ΕΠΙΤΥΧΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Τα 4 μυστικά της αποδοτικότητας!

Post by: 17/10/2017 0 comments

Σε καιρούς που η ανησυχία και οι εκκρεμότητες αφθονούν, ένα είναι το σίγουρο: Μετά την υγεία μας (και δυστυχώς τη σκεφτόμαστε πρώτη όταν αυτή περνά κρίση) το πρώτο που σκεφτόμαστε είναι η αποδοτικότητά μας. Σε αυτόν τον αχαλίνωτο «στίβο» που λέμε ζωή μας, χρειάζεται να είμαστε ακατάπαυστα δημιουργικοί και παραγωγικοί. Ας δούμε τέσσερις πρακτικούς τρόπους παραγωγικότητας.

  1. Μεγάλο πλάνο, μικροί και πολλοί στόχοι.

Ό,τι κάνουμε στην εργασιακή μας ρουτίνα, οφείλει να υπακούει σε κάποιους κανόνες. Αυτοί οι κανόνες, πρέπει να υπακούουν στη στρατηγική μας. Η στρατηγική αφορά πάντα το μέλλον. Κάποιους πόρους μας, τους  θυσιάζουμε σε τακτικό επίπεδο (προσωρινό θα λέγαμε) επενδύοντας στο μέλλον. Thing Big & Work Hard που λένε στις ΗΠΑ. Το όραμα δεν είναι το μόνο που χρειαζόμαστε. Ο μεγάλος και τελικός στόχος, οφείλει να γίνεται «κομμάτια» μικρά. Κάθε μήνας πρέπει να έχει το δικό του, μηνιαίο πλάνο. Σε αυτήν τη λογική υπακούουν και οι μεγάλες εταιρείες. Διαμορφώνουν εκθέσεις προόδου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Πριν τον στόχο 5ετίας, θέτουν το στόχο του τριμήνου, εξαμήνου κτλ. Επομένως, οφείλουμε να έχουμε ένα πλάνο!

  1. Ξεκινάμε πρώτα από τα δύσκολα…

Οι περισσότεροι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το εξής πρόβλημα: Αγαπάνε πολύ την εργασία τους. Και πού το κακό; Την αγαπούν τόσο που την έχουν ταυτίσει με τη δημιουργικότητα και έτσι μισούν στην κυριολεξία κάποια γκρίζα και διαδικαστικά κομμάτια που την αφορούν. Για παράδειγμα, γραφειοκρατικές εργασίες, διορθώσεις κτλ. Όσο δημιουργικό κέφι και αν έχεις μια Δευτέρα πρωί, όταν έχεις να αντιμετωπίσεις βαρετά ζητήματα, τότε η διάθεση (και επομένως και η παραγωγικότητα) πέφτουν. Επομένως, εδώ χρειάζεται να σκεφτούμε «πονηρά». Με το σκεπτικό που περιγράφεται ως «αναβολή της ηδονής». Αν η δύσκολη-δημιουργική εργασία είναι για σας απόλαυση και παιχνιδάκι, κάντε λίγη υπομονή και ξεκινήστε από τα «δύσκολα» της εργασίας σας. Αυτό βέβαια, έχει αξία αν το κάνουμε με φόντο κάθε χρονική περίοδο. Από τη μέρα μέχρι και το μήνα μας.

  1. Χιούμορ μέσα στη ζωή μας.

Όταν έχουμε να κάνουμε με εργασιακή ρουτίνα, στρατηγικούς στόχους που έχουν τεθεί σε πλάνο, τότε σίγουρα θα μας ακολουθεί η κόπωση. Τα «πάνω» και τα «κάτω» είναι πάντα φυσιολογικά. Όταν είμαστε σε κατάσταση κακή και η κόπωση έχει φτάσει στο κόκκινο, (αρνείται ο εγκέφαλός μας να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία, βαρετή και μη) σημαίνει πως έχει έρθει η ώρα για να ελαφρύνουμε το κλίμα μας. Χιούμορ και πλάκα. Πώς; Μόνοι μας; Εδώ είναι η καλύτερη ευκαιρία για μια ωραία παύση! Επικοινωνία με φίλους και αγαπημένα μας πρόσωπα. Προσοχή όμως στην λεπτομέρεια: Όταν μιλήσουμε μαζί τους, δια ζώσης ή δια τηλεφώνου, μην τους μιλήσουμε για το πόσο κουρασμένοι είμαστε. Μη φάμε την ώρα μας λέγοντας πόσο χάλια είναι η στιγμή της κόπωσης! Αμέσως, πάμε σε κάτι ελαφρύ.

  1. Ευελιξία.

Αν αγαπάμε την εργασία μας, όλα γίνονται πιο εύκολα. Είναι πάνω από το 70% της εργασιακής μας επιτυχίας, ο έρωτας για την εργασία μας. Έτσι, πρέπει να αποβάλλουμε το άγχος. Να είμαστε ευέλικτοι σε τακτικό επίπεδο. Άπαξ και έχουμε χαράξει στρατηγική, καλό είναι να μην γινόμαστε εμμονικοί με κάποιους τρόπους που πρέπει τα πράγματα, υποχρεωτικά να γίνουν. Αυτές οι εμμονές, κουράζουν και εμάς τους ίδιους αλλά και τους συνεργάτες μας. Σε περίπτωση ομαδικής εργασίας, το άγχος και οι εμμονές μεταδίδονται και δημιουργούν φαύλους κύκλους. Θύμα, είναι αποδοτικότητα. Καλό είναι να κρατάμε τους δικούς μας ρυθμούς. Δικοί μας ρυθμοί δεν είναι βέβαια το «κάνουμε ό,τι θέλουμε, όταν το θέλουμε». Δικοί μας ρυθμοί, είναι οι ρυθμοί που έχουν καλύτερο αποτέλεσμα στην εργασία μας.

Φωτό από: Vestra

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons