ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

Συλλογή Νιζάμ: τα αμύθητα κοσμήματα των Μαχαραγιάδων της Ινδίας! (VIDEO)

Post by: 26/11/2019 0 comments

Η συλλογή κοσμημάτων της δυναστείας των Μαχαραγιάδων Νιζάμ της Χαϊντεραμπάντ στην Ινδία, που κυβέρνησε από το 1724 ως 1948, είναι μυθική! Οι ιστορίες πίσω από τα κοσμήματα είναι τόσες πολλές και απίστευτες, που είναι δύσκολο να καταλάβεις ποιες είναι αληθινές και ποιες απλοί μύθοι. Αν σε αυτές προσθέσεις και τη μυστικοπάθεια που συνοδεύει τους Ινδούς συλλέκτες κοσμημάτων και πολύτιμων λίθων, τότε καταλαβαίνεις ότι το κουβάρι της αλήθειας είναι απλά αδύνατο να ξετυλιχτεί.

  • Η συλλογή περιλαμβάνει 173 κοσμήματα και, ανάμεσά τους, το διαμάντι “Jacob”, ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο. Βέβαια, η σημερινή συλλογή αντιπροσωπεύει μόνο ένα μικρό ποσοστό των πολύτιμων λίθων και κοσμημάτων που πέρασαν από τα χέρια των Νιζάμ, τα οποία υπολογίζεται ότι ήταν πάνω από 6000.
  • Η ιστορία του διαμαντιού “Jacob” είναι χαρακτηριστική του αμύθητου πλούτου των Νιζάμ. Το διαμάντι βρέθηκε στα ορυχεία Κίμπερλυ στη  Νότια Αφρική στα τέλη του 19ου αιώνα. Αρχικά ζύγιζε 457.5 καράτια, αλλά μετά την κοπή και το γυάλισμά του, έφτασε στο σημερινό του μέγεθος, 184.5 καράτια.
  • Το διαμάντι το είχε στην κατοχή του ένας τυχοδιώκτης, κατά καιρούς μάγος και έμπορος πολύτιμων λίθων, Alexander Malcolm Jacob. Αυτός πρότεινε το διαμάντι στον 6ο Νιζάμ, Mehboob Ali Pasha, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της εποχής του. Ο Νιζάμ του έδωσε μια προκαταβολή ώστε να το σκεφτεί, όμως, μετά από την πίεση του Βρετανού σύμβουλου των οικονομικών του, τα οποία δεν ήταν και σε τόσο καλή κατάσταση, αποφάσισε να μην αγοράσει το διαμάντι και ζήτησε πίσω την προκαταβολή του. Ο Jacob, όμως, δεν είχε να του δώσει πίσω τα χρήματα και έτσι, κατέληξαν στα δικαστήρια. Όμως, ποτέ πριν δεν είχε εμφανιστεί Μαχαραγιάς μπροστά σε δικαστή, αφού θεωρούνταν μεγάλη προσβολή. Έτσι, στήθηκε ένα ειδικό δικαστήριο στο παλάτι.
  • Τελικά, το θέμα λύθηκε εξωδικαστικά και ο Νιζάμ απόκτησε το διαμάντι σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από αυτή που ζητούσε ο Jacob. Όμως, ήδη, ο Mehboob Ali Pasha ήταν δυσαρεστημένος από όλη αυτή την υπόθεση και έβαλε το διαμάντι μέσα σε μια παλιά κάλτσα και το καταχώνιασε μέσα στα συρτάρια του. Αργότερα, το βρήκε ένας από τους γιούς του μέσα σε μια παλιά παντόφλα και το χρησιμοποιούσε σαν βάρος για να συγκρατεί τα χαρτιά στο γραφείο του.
  • Τελικά, η αξία του διαμαντιού ανακαλύφθηκε και απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο στην συλλογή των Νιζάμ.
  • Κομμάτι τής συλλογής ήταν και το περίφημο “Princie”, το 3ο μεγαλύτερο ροζ διαμάντι στον κόσμο (34,65 καράτια), το οποίο πουλήθηκε σε δημοπρασία των Christie’s το 2013, στην τιμή των 39.3 εκατομμυρίων δολαρίων.
  • Ένα άλλο, τεράστιο διαμάντι ήταν το “Νιζάμ”, το οποίο, σύμφωνα με το μύθο, ανακαλύφθηκε το 1830 και ζύγιζε 340 (!!!) καράτια. Σήμερα, η τύχη του αγνοείται και πολλοί αμφισβητούν ότι υπήρξε, αλλά υπάρχουν αναφορές για αυτό ακόμα και το 1944.
  • Η συλλογή περιλαμβάνει Κολομβιανά σμαράγδια υψηλής ποιότητας συνολικού βάρους 2.000 καρατιών, διαμάντια, ρουμπίνια και σπινέλιους από τη Βιρμανία και εκατοντάδες μαργαριτάρια από την Μπάσρα του Ιράκ και τον Κόλπο του Μαννάρ, ανάμεσα στην Ινδία και τη Σρι Λάνκα.

  • Ο μύθος λέει ότι τα μαργαριτάρια της συλλογής των Νιζάμ, τα οποία ήταν τόσα πολλά, που μπορούσαν να καλύψουν όλα τα πεζοδρόμια του Piccadilly Circus στο Λονδίνο. Υπάρχουν θρύλοι ότι ολόκληροι κουβάδες με μαργαριτάρια υψηλής ποιότητας, απλώνονταν στις ταράτσες των παλατιών για να στεγνώσουν μετά το πλύσιμο. Τώρα τι από όλα αυτά είναι αλήθεια και τι μύθος, κανείς δεν ξέρει πια! Πολλοί από αυτούς τους θησαυρούς χάθηκαν, ίσως γιατί η οικογένεια των Νιζάμ ήταν τεράστια και οι δικαιούχοι πάρα πολλοί, εκατοντάδες.


  • Σήμερα, η συλλογή, που αποτελείται από sarpeches (κοσμήματα ειδικά σχεδιασμένα για τουρμπάνια), περιδέραια, καρφίτσες, ζώνες και πόρπες, βραχιόλια και κοσμήματα για τους αστραγάλους, σκουλαρίκια, βραχιόλια μπράτσου, δαχτυλίδια (χεριών και ποδιών), ρολόγια τσέπης, κουμπιά, μανικετόκουμπα και πολλά άλλα, ανήκει στο κράτος της Ινδίας, ως εθνικά κειμήλια.
  • Η συλλογή πέρασε στα χέρια του κράτους το 1995, μετά από διαπραγματεύσεις που κράτησαν 23 ολόκληρα χρόνια. Το ποσό που καταβλήθηκε ήταν 65 εκατομμύρια δολάρια, πολύ λιγότερα από τα 350 εκατομμύρια δολάρια που ζητούσε η οικογένεια των Νιζάμ. Φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο της Τράπεζας της Ινδίας και εκτίθεται κατά διαστήματα σε διάφορες εκθέσεις!


Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons