ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

ΜΠΡΑΒΟΚΟΥΝΟΥΠΙΔΑΚΙΜΟΥ

Μπράβο, κουνουπιδάκι μου!

Post by: 03/04/2014 0 comments

Τι μπορείς να καλλιεργήσεις μέσα σε ένα πλαίσιο 1,2μ. Χ 1.2μ.; Πολλά, πάρα πολλά. Την ψυχή σου, τη διάθεσή σου, το κέφι σου, το χρόνο σου. Τα φροντίζεις καθημερινά και αυτά αναπτύσσονται, μεγαλώνουν, ανθίζουν, βγάζουν καρπούς. Κάθε φορά που βλέπεις ένα τρυφερό βλαστό να ξεπροβάλλει ή έναν μικρό καρπό να γεννιέται, αναγεννιέσαι κι εσύ μαζί του, γιατί νιώθεις ότι παράγεις, δημιουργείς, σπέρνεις και θερίζεις ευεξία.

Είναι μαγικό και απίστευτο. Μοιάζει τόσο μικρό, όμως στα μάτια σου είναι τόσο μεγάλο. Σίγουρα, μπορούν να το νιώσουν αυτοί που καλλιεργούν. Είναι όμως μεγάλη ευκαιρία να ζήσουν αυτήν την ωραία εμπειρία, αυτοί που δεν έχουν καμία σχέση με την καλλιέργεια μέχρι τώρα. Που είναι άνθρωποι της πόλης και νομίζουν ότι δεν μπορούν, ότι δεν έχουν τα μέσα, ότι δεν έχουν το χώρο. Ακριβώς όπως εγώ.

Και όμως δεν είναι έτσι. Χρειάζεται αυτό που σας είπα, 1,2μ. Χ 1,2μ. και μία προτροπή. Όπως αυτή, που αποτέλεσε για μένα ένα μικρό βιβλιαράκι που «έπεσε» στα χέρια μου την κατάλληλη στιγμή. Αυτή η προτροπή ελπίζω να είναι για σας αυτό το άρθρο. Σας προτρέπω ανεπιφύλακτα λοιπόν, να φτιάξετε ένα μποστανάκι, ένα μικρό λαχανόκηπο δηλαδή, στη βεράντα σας.

Θα χρειαστείτε:

  • 4 πλευρικές τάβλες μήκους 1,2μ. και ύψους 0,3μ.

  • 1 πάτο 1,2μ. Χ 1,2μ.

  • Όλα τα ξύλα πρέπει να είναι κατά προτίμηση κόντρα πλακέ θαλάσσης, που αντέχει στην υγρασία και τον καιρό.

  • Ξυλόβιδες για να ενώσετε τα ξύλα

  • Χώμα, τύπου κομπόστ, που είναι πλούσιο σε οργανική ύλη.

  • Αφού συνθέσετε το ξύλινο πλαίσιο και πριν ρίξετε το χώμα, περάστε μία στρώση ελαφρόπετρα και ιδανικά και μία στρώση περλίτη, που βοηθούν στην αποστράγγιση.

Πολύ σημαντικό είναι να ανοίξετε οπωσδήποτε αρκετές τρύπες στον πάτο για να φεύγουν τα νερά και να στραγγίζει το χώμα.

  • Το μποστανάκι για να προκόψει, αγαπάει τον ήλιο και δεν συμπαθεί τον αέρα. Για αυτό τοποθετήστε το σε ηλιόλουστο και απάνεμο σημείο. Αν δεν είναι δυνατό αυτό, προφυλάξτε την παραγωγή σας με καλαμωτές, ψηλότερα φυτά ή και χοντρό πλαστικό, που θα μετατρέψει το μποστανάκι σε θερμοκήπιο τις μέρες με πολύ αέρα.

  • Ποτίστε καθημερινά, ειδικά το καλοκαίρι, ιδανικά με την ανατολή ή με τη δύση του ηλίου και προσέξτε να μη βρέχετε τα φύλλα των φυτών σας. Το παραδοσιακό λάστιχο κάνει μια χαρά τη δουλειά του. Μπορείτε να εγκαταστήσετε και σύστημα αυτόματου ποτίσματος, που θα σας διευκολύνει, με επιπλέον κόστος όμως.

  • Από εργαλεία, προμηθευτείτε ως βασικά, σκαλιστήρι, κλαδευτήρι και ελαστικό σχοινί για τα δεσίματα. Τα φυτά μεγαλώνουν με μεγαλύτερη ασφάλεια και νιώθουν γερά, αν δέσετε τον κορμό τους.

  • Και τώρα η ώρα της επιλογής: φυτέψτε την άνοιξη για να μαζέψετε το καλοκαίρι ντομάτες, αγγούρια, μελιτζάνες, κολοκύθια, φράουλες, φασολάκια, πράσο, πιπεριές.

  • Φυτέψτε το φθινόπωρο για να μαζέψετε το χειμώνα αγκινάρες, παντζάρια, ρόκα, μπρόκολα, κουνουπίδια, φρέσκα κρεμμυδάκια.

Αυτά είναι σε γενικές γραμμές όσα χρειάζεστε, όσα χρειάστηκα δηλαδή. Δεν είμαι ειδικός, δεν είμαι κηπουρός, είμαι μικροπαραγωγός και παράγω βιολογικά προϊόντα στη βεράντα μου, χειμώνα καλοκαίρι. Χρειάζονται μόνο χώμα, νερό, ήλιο και αγάπη!

Ο καρπός της προσπάθειάς μου δεν είναι ένα κολοκυθάκι. Είναι το κολοκυθάκι που καλλιέργησα μόνος μου και προστέθηκε στην χορτόσουπα της κόρης μου. Ο καρπός της προσπάθειάς μου δεν είναι μια ντομάτα. Είναι οι ντομάτες που έδωσα στα φιλαράκια μου στον πρώτο όροφο και μου είπαν ότι, επιτέλους, έφαγαν ντομάτα με αληθινή γεύση. Ο καρπός της προσπάθειάς μου δεν είναι το τρυφερό μικρό κουνουπιδάκι, που μόλις ξεπρόβαλε. Είναι η χαρά που ένιωσα όταν το είδα να γεννιέται και το μπράβο της γυναίκας μου. Μπράβο μου, λοιπόν! Μπράβο και σας που είστε έτοιμοι να το ξεκινήσετε…

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons