ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όσο πιο μικρά μαθαίνουν τα παιδιά την αξία των χρημάτων, τόσο πιο υπεύθυνοι ενήλικες γίνονται.

Post by: 26/11/2014 0 comments

Η διαπαιδαγώγηση των παιδιών στο θέμα των χρημάτων, έχει σαν αποτέλεσμα να είναι συνετά και υπεύθυνα με τα οικονομικά τους όταν ενηλικιωθούν. Όσο σημαντικό, λοιπόν, είναι τα παιδιά να μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες υγιεινής, άλλο τόσο σημαντικό είναι να μαθαίνουν τους βασικούς κανόνες των οικονομικών συναλλαγών.

  • Όταν τα παιδιά είναι σε πολύ μικρή ηλικία, π.χ. 3 ετών, δεν έχουν σαφή αντίληψη των χρημάτων. Τα θεωρούν κάτι σαν παιχνίδι. Αλλά οι εικόνες και οι εντυπώσεις που θα έχουν σε αυτή την ηλικία για τα χρήματα, θα τα συνοδεύουν σε όλη τους τη ζωή. Οπότε, φροντίστε το παιδί σας να έχει θετική στάση απέναντι στα χρήματα, ακόμα κι αν οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες.

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την επιθυμία του παιδιού σας για ένα ακριβό δώρο, ως αφορμή για να του μιλήσετε για τα καλά της αποταμίευσης, ώστε να μπορεί αργότερα να αγοράσει κάτι μεγάλο και ακριβό.

  • Επίσης, μπορείτε να συμφωνήσετε ένα μικρό αντίτιμο ανάλογα με την ηλικία του, για δουλειές που θα κάνει στο σπίτι. Συζητήστε μαζί του για το τι θέλει να κάνει με τα χρήματα που θα κερδίσει από την εργασία του.

  • Πολλές φορές, βοηθάει να έχει 2 κουμπαράδες. Έναν για βραχυπρόθεσμες αγορές και έναν για αποταμίευση. Ακριβώς, όπως κάνουμε και οι μεγάλοι με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

  • Και μια και μιλάμε για τράπεζες, όποτε σας δίνεται η ευκαιρία, επισκεφθείτε μαζί την τράπεζα και εξηγήστε του τι ακριβώς κάνει η τράπεζα (ότι τους δίνετε χρήματα για να τα φυλάνε – λέμε τώρα – κτλ… ) Δείξτε του το ATM και εξηγήστε του ότι δεν είναι ένα μαγικό κουτί που μας χαρίζει χρήματα, αλλά ένα μέσο για να παίρνουμε τα χρήματα που δώσαμε στην τράπεζα νωρίτερα. Μπορείτε να του ανοίξετε και έναν τραπεζικό λογαριασμό, για να καταθέτει κατά καιρούς τις αποταμιεύσεις του και να παρακολουθεί από το βιβλιάριό του, τους τόκους που κερδίζει. Αν κάνετε ηλεκτρονικές συναλλαγές ή πληρώνεται λογαριασμούς online, κάντε το μαζί.

  • Όταν το παιδί σας φτάσει σε μεγαλύτερη ηλικία, ενθαρρύνετέ το να βρει μια καλοκαιρινή δουλειά, όχι μόνο για να αυξήσει το χαρτζιλίκι του και να αποκτήσει πολύτιμη, εργασιακή εμπειρία, αλλά και για να συνειδητοποιήσει ότι τα λεφτά δεν φυτρώνουν στα δέντρα.

  • Επίσης, μπορείτε να του βγάλετε του μία κάρτα ανάληψης χρημάτων, ώστε να διαχειρίζεται μόνο του τα υπόλοιπα των λογαριασμών του, πάντα όμως με τη δική σας επίβλεψη.

  • Όλα αυτά θα έχουν σαν αποτέλεσμα το παιδί σας να εξοικειωθεί ευκολότερα και γρηγορότερα με τα οικονομικά θέματα και να μπορεί να διαχειρισθεί πιο συνετά τα οικονομικά του, όταν μεγαλώσει και ανεξαρτητοποιηθεί.

Φωτό από: 401(K) 2012

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons