικά ρητά του Γέρου του Μοριά. Ο γνήσιος και ρομαντικός πατριωτισμός της εμψύχωσης, μέσα σε λίγες λέξεις. Τα λόγια αυτά, τα είπε ο Κολοκοτρώνης σε αντίξοες συνθήκες για την Ελληνική Επανάσταση. Να μην ξεχνάμε λοιπόν ότι στις δύσκολες ώρες, χρειαζόμαστε έμπνευση, στήριξη, πίστη και κουράγιο. Άνθρωποι σαν τον Κολοκοτρώνη μπορούσαν να μεταδώσουν την πίστη τους στους γύρω τους.

 

2. «Το «αν» εσπάρθη πολλές φορές, αλλά δε φύτρωσε».
Πραγματικά μια φράση γεμάτη σοφία μέσα της. Η ζωή, μάς φτάνει σε προορισμούς που επιθυμούμε, μέσα από όνειρα και φιλοδοξίες μας. Τα όνειρα για να γίνουν πραγματικότητα, θέλουν θυσίες και αγώνες. Από τέτοιους αγώνες ήξερε πολύ καλά ο Κολοκοτρώνης. Με υποθέσεις, με «θα» και με «αν» κανείς και ποτέ, δεν πήγε πουθενά. Ο Κολοκοτρώνης μάς υπενθυμίζει πως ο εαυτός μας ορίζεται από πράξεις και από δράσεις και όχι από κάποιες υποθέσεις. Μάλιστα, οι πιο επικίνδυνες υποθέσεις είναι εκείνες που μας δίνει η σκέψη του παρελθόντος. «Τι θα ήμουν τώρα αν είχα κάνει αυτό αντί για το άλλο;». Ας μη ματαιοπονούμε. Το μέλλον και η ζωή είναι μπροστά μας!

 

3. «Οι Έλληνες είναι τρελλοί αλλά ο Θεός τους φρόνιμος».
Έχοντας ζήσει ο Κολοκοτρώνης όλα όσα έγιναν στην Επανάσταση, διαπίστωσε αυτό που έχουμε διαπιστώσει και εμείς στις μέρες μας. Μπορεί η λέξη «τρελός» να είναι λίγο υπερβολική, όμως ο Κολοκοτρώνης ήθελε να δείξει πως προτιμάμε σαν Έλληνες να παίρνουμε αποφάσεις όχι και τόσο λογικές. Πολλές φορές μάς φέρνουν σε δύσκολη θέση όπως και στην Επανάσταση, λίγο χρειαζόταν για να τσακωθούμε τελικά μεταξύ μας και να μην ελευθερωθούμε ποτέ. Παρόλα αυτά, ο Κολοκοτρώνης πίστευε πάντα (όπως είδαμε και παραπάνω) ότι έχουμε μια προστασία θεϊκή και έτσι γλιτώνουμε στο τέλος. Και σήμερα λέμε πολλές φορές το περίφημο «Ο Θεός της Ελλάδας». Μην ξεχνάμε όμως πως χρειάζεται λογική και σύνεση!

 

4. «Και ευγενέστατο, κι ενδοξότατο, κι εκλαμπρότατο, κι εξοχότατο, και μεγαλειότατο, και μονάχα παναγιώτατο δε με ονομάσανε».
Τα παραπάνω λόγια του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, έχουν μέσα τους μεγάλο παράπονο και αρκετή ειρωνεία. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως όταν πάμε καλά και έχουμε επιτυχίες, πολλοί θέλουν να γίνουν «φίλοι» μας. Τα καλά λόγια αγγίζουν την υπερβολή. Όταν είμαστε στα «πάνω» μας, η κολακεία είναι τριγύρω μας. Ο Κολοκοτρώνης με στεναχώρια και ειρωνικό τόνο, λέει όλα όσα τού είπαν όσο προχωρούσε τους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας. Όλα αυτά τα καλά λόγια, ξεχάστηκαν όταν προσπάθησαν να τον καταστρέψουν και βέβαια, όταν τον φυλάκισαν. Να είμαστε πάντα υποψιασμένοι όταν ακούμε υπερβολικά καλά λόγια, καθώς σύντομα θα ακούσουμε τοξικά πράγματα, τα οποία θα είναι εξίσου υπερβολικά. Να μη δίνουμε σημασία σε καλές ή κακές υπερβολές.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons