ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΣΧΕΣΕΙΣ

La Peregrina: το πανέμορφο μαργαριτάρι της Βασίλισσας Μαίρης Α’ της Αγγλίας και η συναρπαστική ιστορία του, σαν μυθιστόρημα!

Post by: 14/05/2019 0 comments

Ένα από τα πιο διάσημα μαργαριτάρια στον κόσμο είναι το “ La Peregrina” που, στα ισπανικά, σημαίνει “περιπλανώμενος” ή “προσκυνητής”.

Εμφανίστηκε στις ιστορικές περιγραφές το 16ο αιώνα, όταν η δυναστεία των Αψβούργων ήταν στο απόγειό της και παρέμεινε στα χέρια της Ισπανικής Βασιλικής οικογένειας μέχρι που έπεσε στα χέρια ενός Βοναπάρτη το 19ο αιώνα.

Το μαργαριτάρι βρέθηκε στις ακτές του νησιού Σάντα Μαργαρίτα του Παναμά. Η ιστορία λέει ότι ο Αφρικανός σκλάβος που το βρήκε, κέρδισε ως ανταμοιβή την ελευθερία του. Όμως, πολλοί υποστηρίζουν ότι το 1513 που βρέθηκε το μαργαριτάρι, δεν υπήρχαν ακόμα αφρικανοί σκλάβοι στο νησί.

Όποιος κι αν το βρήκε πάντως, το έδωσε στον Don Pedro de Temez, ο οποίος ήταν γραμματέας της ισπανικής αποικίας στο νησί.

Το μαργαριτάρι ήταν 55.95 καράτια και ήταν το μεγαλύτερο μαργαριτάρι σε σχήμα αχλαδιού, που είχε βρεθεί ποτέ και μέχρι σήμερα είναι ένα από τα πιο συμμετρικά, φυσικά μαργαριτάρια στον κόσμο.

Ο πρώτος σταθμός στην “περιπλάνηση” του μαργαριταριού ήταν η Ευρώπη, αφού ο Temez το έδωσε στον Πρίγκιπα Φίλιππο Β’, γιο του Αυτοκράτορα Κάρολου Ε’ των Αψβούργων.

Όταν ο Φίλιππος παντρεύτηκε τη δεύτερη ξαδέλφη του, Βασίλισσα Μαίρη Α’ της Αγγλίας του οίκου Τυδώρ, της έδωσε το μαργαριτάρι ως γαμήλιο δώρο. Η Μαίρη, τρελά ερωτευμένη με τον κατά 11 χρόνια νεότερο σύζυγό της, το φορούσε στο λαιμό της σαν μενταγιόν. Το πιο διάσημο πορτρέτο της Βασίλισσας Μαίρης Α’, που βρίσκεται στο Μουσείο Πράντο της Μαδρίτης, την απεικονίζει να έχει κρεμασμένο το μαργαριτάρι στο στήθος της.

Όταν η Βασίλισσα Μαίρη Α΄ πέθανε, τη διαδέχθηκε η ετεροθαλής αδελφή της, η Ελισάβετ Α΄. Η Ελισάβετ, σεβάστηκε την επιθυμία στη διαθήκη της αδελφής της και επέστρεψε το μαργαριτάρι στην Βασιλική οικογένεια της Ισπανίας. Πολλά χρόνια αργότερα, ο Βασιλιάς Φίλιππος Β’ έστειλε την ισπανική αρμάδα εναντίον του στόλου τής πρώην κουνιάδας του.

Η τέταρτη και τελευταία γυναίκα του Βασιλιά Φίλιππου Β’, η οποία υποτίθεται ότι φορούσε το μαργαριτάρι, ήταν η ανιψιά του, η Άννα της Αυστρίας, 23 χρόνια νεότερή του. Το “La Peregrina” παρέμεινε στην κατοχή της Βασιλικής οικογένειας της Ισπανίας για τα επόμενα 250 χρόνια και το φορούσαν αρκετές βασίλισσες, αφού ήταν από τα αγαπημένα τους κοσμήματα. Η γυναίκα του Βασιλιά Φίλιππου Γ΄, Μαργαρίτα της Αυστρίας, το φόρεσε κατά τους εορτασμούς που ακολούθησαν τη Συνθήκη Ειρήνης ανάμεσα στην Αγγλία και την Ισπανία.

Το 1808, ο αδελφός του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, Ιωσήφ, έγινε Βασιλιάς της Ισπανίας. Κυβέρνησε, παρά τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια, για 5 χρόνια, μέχρι που οι δυνάμεις της Γαλλίας ηττήθηκαν από την Αγγλική συμμαχία στη Μάχη της Βικτώρια. Ο Ιωσήφ Βοναπάρτης αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την Ισπανία, παίρνοντας μαζί του αρκετά από τα κοσμήματα του Ισπανικού θρόνου, ανάμεσά τους και το “La Peregrina”.

Στη συνέχεια, το μαργαριτάρι πέρασε στην κατοχή του ανιψιού του, Ναπολέοντα Γ’ της Γαλλίας, ο οποίος εκδιώχθηκε στην Αγγλία. Εκεί, άρρωστος και φτωχός, αναγκάστηκε να πουλήσει το μαργαριτάρι στον Τζέιμς Χάμιλτον, Δούκα του Άμπερκορν.

Λένε ότι το μαργαριτάρι ήταν τόσο βαρύ, που έπεσε από το κόσμημα που το συγκρατούσε και χάθηκε 2 φορές. Την πρώτη φορά, χάθηκε στο παλάτι του Ουίνδσορ και τη δεύτερη στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, κατά τη διάρκεια ενός χορού.

Το 1969, οι Χάμιλτον, έβγαλαν σε δημοπρασία το “La Peregrina” στο Λονδίνο και εκεί το αγόρασε για 37.000 δολάρια ο Ρίτσαρντ Μπάρντον, για να το κάνει δώρο στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Η Ελίσαμπεθ το λάτρευε. Μια μέρα που το φορούσε, άγγιξε το κολιέ στο στήθος της, αλλά το μαργαριτάρι έλειπε. Έψαξε όλο το δωμάτιο για να το βρει, αλλά τίποτα. Τότε παρατήρησε το σκύλο της, ο οποίος μασούσε ένα κόκκαλο, όμως, κανείς δεν είχε δώσει κόκκαλο στο σκύλο. Άνοιξε το στόμα του σκύλου και είδε μέσα το “La Peregrina”. Ευτυχώς, δεν είχε ούτε γρατζουνιά. Αργότερα, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ το έστειλε στον Καρτιέ για να φτιάξε ένα νέο κόσμημα, ο οποίος το πλαισίωσε με διαμάντια, μαργαριτάρια και ρουμπίνια.

Το 2011, το “La Peregrina”, το μαργαριτάρι της Βασίλισσας Μαίρης Α’ της Αγγλίας του οίκου Τυδώρ, πουλήθηκε σε δημοπρασία για πάνω από 11 εκατομμύρια δολάρια.

Κάποιοι ισχυρίζονται, ότι το αληθινό μαργαριτάρι Βασίλισσας Μαίρης Α’ της Αγγλίας δεν είναι το “La Peregrina”, αλλά το Μαργαριτάρι του Κουβέιτ, το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Όμως, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος…

Φωτό από: LiveInternet / Koukalíci

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons