ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Οι διαφορές στο dating: Ελλάδα vs. Αμερική

Post by: 09/09/2020 0 comments

Η κάθε κουλτούρα έχει τα δικά της! Το ίδιο ισχύει και στις σχέσεις. Όλα δουλεύουν διαφορετικά  και σε αυτόν τον τομέα. Είχα την τύχη να ζήσω μερικά χρόνια στη Βοστόνη της Αμερικής. Εκεί τα είδα όλα με διαφορετικό μάτι. Όλα είναι αλλιώς σε μία ξένη χώρα και πόσο μάλλον όταν πας και σε άλλη ήπειρο. Έφτασα στην Αμερική έχοντας αποκομίσει κάποιες εμπειρίες dating στην Ελλάδα οπότε, ας πούμε, πως πήρα μαζί μου και το baggage μου. Είχα κάποια πράγματα στο μυαλό μου για το πώς δουλεύουν οι σχέσεις, πως είναι τα ραντεβού και όλα τα ενδιάμεσα.

Εκεί όμως ανακάλυψα πως υπήρχαν πολλά ακόμη να μάθω και να καταλάβω! Οι άντρες είναι εντελώς διαφορετικοί. Σε προσεγγίζουν με άλλο τρόπο και τα media παίζουν έναν τεράστιο ρόλο. Ήμουν απολύτως ενάντια στα dating apps. Στην Αμερική όμως, οι περισσότερες γνωριμίες γίνονται μέσω των dating apps και των social media. Από την παρέα μου, οι 4 από τις 5 κοπέλες είχαν accounts και εννοείται πως τα χρησιμοποιούσαν. Οι γνωριμίες από κοντά είναι πολύ πιο δύσκολες. Δεν θα έρθει τόσο εύκολα κάποιος να σου μιλήσει σε ένα μπαρ. Σαν να τις φοβούνται τις γνωριμίες από κοντά. Αυτό ίσως να έχει να κάνει και με το ότι οι Αμερικανοί διατηρούν μια άλλη «ετικέτα» στο πώς κάνουν τα πράγματα.

Εγώ στάθηκα τυχερή και γνώρισα ένα παιδί σε ένα μάθημα που παρακολουθούσα. Μετά από αρκετό καιρό μου έδωσε δειλά-δειλά το τηλέφωνό του. Και μετά από πολλά μηνύματα, μου ζήτησε να βγούμε. Βγήκαμε για το πιο κλασικό Αμερικάνικο date: dinner and a movie. Για φαγητό πήγαμε στο πιο ωραίο fast food burger της Βοστόνης. Φυσικά πλήρωσε εκείνος. Όταν εγώ προσφέρθηκα, μου είπε χαρακτηριστικά. “Τι κάνεις εκεί; Αν το δει κανένας αυτό θα με βάλουν μέσα.” Μιλήσαμε, συζητήσαμε για το που μεγαλώσαμε, τη ζωή μας στη Βοστόνη, και το τωρινό μας status. Δηλαδή τι θέλουμε και τι ψάχνουμε από κάποια σχέση. Μετά, πήγαμε σινεμά. Δεν τόλμησε να με ακουμπήσει! Και στο τέλος της βραδιάς με άφησε έξω από το σπίτι, με φίλησε στο μάγουλο και με καληνύχτισε. Κύριος!  Τα επόμενα ραντεβού που ακολούθησαν ήταν ήρεμα, γλυκά και τρυφερά. Πηγαίναμε βόλτες, για καφέ, για γλυκό, και για καμία μπίρα που και που. Η συνέχεια δεν έχει σημασία!

Μετά από κάποια χρόνια γύρισα στην Ελλάδα. Είχα ξεσυνηθίσει μάλλον. Όλα μου φάνηκαν διαφορετικά πάλι. Εδώ βγαίνεις για ένα ποτό και θα έρθει ο άλλος να σου πει ένα γεια, θα κεράσει ένα ποτό εύκολα. Το είχα ξεχάσει αυτό στην Αμερική. Βγαίναμε με τις φίλες μου και γνωρίζαμε τόσο εύκολα κόσμο. Κάποιες γνωριμίες ήταν καλές, άλλες πάλι δεν μας άρεσαν καθόλου. Αλλά το σημαντικό είναι πως είχαμε επιλογές. Δεν χρειαζόταν να ψάχνουμε να γνωρίσουμε κόσμο μέσα από μία οθόνη.

Εννοείται πως από άντρα σε άντρα αλλάζει. Και από χαρακτήρα σε χαρακτήρα αλλάζει. Σε γενικές γραμμές όμως το concept των ραντεβού δεν υφίσταται τόσο πολύ στη χώρα μας. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν πρώτα ραντεβού, θα είναι για ένα ποτό. Το καλοκαίρι που όλα είναι πιο ρομαντικά, εννοείται πως η θάλασσα είναι το νούμερο ένα σποτ για ραντεβού. Οι Έλληνες προτιμάμε τον κόσμο και την παρέα. Πολλές φορές μάλιστα θα βγεις με την παρέα του ή εκείνος με την παρέα σου στα αρχικά στάδια. Λες και νιώθουμε άβολα να είμαστε μόνο οι δυο μας. Αλλά φυσικά αυτό δείχνει πολλά γιατί γενικά είμαστε λαός της παρέας!

Και κάπως έτσι, τα πράγματα κυλάνε διαφορετικά αλλά αντίστοιχα όμορφα. Η κάθε κουλτούρα με τις ιδιαιτερότητές της, τους ανθρώπους της και τις συνήθειές της.

Φωτό από: Medium

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons